Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Γέννησε νεκρό βρέφος και δικάζεται για ανθρωποκτονία

Γέννησε νεκρό βρέφος και δικάζεται για ανθρωποκτονία

Η δικαιοσύνη στο Ελ Σαλβαδόρ δικάζει εκ νέου από χθες Πέμπτη για ανθρωποκτονία την Έβελιν Ερνάντες, τη νεαρή που γέννησε νεκρό το αγόρι που είπε πως δεν γνώριζε καν ότι κυοφορούσε μετά τον βιασμό της, στη χώρα όπου η νομοθεσία κατά των αμβλώσεων είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο.

Η Ερνάντες, σήμερα 21 ετών, έφηβη όταν γέννησε, είχε καταδικαστεί ήδη τον Ιούνιο του 2017 να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη, αλλά η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, 33 μήνες αφότου η νέα οδηγήθηκε πίσω από τα σίδερα.

«Θέλω μόνο να πω ότι είμαι αθώα» και «ξέρω ότι (ο δικαστής) θα αποδώσει δικαιοσύνη στην υπόθεσή μου», είπε η Ερνάντες φθάνοντας στο δικαστήριο. Η νεαρή εξηγεί πάντα ότι το βρέφος γεννήθηκε νεκρό.

Σε αυτή τη δεύτερη δίκη, η εισαγγελία έχει μεταβάλει το κατηγορητήριο: η Ερνάντες δεν κατηγορείται πλέον για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με επιβαρυντικές περιστάσεις. Πάντως και αυτή η κατηγορία επισύρει ποινή κάθειρξης από 30 ως 50 χρόνια, σύμφωνα με την ομάδα της υπεράσπισής της.

Την 6η Απριλίου 2016, η ακόμη τότε έφηβη Ερνάντες γέννησε μέσα σε μια τουαλέτα νεκρό το μωρό. Όταν διακομίστηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Κοχουτεπέκε (κεντρικά), συνελήφθη και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, εξήγησε η δικηγόρος της Ελίζαμπεθ Ντέρας.

Αρχικά, η Έβελιν Ερνάντες είχε καταγγείλει πως έμεινε έγκυος εξαιτίας βιασμού, αλλά η δικηγόρος της σημείωσε — χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες — ότι προτιμά πλέον να μην αναφέρεται στις περιστάσεις της εγκυμοσύνης της νέας κατόπιν αιτήματος της ίδιας, διότι ζει σε συνοικία που ελέγχεται από συμμορίες και φοβάται ότι θα υποστεί αντίποινα.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «λευτεριά στην Έβελιν» και «κάτω η πατριαρχία», περίπου πενήντα φεμινίστριες συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν μπροστά στο δικαστήριο της Σιουδάδ Δελγάδο, στο βορειοανατολικό τμήμα του Σαν Σαλβαδόρ, της πρωτεύουσας της χώρας.

Στο συντηρητικό καθολικό Ελ Σαλβαδόρ, ο ποινικός κώδικας προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 ως 8 ετών σε κάθε περίπτωση άμβλωσης αλλά, στην πραγματικότητα, οι δικαστές αντιμετωπίζουν κάθε απώλεια βρέφους ως «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Σήμερα, τουλάχιστον 16 γυναίκες βρίσκονται στις φυλακές του Σαλβαδόρ λόγω αμβλώσεων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών πάντως, πέντε γυναίκες που είχαν καταδικαστεί για παρόμοιες υποθέσεις αφέθηκαν ελεύθερες.

Ωστόσο σύμφωνα με την Οργάνωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης, μεταξύ του 2000 και του 2014 συνολικά 147 γυναίκες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ως και 40 ετών για τέτοιες υποθέσεις.

Ο δικαστής διέταξε χθες να αναβληθεί η διαδικασία, διότι ένας μάρτυρας κατηγορίας δεν προσήλθε. Η ακροαματική διαδικασία θα επαναληφθεί σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας).

Η δίκη είναι η πρώτη που διεξάγεται επί των ημερών του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο και έχει ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Μολονότι υπάρχουν άλλες έξι χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική οι οποίες απαγορεύουν απολύτως τις αμβλώσεις, το Ελ Σαλβαδόρ ξεχωρίζει για τις πολλές καταδίκες γυναικών. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν το 2017 από το Ελ Σαλβαδόρ να κηρύξει μορατόριο στην εφαρμογή του νόμου για τις αμβλώσεις και να επανεξετάσει τις υποθέσεις γυναικών που φυλακίστηκαν για τέτοια εγκλήματα. Αλλά οι προσπάθειες να υιοθετηθεί νέος νόμος, να αρθεί η απόλυτη απαγόρευση, αποδείχθηκαν άκαρπες.

Πηγή : ΑΜΠΕ

Δες επίσης

Κλιμάκωση και πρόβα Παγκοσμίου Πολέμου: «Θα απαντήσουμε συμμετρικά», τονίζει σε διάγγελμα ο Πούτιν

Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς ...