Γυναικεία περίοδος: ένα θέμα που απασχολεί όλες μας. Θέματα από κάθε πότε έρχεται μέχρι και πως να καθυστερήσω την περίοδο. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το ζήτημα, το οποίο τελικά ίσως να μην είναι τόσο απλό όπως φαίνεται.
Τι είναι η περίοδος;
Κάθε μήνα μία από τις δύο ωοθήκες “παράγει” ένα ώριμο ωάριο, ενώ παράλληλα ένα σύνολο ορμονών προετοιμάζουν τη μήτρα με σκοπό τη γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη. Όταν, λοιπόν, το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται μέσω του κόλπου. Το παραπάνω φαινόμενο ονομάζεται έμμηνος ρύση ή πιο απλά, περίοδος.
Πότε εμφανίζεται η περίοδος στις γυναίκες;
Η αρχή της εμμήνου ρύσεως αναμένεται στα κορίτσια σε ηλικίες μεταξύ 9 και 16 ετών, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (της τάξης του 50%) εμφανίζει περίοδο μετά τα 13 έτη. Μετά τη σταθεροποίηση του έμμηνου κύκλου, θα εμφανίζεται με συχνότητα κατά μέσο όρο 28 ημερών. Η σταθεροποίηση αυτή συνήθως έρχεται σε ηλικίες μεταξύ 16 και 22 ετών.
Κάθε πότε έρχεται η περίοδος;
Θεωρητικά, η περίοδος εμφανίζεται μία φορά το μήνα (και πιο συγκεκριμένα την 28η μέρα – ενώ μπορεί να επαναλαμβάνεται από 21 έως και 35 μέρες). Ξεκινάμε να μετράμε ως πρώτη μέρα της περιόδου την πρώτη ημέρα που εμφανίζεται κανονικά η ροή του αίματος. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η περίοδος μπορεί να κρατήσει από 5 έως και 8 ημέρες. Ωστόσο, η διάρκεια περιόδου μπορεί να διαφέρει σε γυναίκες που αθλούνται ή που υποφέρουν κάποια διαταραχή. Αν πρόσφατα ξεκίνησε να σου έρχεται η περίοδος, είναι εντελώς φυσιολογικό να μην έχει σταθερή εμφάνιση και δεν αποτελεί λόγο άγχους και πανικού.
Πόσο “αίμα” θεωρείται φυσιολογικό να χάνω;
Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης, το “αίμα” που αποβάλλεται από τον κόλπο κατά μέσο όρο είναι συνήθως 30-40ml, ενώ περισσότερο από το 90% των γυναικών δεν χάνουν περισσότερο από 60ml.
Ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες;
Οι γόνιμες ημέρες είναι οι μέρες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Σε γυναίκες που έχουν κύκλο περιόδου 28 ημερών, η ωορρηξία γίνεται κατά την 14η ημέρα, ενώ σε γυναίκες που έχουν έως 35 μέρες, η ωορρηξία γίνεται συνήθως στην 21η ημέρα. Οι γόνιμες ημέρες, λοιπόν, είναι οι 2 μέρες πριν και οι 2 μέρες μετά την ωορρηξία.
Διαταραχές περιόδου
Η εμφάνιση της περιόδου σε νεαρές ηλικίες (9-16) απαιτεί χρόνο ώστε να σταθεροποιηθεί η συχνότητα εμφάνισής της. Ωστόσο, σε μεγαλύτερες – αναπαραγωγικές ηλικίες, η συχνότητα εμφάνισης της περιόδου θα πρέπει να είναι σταθερή. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε έρχεται νωρίτερα είτε αργότερα, διαρκεί λιγότερο από 3 μέρες ή περισσότερο από 7 μέρες, μιλάμε για διαταραχή περιόδου.
Αν η περίοδος εμφανίζεται σε μεγαλύτερα, πιο αραιά χρονικά διαστήματα, τότε αυτή η κατάσταση ονομάζεται ολιγομηνόρροια. Αν δεν εμφανίζεται περίοδος για περισσότερο από 6 μήνες, τότε αυτή η κατάσταση ονομάζεται αμηνόρροια. Αν εμφανίζεται αίμα πριν ή μετά την περίοδο, τότε το φαινόμενο ονομάζεται μεσοκυκλική αιμορραγία.
Επίσης, ως διαταραχή περιόδου ορίζεται η απώλεια μεγάλων ποσοτήτων αίματος, η μη-έναρξή της ως τα 18 έτη, κτλ.
Αίτια διαταραχής περιόδου
Οι βασικότεροι λόγοι όπου μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει διαταραχή περιόδου είναι:
1. Εφηβεία
2. Εγκυμοσύνη
3. Άγχος / στρες
4. Υπερκόπωση
5. Ορμονοθεραπεία
6. Χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων ή άλλων σκευασμάτων
7. Αλλαγή στο σωματικό βάρος
8. Γυναικολογικές παθήσεις (όπως ενδομητρίωση, πολύποδα μήτρας, ινομυώματα μήτρας, κύστη ωοθήκης, πολυκυστικές ωοθήκες,
9. Άλλες παθήσεις
Πως να την καθυστερήσετε
Μπορείτε να καθυστερήσετε την αναμενόμενη μέρα περιόδου, είτε χρησιμοποιώντας φαρμακευτική αγωγή (αντισυλληπτικά), είτε με φυσικούς τρόπους, καταναλώνοντας περισσότερες φακές, περισσότερο μηλόξυδο, φάβα, κανέλα και πίνοντας νερό με λεμόνι αρκετές φορές την ημέρα. Σε περίπτωση που επιλέξετε τους φυσικούς τρόπους, η καθυστέρηση μπορεί να διαρκέσει 1 έως 3 ημέρες. Με τη χρήση αντισυλληπτικών είναι εφικτή η μεγαλύτερη καθυστέρηση, ωστόσο θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας.