Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Γιούλια Πεταράκη: Ο χορός για μένα είναι τρόπος ζωής

Γιούλια Πεταράκη: Ο χορός για μένα είναι τρόπος ζωής

Σπούδασε Γαλλική φιλολογία, αλλά την κέρδισε ο χορός με τον οποίο ασχολείται από τα παιδικά της χρόνια.
Ο λόγος για την Γιούλια Πεταράκη μια νεαρή γυναίκα που «ζωγραφίζει» στην πίστα καθώς θεωρείται μια από τις καλύτερες χορεύτριες και μάλιστα με εξειδίκευση στους Λάτιν χορούς και ειδικότερα στο Αργεντίνικο tango
Η Γιούλια Πεταράκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης και ξεκίνησε εκεί να ασχολείται με το χορό από 4 ετών. 6 ετών μετακόμισε με τους γονείς της στα Τρίκαλα όπου συνέχισε η ενασχόληση της με το χορό στη σχολή μπαλέτου Μελίνας Τσόγκα. Μέχρι 18 ετών χόρευε κλασσικό μπαλέτο, σύγχρονο και jazz. Παράλληλα με τις σπουδές της στη Γαλλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. εκπαιδεύτηκε επαγγελματικά σε latin χορούς από τη Ναντια Χατζίδη , Μαρίζα Πετρά και prokopis Katiaj και tango argentino από τον Κωστα αθανασιαδη και τη Ναντια Χατζιδη. .
Στα 21 της χρόνια πιστοποιήθηκε ως δασκάλα λατινοαμερικάνικων χορών από τον διεθνή οργανισμό χορού I.D.T.A. (International dance teachers association) και τον επόμενο χρόνο ως δασκάλα Tango Argentino από τον ίδιο οργανισμό. Έχει συμμετάσχει σε αγώνες all ladies latin και το 2013 κατέκτησε με την ομάδα που συμμετείχε την πρώτη θέση στην κατηγορία τους στο salonika open και στο πρωτάθλημα all ladies latin με προπονήτρια τη Μαρίζα Πετρά. Την ίδια χρονιά με τον καβαλιέρο της κατέκτησε την πρώτη θέση στο κύπελλο Ελλάδος και στο salonika open στην κατηγορία arg. Tango, καθώς έχει συμμετάσχει 2 φορές στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα tango arg. (european tango championship). Έχει κάνει εμφανίσεις σε φεστιβάλ χορού του εξωτερικού όπως Timisoara international dance festival , balcan salsa festival στο Borovets. πλέον Προπονείται με διάσημους δασκάλους όπως Vanesa Villalba, Facundo Pinero, Neri Piliu Yanina Quinones, Silvio Lavia Javier Rodriguez , Noelia Barsi Christina sossa, Daniel Nacucchio. Είναι μέλος της επαγγελματικής ομάδας Salsa ‘Las Flores De Lotto’ η οποία κέρδισε χρυσά μετάλλια στο TDF (Thessaloniki Dance Festival)2015 και 2016 και στο πρωτάθλημα all ladies. Η ομάδα έχει συμμετασχει δύο φορές στο greek salsa bootcamp. Πέραν του χορού έχει ολοκληρώσει και τις σπουδές της στη Γαλλική Φιλολογία.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τι σημαίνει για σένα χορός;
Ο χορός για μένα είναι τρόπος ζωής. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μού χωρίς να υπάρχει το στοιχείο του χορού μέσα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ μια μέρα της ζωής μου χωρίς να υπάρχει ο χορός μέσα σ αυτή. Πιστεύω πως όποιος αγαπάει το χορό δεν σταματάει ποτέ να χορεύει. Χορεύει ακόμα και το μυαλό του. Είναι ο πιο όμορφος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων είτε ευχάριστων είτε δυσάρεστων. Πρέπει να παθιάζεσαι για να χορεύεις! Ο άνθρωπος που αποκαλεί τον εαυτό του χορευτή διαφέρει. Είναι πιο ευαίσθητος πιο εκδηλωτικός . η επαφή με τον ή την παρτενέρ προκαλεί μια οικειότητα με το ανθρώπινο σώμα και έναν ιδιαίτερο τρόπο εξοικείωσης με το άλλο φύλλο. Το μικρόβιο του χορού υπήρχε στην οικογένεια από τον παππού μου ο οποίος ήταν απ τους πρώτους ανθρώπους που ξεκίνησε να χορεύει ευρωπαϊκούς χορούς στην Ελλάδα. Οπότε νιώθω ευτυχισμένη που αυτό το μικρόβιο πέρασε και σε μένα.

Πως και αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το χορό;
Ξεκίνησα να χορεύω όταν ήμουν 4 χρονών. Από τότε είχα παθιαστεί. Θυμάμαι μικρή όποιος ρωτούσε τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω πάντα η απάντηση μου θα ήταν «δασκάλα χορού». όταν έφυγα από Τρίκαλα για να πάω στη Θεσσαλονίκη να σπουδάσω αποφάσισα να δοκιμάσω και άλλα είδη χορού γιατί μέχρι τότε είχα ασχοληθεί μόνο με μπαλέτο και σύγχρονο για πολλά χρόνια. Πήγα στη ΧΑΝΘ και ξεκίνησα λάτιν χορούς .αμέσως εντυπωσιάστηκα και έβλεπα πως μου ταίριαζαν πολύ. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και η δασκάλα μου η Νάντια Χαντζίδη μου ζήτησε να μιλήσουμε ιδιαιτέρως και μου πρότεινε να πάω σε σχολή με επαγγελματικό τμήμα γιατί θα μπορούσα να διδάξω στο μέλλον. Και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μου με μία απ τις πιο μεγάλες σχολές χορού στην Ελλάδα την all star dance. Εκεί βλέποντας πως υπάρχει και επαγγελματικό τμήμα tango argentine κατευθείαν επέλεξα να ειδικευτώ και στα δυο είδη. Και Latin και tango.

Πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα του χορευτή/χορεύτριας;
Όλα τα επαγγέλματα έχουν δυσκολίες. Αλλιώς δεν θα είχαν και κανένα ενδιαφέρον. Εγώ επειδή είμαι από τους ανθρώπους που έκανα το χόμπι μου επάγγελμα δεν βρίσκω κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Η διαφορά είναι πως δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο θέλει καθημερινή προπόνηση και διαρκή επιμόρφωση. Η καθημερινοτητα περιτριγυρίζεται από το χορό. Έχω βγει αρκετές φορές στο εξωτερικό για να συμμετάσχω σε φεστιβαλ αλλά και για να κάνω μαθήματα με διάσημους δασκάλους που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη μου . πόσο μάλλον όταν είσαι και ΄δασκαλος χορόυ κ όχι απλά χορευτής. Χρειάζεται αρκετή δουλειά προετοιμασίας για κάθε μάθημα. Πρέπει να βρεις τρόπους να πείσεις τον κάθε μαθητή είτε αυτός είναι ενήλικος είτε ανήλικος πως αξίζει να παρακολουθήσει το μάθημα σου. Ειδικά όταν πρόκειται για αγωνιστικά τμήματα χρειάζονται ατελείωτες ώρες παρασκηνιακά για να προετοιμάσεις κάτι δυνατό και να έχει και αποτέλεσμα. Φυσικά όταν επιτυγχάνονται όλα αυτά νιώθω απόλυτη ικανοποίηση.

Εργάζεσαι στη Θεσσαλονίκη αλλά τον τελευταίο καιρό συνεργάζεσαι με την Ακαδημία Χορού Τρικάλων. Πως πάει αυτή η συνεργασία;
Εργαζόμουν στη Θεσσαλονίκη για 6 χρόνια και δεν σκεφτόμουν να ξεκινήσω κάποια συνεργασία στα Τρίκαλα. Ο Σταύρος Σούλιος τα κατάφερε και με έπεισε. Βρήκε έναν πολύ όμορφο χώρο για σχολή, πολύ φωτεινό και το βασικότερο, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης! Χαίρεσαι να κάνεις μάθημα εκεί μέσα! Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική συνεργασία καθώς και με το Σταύρο αλλά και με τους υπόλοιπους δασκάλους της σχολής πετύχαμε τους περισσότερους μας στόχους αν όχι όλους. Ο Σταύρος Σούλιος είναι ένας ικανότατος επαγγελματίας καθώς είναι κ αυτός στο χώρο πολλά χρόνια και στη δική μου δουλειά βρήκε όσα κομμάτια του έλειπαν για να έχει μια σχολή γεμάτη επιτυχίες. Τον εκτιμώ πολύ και τον ευχαριστώ που μου πρότεινε να έρθω να δουλέψω στην ακαδημία χορού Τρικάλων. Γι αυτό αποφασίσαμε να πάμε τη συνεργασία μας ένα βήμα παρά πέρα. επομένως η νέα χορευτική χρονιά θα μας βρει να έχουμε από κοινού το τιμόνι της Ακαδημίας χορού Τρικάλων και είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα μαζί!

Για την εκμάθηση χορών παίζει ρόλο η ηλικία;
Για να ξεκινήσει κάποιος χορό δεν θα έλεγα ότι παίζει ρόλο τόσο η ηλικία. Η ηλικία σχετίζεται με το είδος που θα ακολουθήσει. Για να γίνω πιο ακριβής, ένα παιδάκι μπορεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στο χορό σε ηλικία τριών με τεσσάρων χρονών. Η πρώτη του επαφή θα είναι κυρίως μουσικοκινητικής μορφής και στη συνέχεια είναι έτοιμο να ακολουθήσει όποιο είδος το τραβάει περισσότερο.για τα είδη που ασχολούμαι εγώ καλό είναι ξεκινήσει από τα 5 και μετά. Όσον αφορά τους ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να τα δοκιμάσουν όλα και ανάλογα με τι τους ταιριάζει ακολουθούν! Ο κάθε υποψήφιος χορευτής είναι ευπρόσδεκτος! Οπότε για μένα δεν παίζει ρόλο τόσο η ηλικία. Αν κάποιος χορός σου αρέσει , χορεύεις εξίσου καλά και όταν είσαι μικρός και όταν είσαι μεγάλος. Δεν μπορείς να στερήσεις από κανέναν την επιθυμία να ξεκινήσει χορό.

Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι στα Τρίκαλα υπάρχουν αρκετές Σχολές Χορού παραδοσιακών και σύγχρονων.
Παρατηρώ πως στα Τρίκαλα υπάρχει μεγάλη αγάπη για την παράδοση. Την τιμούν και μάλιστα οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις προς τιμήν της. Βλέπω πως πολύς κόσμος στα Τρίκαλα ενδιαφέρεται να μάθει παραδοσιακούς χορούς οπότε είναι καλό που υπάρχουν διάφορες σχολές για παραδοσιακούς χορούς. Από την άλλη έχουν δημιουργηθεί και πολλές σχολές με τα υπόλοιπα είδη χορών. Τα πιο σύγχρονα. Επίσης το βρίσκω πολύ θετικό γιατί βλέπω πως υπάρχει η ανταπόκριση και σ αυτά τα είδη και είναι ωραίο να υπάρχει η εναλλαγή. Έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε όχι μόνο τους χορούς της δικής μας κουλτούρας αλλά και να έρθουμε σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και με άλλους χορευτικούς τρόπους έκφρασης.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό;
Σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε θεωρώ πως ο χορός είναι ένα καλό μέσο επιβίωσης! Είναι καλό να βγαίνουν νέοι δάσκαλοι στο χώρο για να υπάρχει και μια ανανέωση! Δεν θα απέτρεπα κάποιον απ το να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό. Φυσικά είναι δύσκολο αν κάποιος δεν έχει κάνει ποτέ χορό να ξεκινήσει κατευθείαν επαγγελματικά. Θα δυσκολευτεί πολύ και πιστεύω πως δεν θα του αρέσει κιόλας. Είναι καλό να υπάρχει μια προγενέστερη επαφή. Η συμβουλή που θα έδινα είναι να το αγαπάει και να το εξελίσσει διαρκώς γιατί μέσα από αυτό θα εξελίσσεται κ ο ίδιος! Ο χορός είναι υγεία. Απολαύσετε τον!

Πηγή: εφημερίδα “Νέα Σελίδα”

Δες επίσης

Η Νία Βαρντάλος «τα ‘σπασε» σε συναυλία του Νίκου Βέρτη στο Λος Άντζελες

Μια κυρία (Νία Βαρντάλος) στα μπουζούκια όπου τραγούδησε ο Νίκος Βέρτης. Ο Νίκος Βέρτης, πήρε το ...

Αφήστε μια απάντηση