Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Φτιάξτε το παραδοσιακό ναξιώτικο ραβανί και κλέψτε την παράσταση

Φτιάξτε το παραδοσιακό ναξιώτικο ραβανί και κλέψτε την παράσταση

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για το ραβανί

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 110 γρ. γάλα
  • Ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι

  • 550 γρ. νερό
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • Λίγο χυμό από λεμόνι
  • 80 γρ. βούτυρο Νάξου

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου.

Ανακατεύουμε να λιώσει.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.

Για το ραβανί Νάξου

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε.

Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄).

Προσθέτουμε τη βανίλια.

Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μίγμα.

Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.

Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Καλύτερα να κόψετε το ραβανί Νάξου την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες.

Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα.

argiro.gr

Δες επίσης

Πώς να αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς για να μην χαλάσουν γρήγορα

Εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σας στο ντουλάπι της κουζίνας σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ...