Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Η Επικούρεια φιλοσοφία ριζώνει και στα Τρίκαλα

Η Επικούρεια φιλοσοφία ριζώνει και στα Τρίκαλα

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Αριστοτέλη Κερασοβίτη ιδρυτικό μέλος του Επικούρειου Κήπου Τρικάλων

Η Επικούρεια φιλοσοφία βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στα Τρίκαλα. Καθώς εδώ και λίγο σχετικά καιρό ιδρύθηκε ο Επικούρειος κήπος Τρικάλων με αρκετούς συμπολίτες να δείχνουν ενδιαφέρον.
Στη σημερινή συνέντευξη μιλάμε με τον Αριστοτέλη Κερασοβίτη ο οποίος πρωτοξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μάθουμε τι ακριβώς πρεσβεύει και σε τι μπορεί να ωφερήσει το σημερινό άνθρωπο
Ο Αριστοτέλης Κερασοβίτης γεννήθηκε και εργάζεται στα Τρίκαλα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αρθρογραφεί τακτικά στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και έχει δώσει αρκετές διαλέξεις σχετικές με την επικούρεια φιλοσοφία. Είναι ιδρυτικό μέλος του Επικούρειου Κήπου Τρικάλων.

Είστε φίλος της Επικούρειας Φιλοσοφίας. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτή.

Ο άνθρωπος από τον οποίο πήρε το όνομά της η Επικούρεια φιλοσοφία έζησε από το 341 ως το 270 π.τ.χ., δηλαδή σε μία εποχή όπου περίσσευε η θρησκευτική ανεπάρκεια ενώ και η ανεξαρτησία των ελληνικών πόλεων-κρατών με την εγκαθίδρυση των νέων ισχυρών βασιλείων, είχε αμετάκλητα χαθεί. Ο κόσμος ένιωθε ότι η πολιτική κι η θρησκεία τους είχαν εξαπατήσει. Ένιωθε το έδαφος στην κυριολεξία να φεύγει κάτω από τα πόδια του.
Οι άνθρωποι υποχρεώθηκαν από τις συνθήκες να αναρωτηθούν αν άξιζε να ζει κανείς, και αν ναι, πως έπρεπε να ζει. Ο Επίκουρος ανέπτυξε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο φιλοσοφικό σύστημα το οποίο απευθυνόταν σε όλους τους ανθρώπους χωρίς καμιά εξαίρεση διότι ο σκοπός του ήταν μέσα από την γνώση να απελευθερώση τον άνθρωπο από τα δεσμά του φόβου, τις άμετρες και αφύσικες επιθυμίες, την βλαβερή ματαιοδοξία της φήμης, του πλούτου και της εξουσίας και να του χαρίσει ζώντας με φυσικό τρόπο ανάμεσα σε φίλους μία ζωή αυτάρκειας, ελευθερίας και ευδαιμονίας. Η Επικούρεια φιλοσοφία είναι η τέχνη του ΕΥ ΖΗΝ.

Πρόσφατα ιδρύσατε τον Επικούρειο Κήπο Τρικάλων. Τι ακριβώς είναι ο Κήπος;

Η ελληνιστική εποχή έδωσε τρεις πασίγνωστες και πολύ διαφορετικές σχολές, την Επικούρεια, την Κυνική και την Στωική. Ο Επίκουρος ίδρυσε την δική του φιλοσοφική σχολή και την ονόμασε “Κήπο” στον οποίο είχαν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως χρώματος, κοινωνικής και οικονομικής θέσης, φυλής και φύλου, ελεύθεροι και δούλοι, καταργώντας στην πράξη τις κοινωνικές τάξεις. Μέσα στον Κήπο θέλησε να προσφέρει όλα εκείνα τα αγαθά που ως τότε ήταν αποκλειστικά προνόμιο των ολίγων και ισχυρών σε όλους γιατί πίστευε ότι η γνώση και η κατάκτηση της ευδαιμονίας ήταν δικαίωμα του καθενός. Ο Κήπος πράγματι διέφερε σε πολλά από τις άλλες φιλοσοφικές σχολές. Ήταν μία λαική σχολή. Γι’ αυτό και ο Κικέρων την ονόμαζε «Πληβεία» θέλοντας έτσι να τονίσει τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις με τις αριστοκρατικές αντιλήψεις των άλλων σχολών.
Ακολουθώντας τα βήματα του Επίκουρου ιδρύσαμε τον περασμένο Μάιο τον δικό μας “Κήπο” αφού ασπαζόμαστε τις ίδιες αξίες και αρχές με αυτές του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου.

Ποιοι οι σκοποί και οι στόχοι;

Ιδρύσαμε τον Κήπο με σκοπό μέσα από τη Φιλία πού ο ίδιος ο δάσκαλος όρισε ως αθάνατο αγαθό και την διδασκαλία της επικούρειας φιλοσοφίας, να διάγουμε έναν ευδαιμονικό βίο στην καθημερινότητά μας, απαλλαγμένοι από τα ασήκωτα βάρη που κατακρημνίζουν τον ψυχισμό του σημερινού ανθρώπου στα τάρταρα. Επίσης θέλουμε να αναδείξουμε και να διαδώσουμε την επικούρεια φιλοσοφία παρουσιάζοντάς την ολοκληρωμένη στους συμπολίτες μας ώστε εκείνοι να είναι σε θέση είτε να την επιλέξουν είτε να την απορρίψουν. Αν και είμαστε ακόμη στην αρχή και η επιφυλακτικότητα για το άγνωστο είναι λογική, εντούτοις είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι βλέποντας ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων να προσεγγίζουν σιγά σιγά τον Κήπο μας.

Στα Τρίκαλα υπάρχουν συμπολίτες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο φιλοσοφικό ρεύμα;

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την επικούρεια φιλοσοφία πριν από πολλά χρόνια πίστευα ότι ήμουν ο μοναδικός επικούρειος σε αυτή την πόλη. Έτσι τα πρώτα χρόνια ήμουνα πολύ διστακτικός στο να μιλώ γι’ αυτήν. Με την προτροπή όμως κάποιων επικούρειων φίλων μου από τους κήπους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, αποφάσισα να γίνω πιο εξωστρεφής και πραγματοποίησα πριν από δύο χρόνια μία διάλεξη με θέμα την επικούρεια φιλοσοφία. Έκτοτε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους με καλή γνώση της επικούρειας φιλοσοφίας με τους οποίους είμαστε πλέον οι συνιδρυτές του Κήπου μας. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες που γνωρίζουν και θαυμάζουν το έργο του Επίκουρου. Ελπίζω κάποια στιγμή να ξεπεράσουν τη διστακτικότητα και την αναβλητικότητά τους και να έρθουν κοντά μας. Ο Κήπος μας είναι ανοιχτός σε όλους ακόμη και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν τίποτα για τον Επίκουρο. Θα τους δεχτούμε με μεγάλη χαρά και φιλία.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει τον σημερινό άνθρωπο η φιλοσοφία του Επίκουρου;

Ο Επίκουρος άφησε ως παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα ένα πολύτιμο δώρο, την φιλοσοφία του. Ο δάσκαλος με τον τρόπο που έζησε και με τις πράξεις του μας έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν και οι μαθητές του αλλά και οι χιλιάδες επικούρειοι σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο της αρχαιότητας.
Σε λίγα πράγματα διαφέρει η εποχή που έζησε ο Επίκουρος με τη σημερινή. Βλέπουμε τη χώρα μας να ρημάζεται, παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα, νέοι να μένουν άνεργοι και να φεύγουν στα ξένα η καταστροφή στο κατώφλι μας. Άγχος, στρες και κατάθλιψη επικρατούν στην κοινωνία μας. Η ιστορία δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά επαναλαμβάνεται. Τα λόγια του Επίκουρου είναι φάρμακο στην ψυχή των ταλαιπωρημένων από την ζωή ανθρώπων και τους βοηθάει να βρουν μία διέξοδο, να λυτρωθούν από τους πόνους και τη σύγχυση.
Μπορούμε να την καταλάβουμε μόνον αν αναλογιστούμε, απέναντι σε ποια δεινά πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει άσυλο· μπορούμε να την κρίνουμε μόνον αν μελετήσουμε το άσυλο που προσφέρει.

Ποιες οι δράσεις και τι ετοιμάζεται για το προσεχές χρονικό διάστημα;

Παρότι ο Κήπος μας βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή κατάσταση έχουμε αναπτύξει κάποιες αξιόλογες δράσεις οι οποίες θα γίνουν ακόμη περισσότερες όσο ο Κήπος μας δυναμώνει.

Στις 13 Μαΐου ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00 μ.μ έως 21.00 μ.μ διοργανώνουμε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων Ημερίδα με θέμα: “Γνωριμία με την Επικούρεια Φιλοσοφία”.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο μουσείο Τσιτσάνη (παλαιές φυλακές) και οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία ολοκληρωμένη και αναλυτική παρουσίαση της επικούρειας φιλοσοφίας, κάποια καλλιτεχνικά δρώμενα ενώ με το πέρας της εκδήλωσης θα ξεναγηθούν στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου Τσιτσάνη καθώς και στο ισόγειο όπου βρίσκονται τα οθωμανικά λουτρά. Ο πολιτισμός και η επικούρεια φιλοσοφία θα συνυπάρξουν αρμονικά με την ιστορία του τόπου μας σε μία μοναδική βραδιά.

Την επόμενη μέρα 14 Μαΐου Κυριακή και ώρα 19 μ.μ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο “Κηρήθρες” στον ιδιόκτητο χώρο του εν λόγω βιβλιοπωλείου, θα παρουσιάσουμε το βιβλίο του συγγραφέα και οικονομολόγου Μπάμπη Πατζόγλου “Τα άγουρα φρούτα του Κήπου του Επίκουρου”. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και ποιητής Θανάσης Γιαπιτζάκης ενώ προσωπικά θα έχω την τιμή να παρουσιάσω το συγγραφέα ο οποίος είναι και πολύ καλός μου φίλος.

Έχουμε υποβάλει επίσης μία αίτηση στην επιτροπή ονοματοδοσίας του δήμου Τρικκαίων στην οποία ζητάμε να ονομαστεί ένας συγκεκριμένος παραποτάμιος χώρος που σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος σε “Κήπο του Επίκουρου”. Η πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε στο μέλλον οικονομικά όσον αφορά την διαμόρφωσή του, (στο πλαίσιο βέβαια των δυνατοτήτων μας), έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ο χώρος και να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού, περιπάτου αλλά και χαλάρωσης των συμπολιτών μας.
Πηγή: εφημερίδα «Νέα Σελίδα»/ Κώστας Καραποστόλης

Δες επίσης

JAZZ NOIR At Christmas την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στο μουσικό στέκι Ανδρομέδα

Οι Jazz Noir σας προσκαλούν στην “Ανδρομεδα” την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στις 10μ.μ. σε μια ...

Αφήστε μια απάντηση