Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση για την προσφυγική κρίση καθώς βλέπει ότι τέσσερις μέρες μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του θέματος δεν υπάρχει ούτε καν έναρξη της εφαρμογής της στην πράξη..
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε το πρωί της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τηνΆνγκελα Μέρκελ – στη διάρκεια της οποίας μάλιστα ενημερώθηκαν αμφότεροι από τους συνεργάτες τους για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες – προκειμένου να της θέσει ένα διπλό αίτημα:
αφενός την επιτάχυνση της βοήθειας από την ΕΕ προς την Ελλάδα σε τεχνικά μέσα και ανθρώπους, για τον χειρισμό του προβλήματος και
αφετέρου για την αποφασιστική μείωση των ποσφυγικών ροών από
την Τουρκία.
Η Αθήνα δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την ανταπόκριση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα και γι αυτό ξεκίνησε τηλεφωνικές επαφές, αρχής γενομένης από την Γερμανίδα καγκελάριο.
Η Όλγα Γεροβασίλη ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει να συμμορφωθούν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ στην υλοποίηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και έτσι προετοιμάζεται για την φιλοξενία πολλών περισσότερων προσφύγων απ’ όσους αρχικά περίμενε, τουλάχιστον για ένα διάστημα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να νομοθετήσει σχετικά με τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας, ως ασφαλούς χώρας, ένα σενάριο που τροφοδοτήθηκε από τις Βρυξέλλες εδώ και μέρες. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα υπάρξει σεβασμός στη σύμβαση της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και επισήμανε ότι υπάρχουν και στην κυβέρνηση ανησυχίες αυτού του είδους σχετικά με την ευρωπαϊκή συμφωνία της περασμένης Παρασκευής.
Σχετικά με τον τούρκο παρατηρητή, που είχε τουρκικό διαβατήριο με σφραγίδα από το ψευδοκράτος ειπε ότι αντιμετωπίστηκε με διαφορετική προξενική διαδικασία όπως προβλέπεται. Γενικά υποβάθμισε το θέμα της παρουσίας Τούρκων παρατηρητών, λέγοντας ότι ήδη πέντε Έλληνες έχουν μεταβεί απέναντι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ενώ υπενθύμισε ότι κάποια στιγμή ακόμα και ο διοικητής του ΝΑΤΟ στη Λάρισα ήταν Τούρκος, χωρίς να έχει υπάρξει θέμα.
«Φέσι» η συμφωνία
Η Ελλάδα μετά την de facto μετατροπή της σε χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών, γίνεται πλέον επισήμως και χώρα διαλογής των προσφύγων, αρχίζουν και φαίνονται οι δυσκολίες της υλοποίησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Η κυνική ομολογία του ευρωπαίου αξιωματούχου στον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες ότι «στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν πολλά Ellis Islands», δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πέτυχαν τον στόχο τους να μεταφέρουν την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα, η οποία από την πλευρά της εξαρτάται από την Τουρκία. Μόνο που η Τουρκία τις δύο πρώτες ημέρες δεν έδειξε διάθεση να σταματήσει τις προσφυγικές ροές.
Ενώ οι μονομερείς ενέργειες των χωρών που έκλεισαν τον «βαλκανικό διάδρομο» επισφραγίστηκαν σιωπηρά, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι μέσω της πολύπλοκης και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συμφωνίας, η χώρα αναλαμβάνει το εξαιρετικά δύσκολο έργο να κάνει την διαλογή προσφύγων και μεταναστών. Την κατάσταση αποτυπώνει η ενημέρωση του Συντονιστικού: ενώ επισήμως οι μετανάστες και πρόσφυγες εντός της χώρας ξεπέρασαν τους 52.000, στις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας 3.000 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου, με τις περισσότερες στη Μυτιλήνη και την Χίο.
Καθώς το έργο αυτό προβλέπεται δύσκολο και οι διατυπώσεις περίπλοκες η Ελλάδα θα δεχθεί βοήθεια από περίπου 2.500 ειδικούς από τις υπηρεσίες της ΕΕ, όπως ήδη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σε αυτούς προστίθενται 1500 Έλληνες που θα συγκροτούν την γραφειοκρατία για την διαλογή και την περαιτέρω διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. Από τους 2.500 ευρωπαίους οι 400 θα είναι από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO), οι 400 θα είναι διερμηνείς και οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι προσωπικό ασφαλείας.
protothema.gr