Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Γιώργος Παπαγεωργίου: Ο Έλληνας δεν έχει πια εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη

Γιώργος Παπαγεωργίου: Ο Έλληνας δεν έχει πια εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη

Συναντήσαμε τον Γιώργο Παπαγεωργίου στις πρόβες της παράστασης, λίγο πριν ανέβει στην Επίδαυρο. Σε ένα μαγικό χώρο – όπως λέει ο ίδιος- που νιώθει τυχερός να βιώνει καλλιτεχνικά αυτήν την εμπιερία. Μας μίλησε για τον ρόλο του, για τα καλλιτεχνικά του σχέδια, για το πώς είναι να μοιράζεται στις ιδιότητες του ηθοποιού, σκηνοθέτη και μουσικού αλλά και πόσο εύκολο να συνεργάζεται με τη μητέρα του Φιλαρέτη Κομνηνού αλλά και τη σύζυγο του Δανάη Μιχαλάκη.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας στην παράσταση «Αντιγόνη» που θα ανέβει την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω στη συγκεκριμένη παράσταση, στην τραγωδία του Σοφοκλή, την Αντιγόνη που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Cezaris Graužinis. Ξεκινήσαμε την περιοδεία πριν 2 εβδομάδες και η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θερμή.

Είμαστε μια πολύ δεμένη καλλιτεχνική ομάδα, γνώριμοι μεταξύ μας σχεδόν σαν οικογένεια και παρουσιάζουμε μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας αντιπολεμικής τραγωδίας, που έχει πολύ ενδιαφέρον. Άλλωστε, η Αντιγόνη είναι η πιο δημοφιλής τραγωδία, που οι περισσότεροι γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο δικός μου ρόλος είναι αυτός του Άγγελου. Ο ρόλος του αγγελιοφόρου είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας στις αρχαίες τραγωδίες. Εμφανίζεται σε ένα κομβικό σημείο της ροής της ιστορίας και λειτουργεί καταλυτικά στην εξέλιξη.

Επίσης, απαιτεί μια συγκεκριμένη αφηγηματική ικανότητα από τον ηθοποιό που τον ερμηνεύει, στοιχείο που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να το δουλεύω τόσο στη φόρμα μιας τραγωδίας όσο και σε πιο σύγχρονες παραστάσεις, όπως ο Αρίστος και η Ωραία του Πέραν. Οι ρόλοι των αγγελιοφόρων έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική, διότι είναι τόσο τραγικοί πέραν από το ανθρώπινο δράμα ξεπερνώντας τα ανθρώπινα ψυχικά και ψυχολογικά όρια.

Θα βρεθείτε για ακόμη φορά στο σπουδαίο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Θυμάστε την πρώτη φορά που βρεθήκατε στη σκηνή;

«Η Επίδαυρος είναι το ωραιότερο θέατρο του κόσμου. Είναι δώρο για έναν ηθοποιό να παίζει σ αυτό τον χώρο και νιώθω μεγάλο προνόμιο που έχω αυτήν την τύχη να το ζήσω. Είναι η 6η φορά που θα παίξω και η πρώτη φορά μου ήταν περίπου πριν 15 χρόνια ως κομπάρσος, ακολούθησαν ρόλοι στο χορό και άλλες σημαντικές παραστάσεις που συμμετείχα, η Λυσιστράτη, οι Ιππείς, οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη.

Αυτήν την χρονιά με το ρόλο μου στη συγκεκριμένη παράσταση νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια εξελίσσιμη πορεία. Πάντα νιώθω άγχος στην πρεμιέρα, είναι μοναδικό το συναίσθημα να βρίσκεσαι σε τόσους χιλιάδες θεατές. Σου προκαλεί δέος.

Καλλιτεχνικά ασχολείστε με διάφορα είδη, ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός. Είναι κάποιο που ξεχωρίζετε;

Δεν διαχωρίζω, ούτε προτιμώ κανέναν. Προσπαθώ κάθε φορά να επικεντρώνομαι στην κάθε ιδιότητα μου ξεχωριστά. Βέβαια, όταν σκηνοθετώ λαμβάνω υπόψη μου ότι είμαι παράλληλα και ηθοποιός αλλά και όταν με σκηνοθετούν έχω κατά νου και τη δική μου σκηνοθετική οπτική.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για τη νέα σεζόν;

Θα με δείτε στη σειρά «Γλυκάνισος», που θα προβάλλεται 3 φορές την εβδομάδα στον ΣΚΑΪ και έχουμε ξεκινήσει ήδη τα γυρίσματα. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία ενός επιχειρηματία που ζει στη Μυτιλήνη, του Στρατή τον οποίο θα υποδυθώ και του έρωτα του με προσφυγοπούλα από τη Συρία, τη Ραζάν.

Το σενάριο που θίγει θέματα του προσφυγικού αλλά και ταξικών διαφορών και ανισοτήτων υπογράφει ο μοναδικός στο είδος του Γιώργος Κυρίτσης και τη σκηνοθεσία ο Σταύρος Ποταμάρης, ο οποίος ήταν και από τους βασικούς λόγους που δέχθηκα να συμμετέχω στην συγκεκριμένη παραγωγή.

Μάλιστα, υποκριτικά θα αφιερωθώ στη σειρά και δεν θα συμμετέχω ως ηθοποιός σε κάποια παράσταση, παρά μόνο ως σκηνοθέτης. Θα σκηνοθετήσω δύο παραστάσεις, τη «Σωτηρία με λένε», της Σοφίας Αδαμίδου, με τη Κάτια Γκουλιώνη στον ομώνυμο ρόλο, ένα έργο που αφορά στη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου και είχε γίνει γνωστό με την ιδιαίτερη θεατρική ερμηνεία της αγαπημένης Ντίνας Κώνστα.

Η παράσταση μας, που θα ανέβει στο Μικρό Χορν, είναι αφιερωμένη και στις δυο σπουδαίες γυναίκες, τόσο τη Σοφία Αδαμίδου όσο και την Ντίνα Κώνστα. Παράλληλα, θα σκηνοθετήσω το έργο «Θάνατος στη Βενετία», του Τόμας Μαν, στο θέατρο Πορεία με τον Νίκο Χατζόπουλο. Και επίσης, θα ανέβει για δεύτερη σεζόν η παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα» με τον Π. Παπαδόπουλο στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

Με το συγκρότημα τους Polkar τι ετοιμάζετε;

Φέτος συμπληρώνουμε 10 χρόνια και ετοιμάζουμε επετειακές συναυλίες αλλά και εμφανίσεις μας στον Σταυρό του Νότου από τον Οκτώβριο καθώς επίσης θα μπούμε στο στούντιο με νέα τραγούδια.

Ποια είναι η θέση στις πρόσφατες αναρτήσεις πανό σε παραστάσεις ανά την Ελλάδα σχετικά με την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη;

Στη δική μας παράσταση δεν κάνουμε ανάγνωση του κειμένου του ΣΕΗ και ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουμε. Θεωρώ, ότι ο κόσμος είναι γενικότερα αγανακτισμένος με το πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

Είναι προκλητικό σε μια εποχή που οι γυναικοκτονίες έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάποιοι που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα να απαλλάσσονται τόσο απλά. Είναι όλο στρεβλό. Το πανό που σηκώνεται στις παραστάσεις θέλει να υπενθυμίσει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένοχος και έχει κριθεί ως ένοχος.

Δυστυχώς, ο Έλληνας καθημερινά χάνει την εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη και αυτό δεν συμβαίνει σήμερα αλλά πολλά χρόνια τώρα. Παρακολουθώντας και μελετώντας υποθέσεις του παρελθόντος που χρειάστηκε για έργα μου, αυτό διαπίστωσα με μεγάλη λύπη μου.

Πως είναι να συνεργάζεστε με τη μητέρα σας Φιλαρέτη Κομνηνού αλλά και με τη σύζυγο σας Δανάη Μιχαλάκη;

Είναι μια όμορφη εμπειρία και με τις δυο. Αν και τη σύζυγο μου, δεν θα ήθελα να τη σκηνοθετήσω. Είναι κοινή μας απόφαση, για να μη βάλουμε σε ρίσκο τη σχέση μας. Φέτος συνεργαζόμαστε στην παράσταση της «Αντιγόνης» και πέραν της συνεργασίας μας, μας δίνεται η ευκαιρία να περνάμε χρόνο μαζί ειδικά το καλοκαίρι.

Πριν κάποια χρόνια είχαν προτείνει στη μητέρα μου και σε μένα να ερμηνεύσουμε τους ρόλους της Κλυταιμνήστρας και του Ορέστη και αρνήθηκα. Δεν θα μπορούσα να δεχτώ μια τέτοια πρόταση να σκοτώνω τη μητέρα μου, εκτός αν ο σκηνοθέτης διέθετε πολύ χιούμορ!

Στα σχέδια σας είναι η απόκτηση παιδιού;

Ναι βέβαια, είναι κοινή μας επιθυμία και ευχόμαστε κάποια στιγμή να έρθει στη ζωή μας ένα παιδάκι.

Πληροφορίες παράστασης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μετάφραση Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία Cezaris Graužinis

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία Kenny McLellan

Μουσική σύνθεση Δημήτρης Θεοχάρης

Χορογραφία Edgen Lame

Φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός σκηνοθέτη Παναγιώτα Μπιμπλή

Φωτογραφίες Εβίτα Σκουρλέτη

Βοηθός Φωτογράφου Μαριάντα Μηνά

Video trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Πρωταγωνιστούν

Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη)

Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέων)

Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος του Χορού)

Γιώργος Παπαγεωργίου (Άγγελος)

Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη)

Χρήστος Σαπουντζής (Τειρεσίας)

Κώστας Κορωναίος (Φύλακας)

Στρατής Χατζησταματίου (Αίμων)

Μαρίνα Αργυρίδου (Ευριδίκη)

Σταθμοί περιοδείας

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Κυριακή 07 & Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022, 21:30

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΞΑΝΘΗ

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022, 21:00

Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, 21:00

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΤΙΝΑΛΜΑΖΗ

ΚΙΛΚΙΣ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, 21:00

ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΦΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022, 21:00

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

ΒΕΡΟΙΑ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, 21:00

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, 21:00

ΘΕΑΤΡΟ ΕΗΜ-ΦΡΟΝΤΖΟΥ

in.gr

Δες επίσης

Πέθανε ο ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς πέθανε ο ηθοποιός, Δημήτρης Ήμελλος, σε ηλικία 57 ετών, έπειτα από ...