Ο τίτλος και μόνο: «Γιαβολ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» σε προκαλεί να το διαβάσεις. Ένα βιβλίο που αναλύει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και ό,τι έχει να κάνει με τις διαβόητες πολεμικές αποζημιώσεις.
Τον Γιώργο Χαρβαλιά τον γνώρισα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στο αγαπημένο του νησί, την Τζια. Ένα κοινό μας πάθος κι ένας κοινός – αγαπημένος φίλος, ο δημοσιογράφος – αείμνηστος πλέον – Δημήτρης Πριμηκύριος μας είχαν φέρει κοντά. Ο Χαρβαλιάς ήταν τότε δημοσιογράφος με ειδίκευση στα διεθνή θέματα.Λίγα χρόνια μετά, ανταμώσαμε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»: Ο Γιώργος, είχε μετουσιώσει την αγάπη του για το κυνήγι σε εβδομαδιαίο περιοδικό, που άφησε δυνατό χνάρι στο χώρο.
Κι έπειτα ήρθαν οι καταιγίδες των καιρών· έβρεξε χρόνια που έσβησαν παλιές συναναστροφές κι άνοιξαν σαν τα παράθυρα στον αέρα καινούργιες διαδρομές. Ο Γιώργος ανέλαβε διευθυντής στο ΕΘΝΟΣ· έφυγε ένα πρωί πριν τον βρει η βαθιά νύχτα των εντύπων, καταπιάστηκε στα γρανάζια της πολιτικής ως σύμβουλος και αίφνης ξαναβρέθηκε στο μονοπάτι μου. Για να λέμε σωστά τα πράγματα, όχι ο ίδιος, αλλά ένα ενδιαφέρον βιβλίο – από τον τίτλο του και μόνο – που φέρει την υπογραφή του: «Γιαβολ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια». Με τι καταπιάνεται ο πολύπειρος πλέον πολιτικός αναλυτής; Με τις (διαχρονικά ισορροπούντες στο ακρόφρυδο της Ιστορίας) ελληνογερμανικές σχέσεις!Και ο Γιώργος Χαρβαλιάς, με τη δική του ματιά και την ξεχωριστή δική του «αιχμηρή» πέννα, καταθέτει όσα η έρευνά του τον έκανε σοφότερο για «…τη μεγάλη ληστεία στη διάρκεια της Κατοχής και το όργιο παρασκηνιακών πιέσεων προκειμένου οι ελληνικές κυβερνήσεις να οδηγηθούν σε παραίτηση από τις νόμιμες αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις».
Ο συγγραφέας, αρδεύει με ξεχωριστό τρόπο τον αυχμηρό τόπο της γνώσης γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα και φωτίζει αθέατες πλευρές των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας από την εποχή του βασιλιά Όθωνα μέχρι τις μέρες της κυρίας Μέρκελ και του Όλαφ Σολτς.
Διαβάζουμε από το δελτίο Τύπου: «Ο συγγραφέας καταρρίπτει προσφιλείς μύθους και στερεότυπα για το πρόσωπο της «καλής» δημοκρατικής Γερμανίας που εξαγνίστηκε σε χρόνο εξπρές, χωρίς ποτέ να έχει εγκαταλείψει τις ηγεμονικές της βλέψεις. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει έξοχα την ελληνική περίπτωση φωτίζοντας τις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και τους λόγους που υποχρέωσαν τις μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις σε μια πολιτική… καλπάζουσας αμνησικακίας απέναντι στους ολετήρες της Κατοχής».
Και ο πιο αδαής επί του θέματος αναγνώστης, μελετώντας το εξαιρετικό πόνημα του Γιώργου Χαρδαλιά θα καταλάβει ότι «προτάσσει και αναδεικνύει την οφειλή. Το υλικό χρέος για τη βιβλική καταστροφή της χώρας στην Κατοχή που εξακολουθούν να μην αποδίδουν οι Γερμανοί και το ηθικό χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων που αποφεύγουν να απαιτήσουν το αυτονόητο…».
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς, πάντα κυνηγός της αλήθειας και της εντιμότητας, αρθρογραφεί πλέον στην εφημερίδα «Δημοκρατία» και εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής για μεγάλους επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδούν σαν φαντάσματα αμφιλεγόμενα πρόσωπα όπως ο πανούργος Ράινχαρντ Γκέλεν, που από στρατηγός του Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο κατέληξε επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας, του αδίστακτου Άντολφ Χόιζιγκερ, που από επιτελάρχης της Βέρμαχτ με ειδεχθή εγκλήματα πολέμου στο «ποινικό μητρώο» του, έκλεισε τον επαγγελματικό κύκλο του ως επιτελάρχης του ΝΑΤΟ. Ή ακόμα, ο εντιμότατος Χανς Γκλόμπκε ισχυρός προσωπάρχης του Κόνραντ Αντενάουερ, που όμως ενέχεται και ως βασικός συνεργάτης του ενορχηστρωτή της Τελικής Λύσης για την εξόντωση των Εβραίων, του διαβόητου Άντολφ Άιχμαν, που άφησε την τελευταία του πνοή στην κρεμάλα, πληρώνοντας τα επίχειρα των ελεεινών πράξεών του.
Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά, «Γιαβολ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», θα παρουσιαστεί επίσημα τη Δευτέρα 20 του Μαρτίου, στις 19:30 στο Πολεμικό Μουσείο, όπου θα παρίσταται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής – ως προλογίσας την έκδοση – ενώ θα μιλήσει για το Κατοχικό Δάνειο και τις επανορθώσεις, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, γεγονός που στέλνει μήνυμα πώς τουλάχιστον για ένα τμήμα του πολιτικού φάσματος το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων παραμένει ζωντανό.
Να κλείσουμε επισημαίνοντας ότι Η αφήγηση του Γιώργου Χαρβαλιά που περιγράφει το χτίσιμο της «Pax Germanica» είναι συναρπαστική. Αξίζει!
«Γιαβολ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», εκδόσεις Πεδίο – 2023, 400 σελίδες.