Για κραυγαλέα ιστορική παρανόηση «κατηγορεί» το Netflix το υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου, που πήρε επισήμως θέση για το ντοκιμαντέρ που εμφανίζει τη βασίλισσα Κλεοπάτρα, μαύρη.
Πριν καν προβληθεί, το ντοκιμαντέρ του Netlfix «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» έχει προκαλέσει σάλο και οργισμένες αντιδράσεις, αφού εμφανίζει τη βασίλισσα της Αιγύπτου να είναι μαύρη.
«Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Αιγύπτου επιβεβαιώνει ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν ανοιχτόχρωμη, με ελληνικά χαρακτηριστικά. Τα έργα και τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη της αληθινής εμφάνισής της και της μακεδονικής καταγωγής της» ξεκινά η ανάρτηση του υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου.
Στο ντοκιμαντέρ του Netflix, που θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Μαΐου, η βασίλισσα Κλεοπάτρα εμφανίζεται με αφρικανική καταγωγή και σκούρο δέρμα.
Το υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου, μαζί με την μακροσκελή ανακοίνωσή του, ανέβασε και εικόνες από αγάλματα της Κλεοπάτρας.
Ο δρ. Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιολογίας αναφέρει ότι «η εμφάνιση της ηρωίδας είναι παραποίηση της αιγυπτιακής ιστορίας και μια κραυγαλέα ιστορική παρανόηση, ειδικά όταν η ταινία χαρακτηρίζεται ως ντοκιμαντέρ».
«Η απόρριψη που γνώρισε η ταινία προτού καν προβληθεί, έχει να κάνει με ττην υπεράσπιση της ιστορίας της βασίλισσας Κλεοπάτρας, η οποία είναι ένα σημαντικό και αυθεντικό μέρος της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας, μακριά από κάθε εθνοτικό ρατσισμό και σίγουρα με απόλυτο σεβασμό για τους αφρικανικούς πολιτισμούς και τους αδελφούς μας στην αφρικανική ήπειρο που μας ενώνει όλους», σημειώνει ο ίδιος.
Στην ίδια ανάρτηση φιλοξενούνται και οι θέσεις του δρ. Nasser Mekkawy, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Τόνισε ότι η Κλεοπάτρα ήταν απόγονος μιας αρχαίας μακεδονικής δυναστείας, που κυβέρνησε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια και ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το κράτος της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Έλληνα στρατηλάτη.
«Η εμφάνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας σε αυτή την ταινία υπό αυτή τη μορφή έρχεται σε αντίθεση με τα πιο παραδεδογμένα ιστορικά γεγονότα και τα γραπτά ιστορικών» είπε ο ιστορικός, σημειώνοντας ότι η δυναστεία των Πτολεμαίων, στην οποία ανήκε η Κλεοπάτρα, διατήρησε την ελληνική κληρονομιά της κατά τη διάρκεια αρκετών γενεών έως ότου έληξε η κυριαρχία της στην Αίγυπτο το 30 π.Χ.
Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχουν και μελέτες DNA που «μιλάνε» για την Κλεοπάτρα.
«Μελέτες βιολογικής ανθρωπολογίας και μελέτες DNA που πραγματοποιήθηκαν σε αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες και οστά επιβεβαίωσαν ότι οι Αιγύπτιοι δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά των Αφρικανών της Νότιας Σαχάρας, είτε με τη μορφή του κρανίου, της ανθρωπολογίας (μέτωπο, μύτη, σαγόνι), των γεννητικών οργάνων και του DNA».