Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Υγεία / Φυσικοί τρόποι να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Φυσικοί τρόποι να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Αν τον τελευταίο καιρό νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια και η διάθεσή σας είναι πεσμένη, δοκιμάστε να αλλάξετε συνήθειες
Οι ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, οι ασφυκτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας και η πανδημία του κοροναϊού που συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας επηρεάζουν αναπόφευκτα τη διάθεσή μας. Επομένως, αν τον τελευταίο καιρό νιώθετε ότι η διάθεσή σας δεν είναι στα… καλύτερά της, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, πραγματοποιώντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

*Επιλέξτε τροφές που σας κάνουν χαρούμενους

Σε περιόδους αυξημένου άγχους και κακής διάθεσης, είναι σημαντικό να τονώνετε τον οργανισμό σας, εντάσσοντας στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της διάθεσης και της ενέργειάς σας. Και ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 70 διαφορετικοί νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, της μνήμης, της εγκεφαλικής λειτουργίας, της ενέργειας και του ύπνου, υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες ορμόνες (η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη) που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη ρύθμιση της διάθεσης και της ενέργειας.

Το αυγό, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, ο λιναρόσπορος, ο σολομός, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι, τα σμέουρα και η κινόα είναι μερικές από τις τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

*Βγείτε μια βόλτα στη φύση

 

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που συχνάζουν καθημερινά στα αστικά πάρκα για 20 λεπτά κατά μέσο όρο ανέφεραν σημαντική αύξηση στην ικανοποίηση τους από τη ζωή μετά τη βόλτα τους. «Υποψιαζόμαστε ότι η βελτίωση αυτή οφείλεται στη μείωση των επιπέδων άγχους», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Hon Yuen, PhD, καθηγητής και διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο τμήμα του Μπέρμιγχαμ. Αν σας αρέσει να περπατάτε στη φύση, υιοθετήστε αυτή τη συνήθεια ως μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας για τακτική άσκηση και να σας βελτιώσει τη διάθεσή σας.

*Κάντε προτεραιότητά σας τον ύπνο

 

Ο κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας, σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση και υπνηλία και φυσικά μειώνει τις αποδόσεις σας σε κάθε τομέα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητά σας, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί.

Για να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο, περιορίστε την καφεΐνη (περιέχεται στον καφέ, το τσάι, το κακάο και σε ορισμένα αναψυκτικά τύπου κόλα) και το αλκοόλ, καθώς διεγείρουν το νευρικό σύστημα και μπορεί να σας προκαλέσουν αϋπνία. Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού και την έντονη γυμναστική 2-3 ώρες προτού πέσετε για ύπνο. Για έξτρα βοήθεια μπορείτε να καταναλώσετε τροφές που ενισχύουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, όπως είναι τα αμύγδαλα, η βρώμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

*Γυμναστείτε

 

Γιόγκα, τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι, όποιο είδος άσκησης και αν σας αρέσει, η γυμναστική αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Εκτός από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ξεχνάτε ό,τι σας απασχολεί και εκτονώνεστε, ο οργανισμός σας εκκρίνει σεροτονίνη και ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση.

*Εκφράστε όσα νιώθετε

 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξωτερικεύσει όσα νιώθει. Όταν δηλώνετε το πώς αισθάνεστε, νιώθετε σαν να φεύγει ένα βάρος από πάνω σας, ακόμη κι αν η κατάσταση δε βελτιώνεται πρακτικά. Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο που εμπιστεύεστε και μοιραστείτε μαζί του αυτό που σας προβληματίζει. Είναι πιθανό να μην μπορέσει να βρει λύση στον προβληματισμό σας, όμως δεν είναι αυτός ο στόχος. Μερικές φορές το να γνωρίζουμε ότι είναι κάποιος εκεί για να μας ακούσει, κάνει την κατάσταση να φαντάζει αυτόματα καλύτερη.

 

-Σε κάθε περίπτωση, αν η ψυχολογία σας είναι κακή και η διάθεσή σας δεν βελτιώνεται, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.

in.gr

Δες επίσης

Τι αλλάζει το 2025 σε νοσοκομεία, φάρμακα και ραντεβού με γιατρούς

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό, ψηφιοποίηση μέρους του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και άλλες ...