Παρασκευή, 4 Απριλίου 2025
trikaladay.gr / Άρθρα / Γ. Αυτιάς σε επίτροπο Οικονομίας: Δεν πιστεύω να μπει η Τουρκία από το παράθυρο στα κονδύλια για την άμυνα

Γ. Αυτιάς σε επίτροπο Οικονομίας: Δεν πιστεύω να μπει η Τουρκία από το παράθυρο στα κονδύλια για την άμυνα

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, στο πλαίσιο της ακρόασης της Επίτροπης Οικονομίας και πρώην Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis , στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, έθεσε υπόψη το θέμα της χρηματοδότησης στην Τουρκία από τους πόρους που προορίζονται για την άμυνα. Στην παρέμβασή του ο κ. Αυτιάς ρώτησε με έμφαση: «Θα επιτρέψετε στην Τουρκία να μπει από το παράθυρο στις αμυντικές συνεργασίες, την ώρα που απειλεί την Ελλάδα και κατέχει το Βόρειο τμήμα της Κύπρου; Δηλαδή ότι κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία;».

Ο Επίτροπος στην απάντηση του επικαλέστηκε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής και τόνισε ότι «η παραγωγή στρατιωτικού και αμυντικού υλικού θα προέρχεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες του Οικονομικού Χώρου, τις χώρες από την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών και από την Ουκρανία».

Ο διάλογος του ευρωβουλευτή κ. Αυτιά με τον πρώην Αντιπρόεδρο της είναι η εξής:

Γιώργος Αυτιάς:

κ. Επίτροπε,

συναντηθεί πολλές φορές στην Αθήνα όταν ήμουν δημοσιογράφος. Δεκατέσσερα δισεκατομμύρια δαπάνησε η Ελλάδα για την άμυνά της. Δεν αγάπησε τα Rafale ή τις Belharra ούτε άλλο οπλισμό. Ωστόσο, απειλείται από την Τουρκία. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Ερντογάν τη μία μέρα ονειρεύεται τη μεγάλη πατρίδα και την άλλη ζητάει το Αιγαίο, εκεί που πολύ συνάδελφοι πηγαίνουν διακοπές το καλοκαίρι.

Η ερώτημά μου είναι το εξής: Θα επιτρέψετε στην Τουρκία να μπει από το παράθυρο στις αμυντικές συνεργασίες, την ώρα που απειλεί την Ελλάδα και κατέχει το τμήμα του Βόρειου της Κύπρου; Δηλαδή ότι κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία;

Επίτροπος Dombrovskis :

Εμείς βεβαίως γνωρίζουμε την ιδιαίτερη κατάσταση στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια έχει υψηλότερες δαπάνες από τα κράτη της ΕΕ και από άλλα κράτη του ΝΑΤΟ και αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη στο πλαίσιο της ρήτρας διαφυγής.

Πρέπει να δούμε την περίπτωση της Ελλάδας, διότι πρέπει να αναγνωριστεί και για το ταμείο SAFE , κυρίως η παραγωγή στρατιωτικού και αμυντικού υλικού να προέρχεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες του Οικονομικού Χώρου, τις χώρες από την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών και από την Ουκρανία. Η δυνατότητα υπάρχει και για άλλες υποψήφιες χώρες να συμμετέχουν στις κοινές κρατικές προμήθειες και στην αυξημένη ζήτηση, αλλά στην περίπτωση που αυτή θα πρέπει να υπογράψει συμφωνίες εταιρικής σχέσης, ότι δε θα ηγηθεί όποιος τέτοιου είδους πρότζεκτ και αυτό συγκεκριμένα για την Τουρκία.

Να σας πω ότι δεν επεκτείνουμε αυτό το δικαίωμα και όπως είπατε και εσείς, εστιάζουμε στην ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, ακόμα και αν δοθούν κάποιες εξαιρέσεις. Ο Σκοπός μας είναι τουλάχιστον το 65% του προϊόντος να προέρχεται από το κράτος της ΕΕ, οι χώρες του Οικονομικού Χώρου ή οι χώρες από την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών ή από την Ουκρανία.

Στον κάτωθι σύνδεσμο ακολουθεί το βίντεο της παρέμβασης

https :// www . youtube . com / ρολόι ; v = yEYMa 5 z 1 zos & t =3 s

Δες επίσης

Αγαμέμνονας: Από Εξόριστος, Βασιλιάς – Ο Άνθρωπος Πίσω από την Τροία

Αγαμέμνονας: Από Εξόριστος, Βασιλιάς  Πριν φορέσει το στέμμα του Αχαιού ηγεμόνα και τους Έλληνες στην Τροία, ...