Αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι ελλείψεις στα φάρμακα καθώς τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από βασικά σκευάσματα. Αποτέλεσμα είναι όμως να βασανίζονται οι ασθενείς οι οποίοι γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εντοπίσουν το φάρμακο που χρειάζονται.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΟΦ, σήμερα απουσιάζουν περίπου 150 φάρμακα από την ελληνική αγορά, ενώ όπως είχε καταγγείλει πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής οι ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες και φθάνουν τα 400 φάρμακα.
Το ζήτημα απασχόλησε σήμερα και τη Βουλή όπου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση εξήγηση τους λόγους των ελλείψεων αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Μάλιστα αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και σχετική σύσκεψη στον ΕΟΦ παρουσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). «Το πρόβλημα της επάρκειας φαρμάκων εντοπίζεται αφενός και στο σκέλος το οποίο αναφέρατε τυχόν παράλληλων εξαγωγών οι οποίες γίνονται και αυτή τη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, έχουμε επίταση με τους εξής παράγοντες.
Είναι η απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που είναι χαμηλού κόστους και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα. Αναφέρομαι σε παγκόσμια επίπεδα και για αυτό η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτή τη φορά το πρόβλημα επάρκειας εντοπίζεται πρωτίστως σε φάρμακα χαμηλής αξίας και δεν εντοπίζεται πρωτίστως στα φάρμακα υψηλού κόστους που άλλες φορές συνέβαινε και αφορούσε κυρίως τις παράλληλες εξαγωγές όπως τις περιγράψατε» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων γίνονται συνήθως από φαρμακαποθήκες οι οποίες εξάγουν σε χώρες της Ευρώπης σκευάσματα τα οποία στερούν βέβαια από τη χώρα μας, προκειμένου να τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές με το αντίστοιχο κέρδος.
Το υπουργείο Υγείας συχνά πυκνά απαγορεύει τις εξαγωγές φαρμάκων σε άλλες χώρες ώστε να προστατευθεί η ελληνική αγορά, αλλά το συγκεκριμένο μέτρο καταργείται λίγο μετά με συνέπεια να εμφανίζονται και πάλι ελλείψεις.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε στη Βουλή ότι γίνονται προσπάθειες για εισαγωγές μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), κάτι πουν όμως δεν είναι πάντα εφικτό όπως σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ.Πλεύρη τον περασμένο Σεπτέμβριο απαγορεύτηκε η εξαγωγή 79 φαρμάκων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες ασθενείς.
«Όλο τον τελευταίο χρόνο συνεχώς με βάση την επάρκεια η οποία υπάρχει στα φαρμακεία και με ενημερώσεις τις οποίες λαμβάνουμε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο ΕΟΦ προβαίνει σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εξαγωγής των προϊόντων, τα οποία αναφέρονται στη λίστα» υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.
Μέτρα για τα ελληνικά φθηνά φάρμακα
Στο μεταξύ όμως ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε στη Βουλή ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μην εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά φθηνά σκευάσματα εγχωρίως παραγόμενα.
Όπως είπε: «Και για αυτό τον λόγο ειδικά εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε για τα εγχωρίως παραγόμενα και θα έρθω στη δευτερολογία, λόγω αυτής της ενεργειακής κρίσης θα δοθεί δυνατότητα στα σκευάσματα που πραγματικά κινδυνεύουν με απόσυρση λόγω ακριβώς του ότι το κόστος παραγωγής τους φτάνει σε σημείο να είναι χαμηλότερο από την κυκλοφορία του φαρμάκου και να είναι ασύμφορο ώστε εκεί πέρα να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε αυτά τα φτηνά φάρμακα να παραμείνουν σε κυκλοφορία».