Ένα γλυκό για όλες τις περιστάσεις
Υλικά
Για την κρέμα βανίλια
- 1 ½ lt φρέσκο γάλα
- 110 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. κορν φλάουρ
- 1 βανίλια (μπαστουνάκι)
- 1 πρέζα/ες αλάτι
Για την κρέμα σοκολάτα
- lt φρέσκο γάλα
- 70 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. κορν φλάουρ
- 20 γρ. κακάο
- 50 γρ. ξύσμα κουβερτούρα
- 1 πρέζα/ες αλάτι
Για το στήσιμο
- ½ συσκ. μπισκότα πτι μπερ
- 220 γρ. φρέσκο γάλα
- 20 γρ. κονιάκ
- 90 γρ. τρούφα
Εκτέλεση
Για την κρέμα βανίλια
- Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα.
- Το υπόλοιπο το βάζουμε στη φωτιά με τη ζάχαρη.
- Χαράζουμε το μπαστούνι της βανίλιας κατά μήκος και με τη λάμα από ένα μαχαίρι αφαιρούμε τους σπόρους.
- Ρίχνουμε στο γάλα, το αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε το αλάτι ελαφρώς για το γλυκό ψυγείου της τεμπέλας.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε, ανακατεύοντας στην κατσαρόλα.
- Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά
Για την κρέμα σοκολάτα
- Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα από το 1 λίτρο.
- Το υπόλοιπο το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το κακάο και το κορν φλάουρ.
- Στη συνέχεια τα διαλύουμε στο γάλα που κρατήσαμε.
- Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε, ανακατεύοντας καλά με σύρμα, το διαλυμένο κορν φλάουρ και αλατίζουμε ελαφρώς.
- Ανακατεύουμε λίγα λεπτά να πήξει η κρέμα για το γλυκό ψυγείου.
- Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, την αποσύρουμε.
- Τότε, προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας κι ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο του γλυκού
- Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 24×30 εκ.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το κρύο γάλα και το κονιάκ.
- Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα και τα στρώνουμε στο ταψί.
- Αδειάζουμε τη μισή κρέμα βανίλια πάνω στα μπισκότα.
- Στρώνουμε μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα – κονιάκ.
- Αδειάζουμε σε μία στρώση την κρέμα σοκολάτας.
- Επαναλαμβάνουμε μία στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα – κονιάκ.
- Πατάμε τα μπισκότα ελαφρά, να κολλήσουν στην κρέμα.
- Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα βανίλιας.
- Θρυμματίζουμε λίγα μπισκότα και πασπαλίζουμε το γλυκό ψυγείου.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με την τρούφα.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.
argiro.gr