Λαχταριστά παραδοσιακά τυροπιτάκια με φύλλο τραγανό που θρυμματίζεται στο στόμα. Έχει γέμιση από ντόπια τυριά της Λέσβου. Μια συνταγή που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
- Για το φύλλο
- 200 ml νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. ούζο
- Λίγες σταγόνες ξύδι
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την γέμιση
- 200 γρ. φέτα Μυτιλήνης
- 150 γρ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
- 100 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
- 2 αυγά (μέτρια)
- Λίγο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
- Αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου
Παρασκευή
Φύλλο για γκιουζλεμέδες
- Σε ένα μπολ βάζουμε χλιαρό νερό το αλάτι, το λάδι, το ξύδι, το ούζο και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
- Όταν αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη, με το χέρι συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή, που όμως δεν κολλάει τα χέρια.
- Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη το λιγότερο για 30’ να ξεκουραστεί.
- Κόβουμε κομμάτια ζύμης και σε αλευρωμένη πάγκο ανοίγουμε λεπτό φύλλο.
- Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 12-15 εκ.
- Ακουμπάμε πάνω 1 κουταλάκι γέμιση.
- Βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο με λίγο νερό.
- Κλείνουμε σταυρωτά τις άκρες των φύλλων σαν φάκελο στο κέντρο.
- Όμοια φτιάχνουμε όλους τους γκιουζλεμέδες.
- Τους ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τους τηγανίσουμε.
- Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε τους γκιουζλεμέδες λίγους λίγους στο καυτό λάδι, πάντα με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξουν.
- Τηγανίζουνε για 2’ περίπου να ροδίσουν και γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Μόλις ροδίσουν βγάζουμε τα τυροπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Οι γκιουζλεμέδες όταν είναι έτοιμοι μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη αρκεί να είναι καλά σκεπασμένοι. Μετά όπως είναι παγωμένοι μπαίνουν στο καυτό λάδι για να τηγανιστούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Γέμιση
- Τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
- Ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
argiro.gr