Κι αυτό συνέβαινε όχι απαραίτητα γιατί εδώ και καιρό έχει εκφράσει ενστάσεις και έχει διαφοροποιηθεί από το εκάστοτε κυβερνητικό αφήγημα ή «στρίμωξε» την κυβέρνηση με τις καταγγελίες που έχει κάνει για τους διαγωνισμούς των κυλικείων στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού.

Μήνυμα

Το Μαξίμου έπρεπε με κάθε τρόπο να στείλει ένα μήνυμα στο κομμάτι εκείνο της ΝΔ, το οποίο φαίνεται να ετοιμάζεται να επιδοθεί σε αντιπολιτευτικό αγώνα κατά της κυβέρνησης για κομβικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε πρόσφατα η ερώτηση των 11 στον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη για τα «κόκκινα δάνεια» και τον ρόλο των funds.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ σημειώνουν με νόημα ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον πιο «αδύναμο κρίκο» από τους 11 που σήκωσαν «μπαϊράκι» πριν από λίγες μέρες, όσο και αν ο κ. Βορίδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η ερώτηση έκανε χαρούμενο τον κ. Χατζηδάκη επειδή είχε την ευκαιρία ν’ απαντήσει και να «αναδείξει το κυβερνητικό έργο».

Στρατόπεδα

Ο όρος «αδύναμος κρίκος» έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Σαλμάς δεν ανήκει ούτε στο καραμανλικό, αλλά ούτε και στο σαμαρικό στρατόπεδο, αν και στο παρελθόν βρέθηκε σε κυβερνητικές θέσεις τόσο υπό τον Κώστα Καραμανλή όσο και υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Την ίδια ώρα όμως, ήταν από τα στελέχη εκείνα που πάντα εξέφραζαν την αντίθετη άποψη, εάν την είχαν, είτε με κομψό τρόπο είτε όχι.

Ποιος δεν θυμάται άραγε ότι ο κ. Σαλμάς ήταν εκείνος που τον Μάιο του 2014 «έδωσε» τον Άδωνι Γεωργιάδη λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Novartis ως βασικό υπεύθυνο για τις αυξήσεις στο κόστος των φαρμάκων, αλλά και για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε αυτά;

Ο κ. Σαλμάς που ήταν στη θέση του κ. Γεωργιάδη πριν ο τελευταίος αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Υγείας εκείνη την περίοδο είχε πει χαρακτηριστικά πως «παρέδωσα στον κ. Γεωργιάδη σταθμισμένη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα 21,2%, όπως προκύπτει από στοιχεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. η οποία σήμερα έχει ξεπεράσει το 28%, πλησιάζοντας προς το 30%». Εκτιμούσε μάλιστα ότι αυτή η κίνηση εκ μέρους του κ. Γεωργιάδη είχε επιβαρύνει τους ασθενείς με ποσό περί τα 200 εκατ. ευρώ.

 

Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα, το 2018, ο κ. Σαλμάς έφτασε πολύ κοντά στο να διαγραφεί από τη ΝΔ όταν δεν υπέγραψε την πρόταση της Ν.Δ. για εξεταστική επιτροπή εναντίον των Π. Κουρουμπλή – Α.Ξανθού και Π.Πολάκη για την φαρμακευτική δαπάνη.

«Δεν υπέγραψα την πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την 27/2/2018, μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής ευαισθησίας καθώς έχω παραπεμφθεί στην προκαταρκτική επιτροπή για την διερεύνηση των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Με την ουσία της πρότασης δεν έχω καμία διαφωνία», είπε πει τότε ο κ. Σαλμάς και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

Κριτική

Ωστόσο, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ήταν από τους πρώτους τους τελευταίους μήνες που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, ειδικά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μαζί με τους συναδέλφους του κ.κ. Στυλιανίδη, Βλάχο, Χαρακόπουλο κ.α. ανέδειξαν έντονα το θέμα της πτώσης των ποσοστών της ΝΔ σε εκείνη τη συνεδρίαση της ΚΟ όπου για πρώτη φορά τέθηκε τόσο έντονα θέμα κριτικής απέναντι στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και της λειτουργίας του επιτελικού κράτους.

Τότε ήταν που είχε ανοίξει το θέμα των διαγωνισμών στα κυλικεία και στα εστιατόρια στους αρχαιολογικούς χώρους, λέγοντας επίσης και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών».  Είχε προσθέσει μάλιστα ότι «δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σηκώσει τότε το γάντι και είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «δε δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς».

Η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Λίγο καιρό αργότερα ο κ. Σαλμάς επανήλθε βάζοντας στο επίκεντρο τις τράπεζες, λέγοντας ότι «αν υπάρχει κερδοσκοπία στις τράπεζες, υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης». Λίγες μέρες αργότερα σε συνέντευξή του στο Kontra έβαλε στο στόχαστρο και πάλι τον Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέροντας ότι «ο πληθωρισμός θα ανέβει, επειδή ο Άδωνις αύξησε 800 φάρμακα».

Τώρα αρχίζουν όλα

Τούτων δοθέντων αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κ. Σαλμάς είχε γίνει αρκετά εκνευριστικός για το Μαξίμου και πως τα όσα αναφέρουν οι διαρροές της κυβέρνησης για την παραπομπή του είναι απλώς ένα πρόσχημα. Πρόσχημα για να δοθεί το μήνυμα προς όλους τους αμφισβητίες πως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, αλλά μόλις τώρα αρχίζει.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν σε αυτή την πρόκληση όλοι εκείνοι που έχουν βάλει ως στόχο να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ελλείψει ουσιαστικής αντιπολίτευσης στη χώρα. in.gr