Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια – Οδοντίατροι αποκαλύπτουν τους 6 λόγους και δίνουν tips για αστραφτερό χαμόγελο

Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια – Οδοντίατροι αποκαλύπτουν τους 6 λόγους και δίνουν tips για αστραφτερό χαμόγελο

Βλέποντας πρόσφατες φωτογραφίες σας, παρατηρήσατε ότι το χαμόγελό σας είναι λιγότερο αστραφτερό σε σύγκριση με παλαιότερα ή ότι τα δόντια σας έχουν αρχίσει να αποκτούν μία κίτρινη απόχρωση; Τι μπορεί να συμβαίνει;

Καταρχάς, ας δούμε μερικές πληροφορίες για το πώς τα δόντια μπορούν να γίνουν λιγότερο αστραφτερά και κίτρινα: Το σμάλτο είναι το εξωτερικό στρώμα των δοντιών και είναι γενικά λευκό έως λευκό-μπλε-γκρι, καθώς και κάπως ημιδιαφανές, σύμφωνα με τον οδοντίατρο Harold Katz ιδρυτή της κλινικής «The California Breath».

Όταν το στρώμα του σμάλτου λεπταίνει, το στρώμα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, το οποίο ονομάζεται οδοντίνη, ξεκινά να γίνεται ορατό. Και ποιο είναι το χρώμα της οδοντίνης; Σωστά μαντέψατε: κίτρινο.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το σμάλτο πιο δυνατό και να αποτρέψετε την εμφάνιση της οδοντίνης – καθώς και να μειώσετε τους λεκέδες από τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν κίτρινα δόντια.

Υπάρχουν όμως μερικές κοινές συνήθειες που μπορείτε εύκολα να αλλάξετε και να χαρίσετε ξανά στα δόντια σας το λαμπερό λευκό χρώμα που είχαν κάποτε.

Οι 6 κύριες αιτίες που κιτρινίζουν τα δόντια κίτρινων

  1. Η υπερβολική χρήση στοματικού διαλύματος ή η επιλογή κάποιου διαλύματος το οποίο είναι πολύ όξινο
  2. Η κατανάλωση όξινων φρούτων και λαχανικών
  3. Η κατανάλωση πολλών καφέδων μέσα στη μέρα
  4. Κάπνισμα
  5. Παραλείπετε τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής σας
  6. Βούρτσισμα με πολύ… ενθουσιασμό

Η υπερβολική χρήση στοματικού διαλύματος ή η επιλογή κάποιου διαλύματος το οποίο είναι πολύ όξινο

Σύμφωνα με τον Κatz, η ξηροστομία (απουσία σάλιου) είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που βλάπτουν τα δόντια σας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σάλιο περιέχει έναν συνδυασμό μετάλλων, ενζύμων και ενώσεων οξυγόνου που διατηρούν την ουδέτερο το pH του στόματος – μειώνοντας το οξύ που μπορεί να φθείρει το σμάλτο. Το σάλιο περιχύνεται τακτικά στα δόντια για να εξοντώσει τα βακτήρια και να αποτρέψει την προσκόλληση των λεκέδων στο σμάλτο.

Πώς να το διορθώσετε:

«Πολλά ευρέως γνωστά διαλύματα στοματικών πλύσεων είναι πολύ όξινα και εάν χρησιμοποιούνται συχνά μπορεί να καταστρέψουν στον σμάλτο των δοντιών», λέει ο Katz.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε φρέσκια την αναπνοή σας μπορείτε να εξετάσετε άλλες λύσεις πέρα από τη συχνή χρήση στοματικού διαλύματος όπως το συχνότερο βούρτσισμα και τον τακτικό οδοντικό καθαρισμό.

Η κατανάλωση όξινων φρούτων και λαχανικών

Όπως το πιο όξινο στοματικό διάλυμα μπορεί να λεπτύνει το σμάλτο των δοντιών, το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα οξέα που βρίσκονται στις τροφές, λέει ο Katz. Αυτά περιλαμβάνονται σε εσπεριδοειδή και χυμούς, ντομάτες, ανανάδες, ξύδι, ανθρακούχα ποτά, ορισμένα αθλητικά ποτά και ορισμένες σάλτσες σαλάτας που έχουν βάση το ξύδι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε όλα τα παραπάνω, αλλά είναι καλή ιδέα να πιείτε λίγο νερό αφού τα φάτε ή τα πιείτε, συμβουλεύει ο Katz.

Πώς να το διορθώσετε:

Ο Δρ Κatz προτείνει επίσης να καταναλώνετε περισσότερο νερό για να αποτρέψετε τους λεκέδες, ειδικά από φαγητά και ποτά όπως τα βατόμουρα, το σκούρο τσάι και το κόκκινο κρασί.

Η κατανάλωση πολλών καφέδων μέσα στη μέρα

Αν και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο καφές μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία, είναι ένα ρόφημα που μπορεί να μην «φερθεί» πολύ καλά στα δόντια σας, λέει η οδοντίατρος Katia Friedman, DDS, του Friedman Dental Group.

«Το να πίνεις δύο ή τρεις καφέδες κάθε μέρα επιτρέπει στο σμάλτο των δοντιών σου να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με έναν παράγοντα χρώσης», λέει.

Δεδομένου ότι το σμάλτο είναι πορώδες, αυτοί οι λεκέδες μπορούν να εγκατασταθούν και να προκαλέσουν κιτρίνισμα εάν τα δόντια δεν ξεπλένονται τακτικά ή δεν τα βουρτσίζετε.

Δεν είναι η ποσότητα που προκαλεί ανησυχία, είναι η γουλιά που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια, λέει.

Πώς να το διορθώσετε:

Η κατανάλωση καφέ πιο γρήγορα, ή ακόμα και με καλαμάκι, μπορεί να μειώσει τον χρόνο που οι χρωστικές ουσίες παραμένουν στο στόμα.

Κάπνισμα

Οι χημικές ουσίες του καπνού προσκολλώνται στο σμάλτο και δημιουργούν λεκέδες στα δόντια, λέει ο Friedman, και όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο πιο ορατοί γίνονται οι λεκέδες.

Το κάπνισμα έχει επίσης συσχετιστεί με μια σειρά από άλλα θέματα στοματικής υγείας, όπως οι ασθένειες των ούλων, η τερηδόνα και η ξηροστομία – επομένως σκεφτείτε πως τα λευκότερα και πιο δυνατά δόντια είναι μόνο ένας ακόμα λόγος για να κόψετε το κάπνισμα.

Πώς να το διορθώσετε:

Κόψτε το κάπνισμα.

Παραλείπετε τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής σας

Ένας καλό στόχος που μπορείτε να θέσετε είναι το νήμα. Η Friedman λέει ότι το να μην είσαι συνεπής στο βούρτσισμα και το νήμα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στο σμάλτο σου. Έτσι, μπορεί να λεπτύνει το προστατευτικό στρώμα και επίσης να κάνει τα δόντια σας να φαίνονται κίτρινα.

Πώς να το διορθώσετε:

Μια καλή αγωγή φροντίδας στο σπίτι, σε συνδυασμό με έναν οδοντικό καθαρισμό σε οδοντιατρείο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εξάλειψη αυτού του κιτρινίσματος.

Βούρτσισμα με πολύ… ενθουσιασμό

Αν και είναι υπέροχο να έχετε μια τακτική ρουτίνα βουρτσίσματος, η άσκηση περισσότερης πίεσης και η αυξημένη ταχύτητα κινήσεων δεν εγγυώνται πιο υγιές στόμα.  Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, σημειώνει ο Mazen Natour, DMD, οδοντίατρος από το Μανχάταν με εξειδίκευση στην προσθετική οδοντιατρική.

«Αν βουρτσίζετε πολύ σκληρά ή πολύ συχνά, τα δόντια σας μπορεί να φθείρετε το λεπτό στρώμα σμάλτου και να εκθέσετε το στρώμα της οδοντίνης», λέει.

Πώς να το διορθώσετε:

Εάν τα δόντια σας κιτρινίζουν ήδη, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για επαγγελματικές επιλογές λεύκανσης καθώς και συμβουλές σχετικά με την αλλαγή των συνηθειών σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να επαναφέρετε τα μαργαριταρένια λευκά δόντια σας και να αποκτήσετε ξανά ένα χαμόγελο έτοιμο για selfie.

 

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...