Δύο νέα σοβαρά περιστατικά γρίπης για τα οποία χρειάστηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας καταγράφηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία η δραστηριότητα της νόσου «αναβαθμίστηκε» από «πολύ χαμηλή» σε «χαμηλή», όπως τη χαρακτήριζαν έως τα Χριστούγεννα οι ειδικοί επιστήμονες.
Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική τους έκθεση οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι χαμηλή, αλλά με τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου, δηλαδή στο μέσον Φεβρουαρίου.
Ο απολογισμός της πρώτη εβδομάδας του έτους σε ό,τι αφορά τη γρίπη αποτυπώνει την ανοδική κίνηση της εποχικής γρίπης. Καταγράφηκαν δύο νέα περιστατικά σοβαρής γρίπης, για τα οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, το ένα αφορούσε σε παιδί, το οποίο παρότι συγκαταλεγόταν σε ευπαθή ομάδα για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.
Συνολικά ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 9. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου, δεν υπάρχει καμία αλλαγή: υπάρχει ένα θύμα, ένας 61χρονος ο οποίος είχε καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο.
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 7 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 84 έτη και μέση ηλικία 55,9 έτη. Τα 8 (88,9%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 (11,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 6 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 2 (25%).
Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες
Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συστήνει την αποφυγή της στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, την παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση νόσησης από γρίπη, και τη λήψη μέτρων υγιεινής όπως κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, συχνό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή της επαφής των χεριών με μάτια, μύτη και στόμα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους προκειμένου να τους χορηγήσει εγκαίρως (κατά προτίμηση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων) αντιιικά φάρμακα. Τα συμπτώματα για τα οποία ένα άτομο θα πρέπει άμεσα να συμβουλευθεί τον γιατρό του είναι υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, λιποθυμικά επεισόδια, σύγχυση καθώς και πολλοί ή παρατεινόμενοι πυρετοί.
Στα παιδιά, τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι επιπλέον, η γρήγορη αναπνοή ή η δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση λήψης υγρών ή τροφής, η υπνηλία και σπασμοί.