Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Για όσους έχουν δυσανεξία: Μαλακό τσουρέκι χωρίς γλουτένη σαν το πολίτικο- Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Για όσους έχουν δυσανεξία: Μαλακό τσουρέκι χωρίς γλουτένη σαν το πολίτικο- Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Για τα υγρά υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. γάλα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 1 κρόκο αυγού (κρατήστε το ασπράδι για το άλειμμα)

Για τα στερεά υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (χωρίς γλουτένη)
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/3 κ.γ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο (το ξύσμα του)

Για το τελείωμα

  • 50 γρ. έξτρα λιωμένο βούτυρο για το ζύμωμα

Εκτέλεση

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε.
  • Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε τα υγρά υλικά να κρυώσουν διαφορετικά θα καταστρέψουμε τη μαγιά.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό και τον κρόκο.
  • Όταν το μείγμα με τα υγρά υλικά γίνει χλιαρό τότε προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα.
  • Κάνουμε βαθούλωμα στο αλεύρι και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά.
  • Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη.
  • Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη όπως είναι στο μπολ και την αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και 30′.
  • Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και πιάνουμε την ζύμη.
  • Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
  • Σιγά σιγά και όποτε είναι αναγκαίο βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο και πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε 2 κορδόνια.
  • Ενώνουμε τα κορδόνια και τα στρίβουμε ελαφρά.
  • Σε φόρμα του κέικ μακρόστενη βάζουμε λαδόκολλα.
  • Βάζουμε με προσοχή το τσουρέκι στη φόρμα.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 1-30′ μέχρι να διογκωθεί λίγο.
  • Εναλλακτικά, πλάθουμε μακρύ φιτίλι και το τυλίγουμε σαλιγκάρι.
  • Ακουμπάμε με προσοχή το τσουρέκι σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε ζάχαρη ή φιλέ αμυγδάλου.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C αέρα για 30΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε το τσουρέκι χωρίς γλουτένη να σταθεί για 20′ .
  • Ξεφορμάρουμε με προσοχή κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Argiro.gr

Δες επίσης

Νηστίσιμο Ρυζόγαλο με Βελούδινη κρέμα!!

Υλικά 1 λίτρο Γάλα Βρώμη 120 γρ. Ρύζι Καρολίνα 200 γρ. ζάχαρη 70 γρ. κόρν ...