Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
-
8 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια (ακέρωτα και βιολογικά)
-
1 kg ζάχαρη
-
1½ φλ. νερό
-
1/2 λεμόνι (το χυμό)
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια.
Τα πλένουμε και τα ξύνουμε ελαφρά εξωτερικά.
Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα.
Τώρα έχουμε 32 κομμάτια (τέταρτα) φλούδες.
Τυλίγουμε τις φλούδες αυτές σε καρουλάκια και με χοντρή βελόνα και κλωστή τα περνάμε σε σειρές-κολιέ. (Μπορούμε αν θέλουμε να τα κόψουμε σε μπαστουνάκια αντί να τα καρουλιάσουμε).
Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄.
Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε.
Αφήνουμε τα καρουλάκια για λίγες ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό.
Έπειτα, τα ακουμπάμε πάνω σε χοντρή πετσέτα της κουζίνας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. (Αυτό μπορούμε να το κάνουμε το βράδυ και να δέσουμε το γλυκό την επόμενη μέρα).
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, για να φτιάξουμε το σιρόπι για το γλυκό του κουταλιού λεμόνι.
Αφαιρούμε την κλωστή από τα καρουλάκια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι.
Αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 10΄ και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό και να αποβάλουν οι φλούδες την υγρασία τους στο σιρόπι.
Έπειτα, το ξαναβάζουμε να βράσει μέχρι να δέσει το γλυκό.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Μυστικά
Δεν ξεχνάμε να ξαφρίζουμε το γλυκό όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.
Δεν ανακατεύουμε.
Το σιρόπι είναι δεμένο όταν βάζουμε λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι και φυσώντας σχηματίζονται κύματα.