Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό και θρεπτικό από μια ζεστή σούπα. Εάν αναζητάτε μια εύκολη και υγιεινή συνταγή για να ζεσταθείτε τις κρύες ημέρες του χειμώνα, μπορείτε να φτιάξετε μια χορταστική και δυναμωτική σούπα με σπανάκι και λαχανικά.
Τα οφέλη που προσφέρει το σπανάκι στην υγεία
- Βελτιώνει την υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική πήξη του αίματος και τη διατήρηση της υγείας των οστών. Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ.
- Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Το σπανάκι περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
- Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σπανάκι περιέχει κάλιο που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Βοηθά στην καλή υγεία των ματιών. Το σπανάκι περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που βοηθούν στην προστασία των ματιών από τις ελεύθερες ρίζες. Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
- Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Το σπανάκι περιέχει φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, το σπανάκι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της καλής πέψης και στην αίσθηση του κορεσμού.
Η συνταγή για νόστιμη και θρεπτική σούπα με σπανάκι και λαχανικά
Συστατικά
- 20 γρ. πάστας σπανακιού
- 450 ml νερό
- 5 γρ. σκόρδο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- 4 ml ελαιόλαδο
- 7 γρ. χορτοφαγικό καρύκευμα
- 3 γρ. σάλτσα μανιταριών
- 2 ml υγρό καρύκευμα για φαγητό
- 2 ml λευκό ξύδι
- 4 γρ. βούτυρο
- 3 γρ. σκόρδο τηγανητό (για γαρνίρισμα)
- 20 γρ. κολοκυθάκια σε κύβους
- 20 γρ καρότο, κομμένο σε κύβους
- 15 γρ. μπρόκολο, ψιλοκομμένο
- 15 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
Για το γαρνίρισμα:
- 1 γρ. σκόρδο τηγανητό
Οδηγίες μαγειρέματος
- Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το σοτάρουμε μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
- Προσθέστε στην κατσαρόλα τα κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους, το καρότο, το μπρόκολο και το μανιτάρι σε φέτες. Σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
- Ρίξτε το νερό και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει. Αφήστε το να ψηθεί για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέστε τον πολτό σπανακιού στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το σπανάκι να ψηθεί μέσα στη σούπα για άλλα 2-3 λεπτά.
- Καρυκεύστε τη σούπα με το υγρό καρύκευμα, τη σάλτσα μανιταριών και το λευκό ξύδι. Προσαρμόστε τά καρυκεύματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
- Προσθέστε το βούτυρο στη σούπα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να δώσει στη σούπα μια κρεμώδη υφή.
- Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, ανακατέψτε προσεκτικά τη σούπα μέχρι να γίνει λεία. Εναλλακτικά, μεταφέρετε τη σούπα στο μπλέντερ σε δόσεις, ανακατέψτε και επαναφέρετε τη σούπα στην κατσαρόλα.
- Σιγοβράστε τη σούπα για άλλα 5 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.
- Σε ξεχωριστό τηγάνι, τηγανίστε μια μικρή μερίδα σκόρδου μέχρι να ροδίσει για το γαρνίρισμα.
- Ρίξτε τη σούπα σε μπολ. Γαρνίρετε κάθε μπολ με λίγο τηγανισμένο σκόρδο.
- Σερβίρετε τη σούπα ζεστή και απολαύστε την πλούσια γεύση της.
Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές
- Για πιο λεία υφή, σουρώστε τη σούπα χρησιμοποιώντας ένα λεπτό κόσκινο.
- Προσαρμόστε την υφή της σούπας προσθέτοντας περισσότερο νερό, αν χρειάζεται.
- Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με άλλα λαχανικά.
- Σερβίρετε τη σούπα με μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν για τραγανή γεύση.
- Για μια διαφορετική εκδοχή, απλά προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή γαρίδες.