Για τα υγρά υλικά
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. γάλα
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό μεγάλο
- 1 κρόκο αυγού (κρατήστε το ασπράδι για το άλειμμα)
Για τα στερεά υλικά
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (χωρίς γλουτένη)
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1/3 κ.γ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο (το ξύσμα του)
Για το τελείωμα
- 50 γρ. έξτρα λιωμένο βούτυρο για το ζύμωμα
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε.
- Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τα υγρά υλικά να κρυώσουν διαφορετικά θα καταστρέψουμε τη μαγιά.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό και τον κρόκο.
- Όταν το μείγμα με τα υγρά υλικά γίνει χλιαρό τότε προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα.
- Κάνουμε βαθούλωμα στο αλεύρι και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά.
- Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη.
- Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη όπως είναι στο μπολ και την αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και 30′.
- Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και πιάνουμε την ζύμη.
- Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
- Σιγά σιγά και όποτε είναι αναγκαίο βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο και πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε 2 κορδόνια.
- Ενώνουμε τα κορδόνια και τα στρίβουμε ελαφρά.
- Σε φόρμα του κέικ μακρόστενη βάζουμε λαδόκολλα.
- Βάζουμε με προσοχή το τσουρέκι στη φόρμα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 1-30′ μέχρι να διογκωθεί λίγο.
- Εναλλακτικά, πλάθουμε μακρύ φιτίλι και το τυλίγουμε σαλιγκάρι.
- Ακουμπάμε με προσοχή το τσουρέκι σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε ζάχαρη ή φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C αέρα για 30΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε το τσουρέκι χωρίς γλουτένη να σταθεί για 20′ .
- Ξεφορμάρουμε με προσοχή κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Argiro.gr