Την εκτίμηση πως οι επόμενοι δύο μήνες ίσως είναι οι δυσκολότεροι από την αρχή της πανδημίας λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης Όμικρον, κάνει ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
Επιπρόσθετα, σημειώνει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ικανά εργαστηριακά δεδομένα που να τεκμηριώνουν τις εκτιμήσεις περί “ήπιας λοίμωξης” για την Όμικρον και προσθέτει πως “διαφαίνεται κατακλυσμιαίο κύμα, με ισχυρή πιθανότητα μόλυνσης σχεδόν όλων των ανεμβολιαστων”.
Γράφει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του: “Να προσθέτω εν συντομία την φωνή μου για το Όμικρον. Οι Ιανουάριος-Φεβρουάριος ίσως είναι οι δυσκολότεροι μήνες της πανδημίας, πριν την μετατροπή της σε ενδημική λοίμωξη (*). Το νέο στέλεχος διασπείρεται επιθετικότατα, οι ευσεβείς πόθοι για ήπια λοίμωξη είναι ατεκμηρίωτοι.
Έχουμε δυο στοιχεία: 1) τα αρχικά εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι τα mRNA εμβόλια μετά την 3η αναμνηστική δόση αναπτύσσουν ισχυρότατη χυμικη ανοσία (αντισώματα) σε ποσότητα και πολυκλωνικοτητα που μάλλον θα καλύπτουν αποτελεσματικά την βαριά λοίμωξη (νοσηλεία στο νοσοκομείο και ΜΕΘ). Η κυτταρικη ανοσία (κυτταροτοξικα λεμφοκύτταρα) που επισης επάγει η 3η δόση θα βοηθήσει πολύ.
2) οι μάσκες ΚΝ95 και μόνο, ελαττώνουν την μετάδοση σε συνωστισμό πολύ αποτελεσματικά (κάτω του 1-2%).
Επομένως:
– άμεσος υποχρεωτικός εμβολιασμός με την 3η δόση και υποχρεωτικός εμβολισμός των νοσησαντων και των ανεμβολιαστων από την ηλικία των 18 ετών. Επιθετικός εμβολιασμός των παιδιών 5-17 ετών.
-υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ95 από όλους (ανεμβολιαστους και εμβολιασμενους) σε συνωστισμό, μέσα και έξω.
Διαφαίνεται κατακλυσμιαίο κύμα, με ισχυρή πιθανότητα μόλυνσης σχεδόν όλων των ανεμβολιαστων, των μερικώς εμβολιασμένων (5-6 μηνες μετά την 2η δόση) και των ήδη νοσησαντων δίχως εμβολιασμό. Τον Ιανουάριο όλοι θα τρέχουν για εμβολιασμό αλλά θα είναι αργά γιατί η ανοσία θα χρειάζεται κάποιες βδομαδες να επιτευχθεί.
(*) Ο κορωνοιος πιέζεται και συσσωρεύει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακιδα με την οποία συνδέεται στα κύτταρα μας και μας μολύνει. Ο λόγος που το κάνει είναι να ξεπεράσει τα εξουδετερωτικα αντισώματα κατά της ιικης πρωτεΐνης-ακιδας που αναπτύσσονται μετά την λοίμωξη με τον ιό αλλά και τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ως αντίγονο την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Όμως, στην προσπάθεια του να ξεπεράσει τα αντισώματα μας, αλλάζοντας συνεχώς την πρωτεΐνη του ακιδα κινδυνεύει να ελαττώσει και την ικανότητα της να συνδέεται στα κύτταρα μας και να τα μολύνει. Η βιολογική αυτή ισορροπία είναι ρευστή και χρονικά απροσδιόριστη”.
onlarissa