- Άσθμα
- Αλλεργίες
- Βλέννα που στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού
- Ανατομικοί παράγοντες (σχήμα λαιμού, σταφυλής, ή αμυγδαλών στον καθένα μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά)
- Χρόνια ιγμορίτιδα
- Χρόνιος βήχας
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Κάποια παρενέργεια από ορισμένα φάρμακα πίεσης του αίματος
- Κακή ποιότητα του αέρα
- Κάπνισμα
- Άγχος και στρες
- Ξηρότητα του φάρυγγα
- Καταπόνηση των φωνητικών χορδών
- Ιογενείς λοιμώξεις
Όταν το προστατευτικό αντανακλαστικό του λαιμού υπερδιεγείρεται, το σύστημα αυτο-καθαρισμού του λαιμού μπαίνει σε υπερδραστήρια φάση και αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια επιπλέον προβλήματα.
Είναι επικίνδυνο να καθαρίζετε συνέχεια τον λαιμό σας;
“Κάποια μικρή ζημιά μπορεί να γίνει από την τριβή μεταξύ των φωνητικών χορδών, η οποία μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό οζιδίων επάνω σε αυτές, κάτι που με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλαγή στον τρόπο που ακούγεται η φωνή του ατόμου”, λέει ο καθηγητής James Loock από το τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του πανεπιστημίου του Stellenbosch.
Προσθέτει, ότι είναι σώφρον να μάθετε ποια είναι η ακριβής αιτία που καθαρίζετε συνέχεια τον λαιμό σας και στη συνέχεια να αντιμετωπίσετε αυτή την υποκείμενη αιτία.
Όσο περισσότερο/συχνότερα καθαρίζετε τον λαιμό σας, τόσο μεγαλύτερη συνήθεια σας γίνεται, σύμφωνα με το βρετανικό NHS.
Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε αυτό;
Η θεραπεία αφορά την εύρεση της υποκείμενης αιτίας της περίσσειας βλέννας στον λαιμό σας, οπότε καλό είναι αν επισκεφτείτε το γιατρό σας σχετικά με αυτό. Ίσως χρειάζεστε μια αλλαγή στην διατροφής σας (αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) ή να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία για το άσθμα, τις αλλεργίες ή την ιγμορίτιδα, που ενδεχομένως να σας ταλαιπωρούν.
Πηγή: http://www.health24.com