Ο κ.Πιλάτος Παναγιώτης, στέλεχος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, θεωρεί ότι ανακάλυψε την Αμερική. Με αφορμή τις απαντήσεις μου σε μια τηλεοπτική εκπομπή αναπαράγει τη τερατολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Είναι πια πασίγνωστο ότι εμπνευστής του σεναρίου περί GREXIT, ήταν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ.Βόλφανγκ Σόϊμπλε. Το σενάριό του επαναλαμβάνεται ακόμη και σήμερα. Δεν θέλει την υλοποίηση γνωστής από τον Νοέμβρη του 2012 απόφασης του Γιούρογκρουπ, ότι στη περίπτωση πρωτογενών πλεονασμάτων στην ελληνική οικονομία η Ενωμένη Ευρώπη θα προχωρούσε σε συγκεκριμένες συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους και τη βιωσιμότητα της αποπληρωμής του. Η απόφαση του Γιούρογκρουπ επικαιροποιήθηκε και στη συνεδρίασή του τον Μάϊο του 2016. Όμως ο κ.Σόϊμπλε, με φαντασιώσεις ότι μπορεί να γίνει ο νέος Μέτερνιχ της ΕΕ, εμμένει στις τυχοδιωκτικές του επιλογές και σε σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν και το GREXIT αν και γνωρίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση που συνόδευε το BREXIT θα απειλούνταν η διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης.
Ο κ.Πιλάτος και άλλοι φανατικοί της θεωρίας «των προθύμων» ότι η Ελλάδα πρέπει να πειθαρχεί στις οποιεσδήποτε εντολές της Κομισιόν, αγνοούν τους εκβιασμούς των εκπροσώπων των δανειστών, εκτιμούν ότι δίκιο έχουν πάντοτε «οι Ευρωπαίοι» και όχι η Ελλάδα, θέλουν τη πλήρη υποταγή, αν και η θεωρία αυτή ηττήθηκε συντριπτικά στο Δημοψήφισμα του Καλοκαιριού του 2015.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταλήξει στο 1ο Συνέδριό του στη επιλογή «καμία θυσία για το ευρώ, καμία αυταπάτη για τη δραχμή». Αποδείχθηκε ότι ένα τμήμα του Κόμματός μας, αυτό που αποχώρησε μετά τον οδυνηρό Συμβιβασμό της 13ης Ιούλη του 2015, είχε αυταπάτες για τη δραχμή, χωρίς όμως να θέτει ζήτημα εξόδου από την Ευρωζώνη στις συνεδριάσεις τη ΚΕ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως για την αντιμετώπιση των εκβιασμών συζητούσαμε όλα τα ενδεχόμενα και πολύ καλά κάναμε. Το αντίθετο θα ήταν αδιαφορία για τα συμφέροντα της χώρας και αποδοχή ότι η Ελλάδα μετατράπηκε σε προτεκτοράτο των δανειστών της.
Ο κ.Πιλάτος προχωρά και σε μια μηδενιστική κριτική για την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Οφείλει να γνωρίζει ότι υποσχεθήκαμε να ανασυγκροτήσουμε μια εξαθλιωμένη κοινωνία σε μια λεηλατημένη χώρα που έχασε το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού της Προϊόντος. Δεν το κατορθώσαμε μέχρι σήμερα. Τα 48 προαπαιτούμενα που έθεσαν οι δανειστές της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 12 και 13 Ιούλη του 2015 προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία, δεν επέτρεψαν να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Υπάρχουν όμως δείγματα γραφής κυβερνητικών επιλογών που μας κάνουν περήφανους. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ελεύθερη – δωρεάν πρόσβαση όλων στα Νοσοκομεία – σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και για εργαστηριακό έλεγχο, οι αλλαγές στην Εκπαίδευση – στη Δημόσια Διοίκηση – στη Πρόνοια – στη Κοινωνική Οικονομία, οι επιλογές στο εκρηκτικό προσφυγικό πρόβλημα… Υπάρχουν ακόμη τα οικονομικά δεδομένα μιας πορείας που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, σε πρωτογενές πλεόνασμα άνω της δέσμευσης για 0,5% το 2016 και στην ανάπτυξη με ρυθμούς ανόδου 2,7% για το 2017. Άρχισε ήδη η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τη Γενική Επιχειρηματικότητα, τις Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού, τις νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τις Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, του αυξημένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, καθώς και η στενή πια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων… που συμβάλλουν στην θεαματική υπέρβαση της ύφεσης και στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην δραστική αύξηση της απασχόλησης του προικισμένου με προσόντα ανθρώπινου δυναμικού μας, στην μείωση των εισαγωγών, στην εξωστρέφεια… Στόχος μας είναι η βιώσιμη – ταχύρρυθμη – δίκαιη ανάπτυξη της χώρας, σε μια Ενωμένη Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει ριζικά για να γίνει η Ευρώπη που ονειρευθήκαμε, η Ευρώπη της ποιότητας ζωής και των αξιών που επιθυμούμε.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ