Το ενδιαφέρον του Guardian προκάλεσε η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού των παπαγάλων στα πάρκα και τους κήπους της Αθήνας, τους οποίους όλοι έχουμε παρατηρήσει σε κάποια βόλτα μας.Τα εξωτικά πτηνά έχουν βρει στη χώρα μας ιδανικές συνθήκες για να αναπαραχθούν. Ίσως, όμως, δεν έφθασαν στην πρωτεύουσα πετώντας από την Ινδία, την Ασία, τη Λατινική Αμερική ή και την Αφρική, όπως αναφέρεται ανά καιρούς.
Για αρκετά χρόνια ο Παναγιώτης Λατσούδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της ορνιθολογικής εταιρείας, επισκέπτεται τα πάρκα της Ελλάδας, συνήθως κατά το ηλιοβασίλεμα, για να κάνει τις μετρήσεις του.
«Είναι μια πολύ σημαντική απογραφή που θα πραγματοποιήσουμε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις αστικές περιοχές σε νησιά», δηλώνει στον Guardian
Πλέον, υπάρχουν τόσα πολλά από τα πτηνά που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διεξάγει καταμέτρησή τους ενόψει Χριστουγέννων με την ελπίδα να μάθει την έκταση αυτής της εναέριας εισβολής.
«Οι κλιματολογικές συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για την επιβίωσή τους», αναφέρει ο Π. Λατσούδης.«Τα πάρκα μας είναι γεμάτα από εξωτικά φυτά και καρπούς φρούτων που κάνουν ευκολότερη την αναπαραγωγή και την επιβίωση των πουλιών», προσθέτει.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πώς τόσοι παπαγάλοι έφτασαν την Ελλάδα, οι ορνιθολόγοι λένε πως τα συγκεκριμένα πουλιά δεν είναι «τυπικοί μετανάστες» και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να πετάξουν τεράστιες αποστάσεις.
Αντ′ αυτού, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πουλιά έχουν διαφύγει από αιχμαλωσία.
«Κατά πάσα πιθανότητα τα πρώτα πουλιά έφτασαν σε κλουβιά στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και στη συνέχεια διέφυγαν από την αιχμαλωσία», δήλωσε η Ρούλα Τίγρου, τονίζοντας πως «οι πρώτες εμφανίσεις παπαγάλων ήταν κοντά στην περιοχή».
Τον περασμένο μήνα, οι αρχές έλαβαν επειγόντως μέτρα για να αφαιρέσουν φωλιές παπαγάλων από δέντρα στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας καθώς το μέγεθος ορισμένων φωλιών ήταν τόσο μεγάλο που υπήρχε φόβος πτώσης τους σε πεζούς.
Η απογραφή, που ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνει βίντεο και εικόνες για να εντοπιστούν οι παπαγάλοι και έχει ως στόχο να καθορίσει πόσο γρήγορα οι πληθυσμοί τους πολλαπλασιάζονται.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν φόβοι ότι τα πουλιά θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική βιοποικιλότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει τους παπαγάλους στον κατάλογο διεισδυτικών ξένων ειδών.
Όπως όμως τονίζει ο Παναγιώτης Λατσούδης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά καταγγελία ή κάποιο στοιχείο πως έχει προκληθεί ζημιά.