Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Η καρδιά της επιχειρηματικότητας χτυπάει στα Τρίκαλα

Η καρδιά της επιχειρηματικότητας χτυπάει στα Τρίκαλα

Οι εργασίες της συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ξεκίνησαν χθες στο ξενοδοχείο Ανάντι στα Τρίκαλα και συνεχίστηκαν και σήμερα Σάββατο, παρουσία των τοπικών αρχών και δεκάδων επιχειρηματιών και επαγγελματιών.

Ακολουθούν οι ομιλίες του προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων Β. Γιαγιάκου και του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλου.
Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκου

«Τα Επιμελητήρια ως φορείς ανάπτυξης»
«Παρουσίαση της πρότασης για τη δικτύωση της Ομογενειακής Επιχειρηματικότητας»

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδερφοι,

Είναι γνωστό σ’ όλους μας πως η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει μεγάλα και ιδιαίτερα κρίσιμα προβλήματα.

Προβλήματα τα οποία αναδείχθηκαν κατ’ επανάληψη με ξεκάθαρο τρόπο και με απόλυτη σαφήνεια. Η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος συνολικά θα πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα λύσεις. Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, τότε σύντομα δεν θα μπορούμε καν να μιλάμε για επιχειρηματικότητα αφού δεν θα υπάρχει αύριο για ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελεί το βασικό κορμό της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω συρρίκνωσή τους θα οδηγήσει σε βαθύτερη οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση.

Για να διεκδικήσουμε με αποτελεσματικότητα χρειάζεται ένας συντονισμός δράσης της Κεντρικής Ένωσης και των Επιμελητηρίων προκειμένου να είμαστε περισσότερο μεθοδικοί και αποτελεσματικοί. Για να πείσουμε ή ακόμη και να αναγκάσουμε την κεντρική εξουσία για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων όχι με αποσπασματικές ενέργειες αλλά με ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο στην επιχειρηματικότητα για να σταθεροποιηθεί και να αναπτύξει την πραγματική οικονομία.

Δεν φτάνει όμως η καταγραφή τους στα πρακτικά της Συνέλευσης. Θα πρέπει να δεσμευθούμε ότι όλοι μαζί με επιχειρήματα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό θα αναδείξουμε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων τα οποία απειλούν με κατάρρευση την ελληνική οικονομία.

Κυρίες και Κύριοι,

Παράλληλα με τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές αφού συνδέονται με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και για την επιτυχία των οποίων σε τοπικό επίπεδο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας και τους Εμπορικούς Συλλόγους, για την άψογη συνεργασία που σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές για την επιχειρηματικότητα είναι πολύ σημαντική… όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την αναπτυξιακή διάσταση του επιμελητηριακού θεσμού.

Τα Επιμελητήρια έχουν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο ως σύμβουλοι της Πολιτείας και ως δομές ανάπτυξης.

Αυτό είναι ένα έργο το οποίο δεν πρέπει να εκχωρήσουμε σ’ άλλους. Είναι δική μας υπόθεση αφού είμαστε θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας αλλά και είναι δική μας ανάγκη μιας και εμείς, ως ζωντανά κύτταρα της επιχειρηματικότητας γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ποιες προτάσεις και ποιες δράσεις μπορούν να οδηγήσουν σε υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα Επιμελητήρια είναι αυτά που θα φυτέψουν το σπόρο της ανάπτυξης.

Για να φυτέψουμε αυτό τον σπόρο της ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η πατρίδα μας, θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα καθιστά τα Επιμελητήρια βασικούς φορείς κατάθεσης ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προτάσεων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με στόχο την εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της κεντρικής διοίκησης. Συντονιστικό ρόλο, σ’ αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να έχει η Κεντρική Ένωση, συντονίζοντας και στηρίζοντας αυτές τις προτάσεις που μπορούν να αποβούν καθοριστικές για την ανάπτυξη της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Ως προς αυτό, θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για την προσωπική μου εμπειρία έτσι ώστε μέσα από πραγματικές δράσεις να δώσουμε ένα μήνυμα για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Πρέπει να αλλάξουμε πορεία για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα παραγωγική και δημιουργική.
Στην προσπάθεια αυτή το Επιμελητήριο Τρικάλων έθεσε ως πρώτιστο στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου που είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίησή αυτού και ο τουρισμός.

Κυρίες και Κύριοι,

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την προεδρία του Επιμελητηρίου, υπογράμμισα ότι το μέλλον των Τρικάλων και της Θεσσαλίας γενικότερα είναι να γίνει ο λαχανόκηπος, ο ανθόκηπος και ο οπωρώνας της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό ιδρύσαμε Αγροτικό Τμήμα γιατί πιστεύουμε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ, καταθέσαμε την πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του «Μεσογειακού Πράσινου Θερμοκηπίου» το οποίο θα βασίζεται στην υδροπονία και θα έχει ως βασικές πηγές ενέργειας, την γεωθερμία και το βιοαέριο.
Συνεχίζοντας, πάντα με τη σκέψη της ανάγκης για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και μετά από μια σειρά ενημερωτικές ημερίδες για τα μανιτάρια, τα αρωματικά φυτά, την εκτροφή σαλιγκαριών και άλλα, καταλήξαμε ότι σημαντική δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να αλλάξει την παραγωγική δομή του τόπου είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες και καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μια σύγχρονη, καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αχλαδιού και συγκεκριμένα της ποικιλίας Abate Fetel από ομάδες παραγωγών.

Κυρίες και Κύριοι,

Η συλλογική δράση μέσω των ομάδων παραγωγών είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυναμικών καλλιεργειών στην Ελλάδα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ήρθαμε σε επαφή με ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και με το πανεπιστήμιο της Μπολόνια το οποίο πρωταγωνιστεί στη συγκεκριμένη καλλιέργεια παγκοσμίως και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού που τους έχουμε κοντά μας προωθούμε την υλοποίηση του project πιστεύοντας ότι μπορεί να αλλάξει η οικονομική πορεία του τόπου, διευρύνοντας την παραγωγική βάση και συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επισκεφθήκαμε το ίδρυμα ΝΑΒΑΡΑ στη Φεράρα της Ιταλίας που αποτέλεσε το κύτταρο για την ανάπτυξη της καλλιέργειας στην περιοχή και συμφωνήσαμε στην εκπαίδευση τοπικών παραγωγών και επιστημόνων για απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας.

Σ’ αυτό συμβάλει καθοριστικά το δίκτυο συνεργασίας που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο Τρικάλων με άλλα Επιμελητήρια, όπως του Ροβίκο, της Φεράρα, του Μπρασόβ και άλλα ευρωπαϊκά επιμελητήρια, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη συνεργασιών για τη δημιουργία μιας εξωστρεφούς ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας.

(Θα δούμε έναν χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Μπρασόφ στη Ρουμανία.)

Παράλληλα προωθήσαμε την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων πάντα με τη λογική των ομάδων παραγωγής μιας και η περιοχή του Κόζιακα είναι το βουνό με την μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων στην Ελλάδα. Για την προώθηση της δράσης συμφωνήσαμε για την προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη συνεχή υποστήριξη και ανάπτυξη των καλλιεργειών και την ταυτοποίηση πολλών απ’ αυτών, όπως της ρίγανης, με στόχο ο Νομός μας να καταστεί το κέντρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων στην Ελλάδα.
Η ταυτοποίηση της ρίγανη μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες πιστοποίησης του Τρικαλινού λουκάνικου ως προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης. Η πιστοποίηση ενός προϊόντος του δίνει ιδιαίτερη δυναμική και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Στην προσπάθεια αυτή συνεργαζόμαστε με το ΤΕΙ Λάρισας.

Από το πλέγμα των δράσεών μας δεν θα μπορούσε να λείψει η κτηνοτροφία με επίκεντρο την παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος δεδομένου ότι ο Νομός Τρικάλων είναι ο πρώτος σε παραγωγή φέτας στη χώρα. Έχουμε δημιουργήσει ομάδα εργασίας που αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες και από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων για τη δημιουργία πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας αριθμού των ζώων και λειμώνα προκειμένου να είναι βιώσιμη. Αυτή η πληροφόρηση είναι καθοριστικής σημασίας για την έναρξη μιας νέας κτηνοτροφικής μονάδας.

Κυρίες και Κύριοι,

Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια για την χώρα μας είναι ο Τουρισμός.
Ο Τουρισμός έχει αναδειχθεί σε ατμομηχανή της οικονομίας και ο ισχυρότερος επιχειρηματικός τομέας της χώρας, που μπορεί να δώσει αποτελεσματική ώθηση στην ανάταξη της οικονομίας.
Το 2015 η άμεση και έμμεση επίπτωση του Τουρισμού στο ΑΕΠ ανήλθε περίπου στο 21,6%, ενώ στην απασχόληση σε 18,9%, πολύ μακριά από οποιοδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας.
Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στον Τουρισμό θα έπρεπε να είναι Πρωταγωνιστικός, αφού είναι ο μοναδικός θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί το σύνολο των επιχειρήσεων που συμβάλλουν στο άμεσο και έμμεσο Τουριστικό προϊόν.
Το Επιμελητήριο Τρικάλων κατανοώντας έγκαιρα αυτή την πραγματικότητα προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες για την στήριξη του τοπικού Τουριστικού προϊόντος.
Γνωρίζοντας τα προβλήματα της τουριστικής αγοράς η οποία ελέγχεται μέσω από τους παγκόσμιους ηλεκτρονικούς tour operators δημιουργήσαμε το δικό μας, ενοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων – ebooking. Πρόκειται για ένα σύστημα χωρίς κόστος για τους επαγγελματίες του τουρισμού που συγχρόνως ενισχύει τη διαπραγματευτική τους ικανότητα με τους παγκόσμιους tour operators.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της ψηφιακής σύγκλησης για την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των Μετεώρων που είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο και ένα θρησκευτικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας, καταθέσαμε πρόταση με τίτλο: «Τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση για τη δημιουργία των Μετεώρων» η οποία εγκρίθηκε, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με το ποσό του 1.150.000 ευρώ και σήμερα υλοποιείται μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος αυτού του έργου είναι να επιτύχουμε περισσότερες διανυκτερεύσεις στο Νομό μας, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της περιοχής μας και την απασχόληση.
Και ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη που ήταν κοντά μας σ’ αυτή την προσπάθεια και όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτό.

Μία ακόμη δράση για την στήριξη του θρησκευτικού τουρισμού ήταν και η διοργάνωση σε συνεργασία με τον ΟΠΕ του 1ου Πανελλήνιου PARTENARIAT εκκλησιαστικων ειδών στην Καλαμπάκα στο οποίο συμμετείχαν επιχειρηματίες του είδους από την Ελλάδα και απ’ όλες τις ομόδοξες χώρες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία η οποία επιβάλει και τη συνέχιση και την ανάδειξη αυτής της δράσης.

Αυτό μας έδωσε το έναυσμα να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στην περιοχή των Μετεώρων ώστε να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την προώθηση του τουρισμού και των παραγόμενων προϊόντων αλλάζοντας τα αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε μαζί μας τους τοπικούς φορείς και την Περιφέρεια.

Επιπλέον, διασύνδεσαμε τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα με τον κλάδο του τουρισμού φέρνοντας σε επαφή τους παραγωγούς με τους επαγγελματίες του χώρου αναβαθμίζοντας περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν και δίνοντας υπεραξία στην τοπική παραγωγή.

Με δεδομένο ότι η γαστρονομία είναι βασική συνισταμένη του τουριστικού προϊόντος δημιουργήσαμε το 2005 την ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ Α.Ε. η οποία απέκτησε το δικό της brand name ΜΕΤΕΩΡΙΣΙΜΟ που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των τοπικών αρχών και των εκπροσώπων των Πρεσβειών των ΗΠΑ, της Κίνας καθώς και άλλων χωρών, με στόχο πάντα τη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος.
Οι δράσεις μας δεν περιορίστηκαν εκεί. Καταθέσαμε πρόταση στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία βοτανικού κήπου με την επωνυμία «Ασκληπιός» αξιοποιώντας την πλούσια χλωρίδα της περιοχής και συνδέοντάς τον Ασκληπιό που η ελληνική μυθολογία τον θέλει να έζησε στον τόπο μας.

Η πρότασή μας στοχεύει στη δημιουργία βοτανικού κήπου στον ορεινό όγκο και δασικών μονοπατιών στα οποία ο περιπατητής θα μπορεί να δει και να θαυμάσει τις ομορφιές της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχή μας.

Παράλληλα με τα παραπάνω, αναλάβαμε και υλοποιήσαμε μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες για την επίτευξη των βασικών μας στόχων στον τουρισμό. Φιλοξενήσαμε tour operators από διάφορες χώρες του κόσμου (Ρωσία, Τουρκία, Ολλανδία κ.α.) και καλέσαμε εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ ώστε να προβάλουμε τουριστικά, την περιοχή μας.

Έχοντας πάντα ως μέλημα την εξωστρέφεια, πραγματοποιήσαμε επιχειρηματικές αποστολές σε διάφορα σημεία του πλανήτη και συμμετέχουμε σε εκθέσεις με στόχο την προώθηση των προϊόντων αλλά και δημιουργώντας πνεύμα εξωστρέφειας στα μέλη μας ώστε να γίνει κατανοητό ότι η τοπική μας αγορά αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης παγκόσμιας αγοράς.

Επιστέγασμα και αναγνώριση αυτών των πρωτοβουλιών είναι η ανάληψη, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και των Δήμων του Νομού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου, της προώθησης και της προβολής του τουριστικού προϊόντος του Νομού Τρικάλων.

Το γεγονός ότι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση ανέθεσαν την τύχη της τουριστικής ανάπτυξης του Νομού στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου είναι ένα σημαντικό βήμα συνεργασίας που θα πρέπει να έχει συνέχεια και να βρει μιμητές αφού μόνο μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη της χώρας.

Κυρίες και Κύριοι,

Πέρα από τις παραπάνω δράσεις, πρώτιστο μέλημα είναι η στήριξη στα καθημερινά προβλήματα των μελών μας και είμαστε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων σ’ όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
Στην προσπάθεια αυτή το Επιμελητήριο έθεσε στην υπηρεσία των μελών του και τη ψηφιακή τεχνολογία μέσω του προγράμματος που υλοποιεί «Ψηφιακές δράσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», το οποίο ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των επιχειρηματιών σε ένα ευρύ πεδίο υπηρεσιών, όπως συμβουλευτική και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση αλλά και συγχρόνως ανοίγοντας ένα παράθυρο εξωστρέφειας στα μέλη του στην παγκόσμια αγορά δημιουργώντας την Ηλεκτρονική Αγορά Τρικάλων – e shop μέσω της οποίας τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα μπορούν να προωθηθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Θέλω να αναφερθώ σε μία από τις πιο σημαντικές δράσεις μας η οποία αφορά τον απόδημο ελληνισμό.

Η ομογένεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα. Είναι αυτοί οι Έλληνες στους οποίους εμείς πιστεύουμε και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σ’ όλο τον κόσμο και διαπρέπουν σ’ όλους τους τομείς και τους οποίους θέλουμε να φέρουμε κοντά μας. Να μας εμπιστευθούν και να τους ενεργοποιήσουμε στην αναγκαία προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Το Επιμελητήριό μας αναγνωρίζοντας τη δύναμη του απόδημου ελληνισμού προχώρησε ήδη σε μια σειρά ενέργειες προκειμένου να δικτυωθούμε με αυτόν και να αξιοποιήσουμε από κοινού της ευκαιρίες που διανοίγονται. Ήρθαμε σε επικοινωνία με απόδημους Έλληνες και ήδη προχωρήσαμε στη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης στην οποία καταδείχθηκε η διάθεσή τους για συνεργασία και ανάληψη κοινών δράσεων.
Κυρίες και κύριοι,

σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ για τη Δικτύωση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας σε όλο τον κόσμο η οποία ξεκίνησε ως μια ιδέα του Επιμελητηρίου Τρικάλων με βασικό συνεργάτη και συμπαραστάτη τη Knowledge BS.

Είναι μια πρόταση διεπιμελητηριακής συνεργασίας.

Στόχος της Σύμπραξης είναι, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία:

-να ανοίξουμε νέους δρόμους επικοινωνίας
-να φέρουμε σε επαφή την παγκόσμια Ελληνική Επιχειρηματικότητα
-να αποκτήσουμε ένα εύχρηστο και δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης Διεπιχειρηματικών συνεργασιών
-να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό Δίκτυο (social web)
-να βοηθήσουμε την Πολιτεία να ασκήσει αποτελεσματική Οικονομική Διπλωματία.

Αξιοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνουμε έμφαση στα πρόσωπα. Στους Επιχειρηματίες, στα Μέλη Διοικήσεων, στα Στελέχη, στους Επιστήμονες, στους Καλλιτέχνες και στους ανθρώπους του πνεύματος κλπ, οι οποίοι θα αναρτούν το βιογραφικό τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις προτάσεις και σκέψεις τους κλπ

Δίνουμε επίσης, έμφαση στις Επιχειρήσεις για να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους & τα προϊόντα τους. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες (Β2Β). Να συζητούν ιδέες. Να ανοίγουν κανάλια συνεργασιών, κλπ
Βλέπουμε κάποια παραδείγματα αναζητήσεων που μπορούν να προκύψουν επιχειρηματικές συνεργασίες.

Κομβικό στοιχείο και ομφάλιος λώρος προτείνεται να είναι:
η ιδιαίτερη πατρίδα καταγωγής γιατί έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει πιο στενός σύνδεσμος μεταξύ των ανθρώπων που κατάγονται από την ίδια περιοχή.

Τα αναμενόμενα οφέλη αυτής της πρότασης είναι:
a) Για τις Ελληνικές επιχειρήσεις:
Παρέχεται ένα δυναμικό εργαλείο για την προώθηση συνεργασιών & εξαγωγών με ομογενειακές επιχειρήσεις με εφαλτήριο για περαιτέρω συνεργασίες σε διεθνείς αγορές. Επίσης ανοίγονται προοπτικές ανάπτυξης απευθείας μικροεξαγωγών (αξιοποιώντας την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ των Επιμελητηρίων

b) Για τις Ομογενειακές επιχειρήσεις και την ομογένεια δίνεται η δυνατότητα διεύρυνσης των δραστηριοτήτων τους με Ελληνικές ή ομογενειακές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα στοχευμένο κανάλι προβολής σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο, σε παγκόσμια κλίμακα (Business Social Net).

Τέλος και εξίσου σημαντικό είναι άμεση επιχειρηματική & κοινωνική επαφή με την χώρα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους και μέσω αυτής η πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες (π.χ. real estate, τουρισμός, start ups, κλπ).

Ειδικότερα για τις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν πρόσθετα οφέλη μιας και δημιουργείται ένα δυναμικό εργαλείο άμεσης επικοινωνίας με τους καταγόμενους από αυτές σε όλο τον κόσμο. Ένα δυναμικό εργαλείο διαβούλευσης, μεταφοράς τεχνογνωσίας, άντλησης πόρων και δυναμικό εργαλείο υποστήριξης σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω των ομογενών μας (π.χ. υποστήριξη ανεύρεσης εργασίας, υποστήριξη νέων επιστημόνων, κλπ).

Τέλος αναπτύσσεται ένα δυναμικό εργαλείο προβολής σε διεθνές επίπεδο της περιοχής τους και προσέλκυσης επενδύσεων (π.χ. τουρισμός, real estate, επένδυση σε τοπικά προϊόντα, κλπ)

Τα οφέλη δεν εξαντλούνται εδώ αλλά επεκτείνονται και στην Εθνική Οικονομία μέσω μιας δυναμικής χαρτογράφησης του επιχειρηματικού δυναμισμού των ελλήνων σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η καταγραφή θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο Οικονομικής διπλωματίας και μια πλατφόρμα διαβούλευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας από καταξιωμένους ομογενείς σε όλο τον κόσμο.
Κυρίες και Κύριοι Δεν ξεκινάμε από το μηδέν.

Ήδη υλοποιήθηκε πιλοτικό έργο για να διερευνηθεί η εφικτότητά του με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.

Στο πιλοτικό έργο υλοποιήθηκε μέχρι τώρα:
Το Μητρώο Ομογενειακών Επιχειρήσεων και η βάση δεδομένων αποτύπωσης σε Ψηφιακό χάρτη.
Υπήρξε αρχική επικοινωνία της ιδέας με ομογενειακούς φορείς και πραγματοποιήθηκε η καταχώρηση πιλοτικών επιχειρήσεων.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Υπήρξε θερμή υποδοχή της ιδέας από ομογενειακούς φορείς , πρεσβείες, κλπ.

Είχαμε μια πρώτη επικοινωνία με περίπου 4.000 ομογενειακές επιχειρήσεις και έγινε καταχώρηση περίπου 3.000 ομογενειακών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.

Στη γιγαντοοθόνη βλέπουμε ήδη επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο που έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα εστιάζουμε στο Τορόντο του Καναδά. Εντοπίζουμε τυχαία μια επιχείρηση εστίασης η οποία χρησιμοποιεί μόνο ένα ελληνικό κρασί. Μέσω της εφαρμογής της δικτύωσης μπορούμε άμεσα να έρθουμε σε επαφή με τη συγκεκριμένη επιχείρηση για την προώθηση και άλλων ελληνικών κρασιών και προϊόντων γενικότερα.

Κυρίες και Κύριοι,

Πρόκειται για μια Εθνική προσπάθεια.
Κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία και το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση και η ενεργή συμμετοχή μεγάλου αριθμού ομογενειακών και ελληνικών επιχειρήσεων.
Γι’ αυτό απαιτείται συστράτευση όλων των Επιμελητηρίων & της ΚΕΕΕ. Προσήλωση στο στόχο και ξεκίνημα τώρα !

Η χρηματοδότηση αρχικά θα γίνει από ίδιους πόρους και στη συνέχεια θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι.
Χρειάζεται ουσιαστική επαφή και συνεργασία με την Ομογένεια, αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και εξασφάλιση της υποστήριξης της Ελληνικής Πολιτείας.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα πρέπει σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Τρικάλων να υπάρξει απόφαση επί της αρχής για την σκοπιμότητα δημιουργίας της ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ και εξουσιοδότηση του Επιμελητήριου Τρικάλων να συνεργαστεί με την ΚΕΕΕ και την Πολιτεία και να φέρει Ολοκληρωμένη Πρόταση για την ΣΥΜΠΡΑΞΗ εντός 3 μηνών.

Η Ολοκληρωμένη Πρόταση για την ΣΥΜΠΡΑΞΗ θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο του 2017, οπότε θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.

Ας παρακολουθήσουμε τώρα και 2 χαιρετισμούς από την ομογενειακή επιχειρηματικότητα.
Πρώτα από τη Νέα Υόρκη το χαιρετισμό του κυρίου Βάσου Παπαγαπητού.

Ας πάμε στη μακρινή Αυστραλία να ακούσουμε και το μήνυμα του κυρίου Άφκου.

Τους ευχαριστούμε πολύ.

Κυρίες και Κύριοι,

Σκοπός όλων αυτών των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας είναι η πατρίδα μας να γίνει μια χώρα παραγωγική με πρωταγωνιστή τα Επιμελητήρια, σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση, την Περιφερειακή την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα Πανεπιστήμια και τους Ερευνητικούς Φορείς μπορούμε να προχωρήσουμε χτίζοντας μια Ελλάδα δημιουργική, παραγωγική που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, ώστε η πατρίδα μας να πάρει τη θέση που της ανήκει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ

Σας ευχαριστώ
ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΕ
«Ο αναπτυξιακός ρόλος των Επιμελητηρίων και η συμβολή τους σήμερα στην Εθνική Οικονομία»
Τρίκαλα, 12 Νοεμβρίου 2016
«Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών πριν από λίγες ημέρες επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, ότι το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Παρά την υπέρβαση του αρχικού σοκ, σε όλες τις αγορές του κόσμου επικρατεί αυξημένη ανασφάλεια. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, εφόσον κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις πραγματικές προθέσεις και τις κινήσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου. Αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας επηρεάζει, βεβαίως, και την Ελλάδα. Τόσο ως προς το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους – στο οποίο μέχρι τώρα οι ΗΠΑ στήριζαν τις ελληνικές θέσεις – όσο και ευρύτερα σε σχέση με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή της Μεσογείου.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η ελληνική οικονομία δυσκολεύεται ακόμη να βρει το δρόμο της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες, φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2016 θα κλείσει με ύφεση της τάξης του 0,3%, ενώ για το 2017 αναμένεται επιτάχυνση της οικονομίας με ρυθμό 2,7%.
Οι εκτιμήσεις αυτές θα έλεγα ότι είναι αρκετά – έως και υπέρ – αισιόδοξες, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Με βάση την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.
Μια κατάσταση που γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 αυξήθηκαν κατά 33,5% σε σχέση με πέρυσι.
Κάθε λουκέτο που μπαίνει στην αγορά στερεί εισόδημα από οικογένειες και χρήματα από την αγορά. Το χειρότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ελπίδα για βελτίωση. Αντίθετα, με τις παρούσες συνθήκες υπερφορολόγησης, η επιχειρηματική επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Ο επιχειρηματίας καλείται σήμερα να πληρώσει πάνω από το 50% των εσόδων του σε φόρους και εισφορές. Και από τον Ιανουάριο τίθενται σε ισχύ μια σειρά από νέα μέτρα, που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου που έχει τεθεί για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνο κατά 20% στη συγκράτηση των δαπανών.
Πώς θα ανακάμψει η αγορά και η οικονομία, με αυτή τη φορολογία;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη το 2017 στην ομαλοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην άρση των capital controls.
Και σε αυτό το μέτωπο, όμως, τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Όσο μένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των κόκκινων δανείων, δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες χρηματοδοτήσεις στην αγορά. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να ασφυκτιούν από την έλλειψη κεφαλαίων, αλλά και από το δυσβάσταχτο κόστος του δανεισμού.
Κι αντί όλο το σύστημα να τρέχει για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, βλέπουμε να παίζεται ένα ατελείωτο παιχνίδι με τις διοικήσεις του ΤΧΣ και των τραπεζών. Δώσαμε τη δυνατότητα στους δανειστές να ελέγχουν τις διοικήσεις, με το επιχείρημα ότι θα σταματήσουν οι κομματικές και πελατειακές σχέσεις. Ότι θα ενισχυθεί η διαφάνεια και η τεχνογνωσία. Πολύ καλά αυτά.
Στην πραγματικότητα, όμως, κινδυνεύουμε να παραδώσουμε τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της οικονομίας σε χέρια ξένων funds. Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αν επρόκειτο για ξένους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εδώ όμως μιλάμε για ευκαιριακά σχήματα, με βραχυπρόθεσμη και αμιγώς κερδοσκοπική επενδυτική παρουσία στη χώρα.
Πώς θα λυθεί, κάτω από αυτές τις συνθήκες, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων; Πως θα διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος; Πως θα διασφαλιστεί, τελικά, το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των ελλήνων φορολογουμένων, που πληρώνουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
Τα πράγματα, για όσους ζουν καθημερινά την ελληνική αγορά, είναι ξεκάθαρα.
Για να έχουμε ανάπτυξη το 2017 και τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται να καλυφθούν τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις.
Πρώτον: αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας.
Οι προτάσεις μας είναι γνωστές:
 Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή για τις επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνά το 20%
 Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ
 Καθιέρωση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων
 Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και απόδοση του κύριου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
 Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων
 Κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και της ηλεκτρονικής είσπραξης ΦΠΑ
 Σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
Ας καταφέρει, επιτέλους, το κράτος να μαζέψει τα εκατομμύρια ευρώ που χάνει από το λαθρεμπόριο, από το παραεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. Και να πάψει να επιβαρύνει επιβαρύνει όλο και περισσότερο τους ειλικρινείς και συνεπείς φορολογούμενους. Γιατί κι αυτοί, δεν αντέχουν πλέον άλλο.
Δεν πάει άλλο με τους φόρους. Αν δεν το συνειδητοποιήσουν αυτό κυβέρνηση – και βεβαίως και οι δανειστές – δεν θα δούμε ανάπτυξη σύντομα.
Δεύτερη προϋπόθεση για την ανάκαμψη: ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια. Και να προχωρήσουμε με Διοικήσεις, οι οποίες θα έχουν ως αποκλειστική προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι κινήσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει προτείνει στο συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης.
Επιπλέον πιέζουμε για την αξιοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης. Γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Και πολλές μπορούν να σωθούν, μέσα από τη διαδικασία αυτή. Τα Επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν αυτό το ρόλο.
Μπορούν, επίσης, να αξιοποιήσουν τη γνώση τους σε οικονομοτεχνικά θέματα, αναλαμβάνοντας ρόλο ανεξάρτητων συμβούλων, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτή ήταν και η θέση μας, σε σχέση με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Θέλουμε ένα πλαίσιο σύγχρονο, το οποίο δεν θα στιγματίζει τον έντιμο επιχειρηματία που απέτυχε εξαιτίας της κρίσης. Αλλά, αντίθετα, θα του δίνει τη δυνατότητα να σταθεί το συντομότερο δυνατό στα πόδια του και να προσπαθήσει ξανά.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά στη φάση αυτή χρειάζεται ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Με απλούστερες διαδικασίες, με εξατομικευμένη προσέγγιση, με έμφαση στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας.
Αυτό είναι ένα δύσκολο, αλλά απαραίτητο βήμα για να απελευθερωθούν κεφάλαια στις τράπεζες, για να αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητο βήμα, για να επιστρέψει σταδιακά η αγορά στην κανονικότητα.
Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, είμαστε εδώ. Με αιτήματα, αλλά και με προτάσεις. Με έτοιμες δομές, με γνώση και εμπειρία. Και θα διεκδικήσουμε ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να προστατέψουμε το συμφέρον των μελών μας.
Η τρίτη βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής, για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Χωρίς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, από εγχώρια και ξένα σχήματα, δύσκολα θα τονωθεί η οικονομία και η απασχόληση.
Θεωρούμε καθήκον της Πολιτείας, να κινητοποιηθεί συντεταγμένα και αποτελεσματικά για την προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων, στη βάση ενός ολοκληρωμένου, μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού.
Οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να προσθέσουν σημαντική αξία στην οικονομία.
Δεν μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις με τη μορφή του «πουλάμε όσο – όσο». Αλλά για ένα μοντέλο στρατηγικής συνεργασίας κράτους και επενδυτή, με οφέλη για όλους. Ένα μοντέλο στο οποίο ο ιδιώτης αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος μιας επένδυσης, με το κράτος να διατηρεί συμμετοχή όχι όμως και διαχείριση.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές ώριμες επιχειρηματικές προτάσεις στην Ελλάδα, που μπορούν να αξιοποιηθούν με χρήση αυτού του μοντέλου και να δώσουν παράλληλα ένα θετικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός είναι μερικοί από τους κλάδους στους οποίους υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις.
Πέρα από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν και πρέπει να γίνουν, ώστε η οικονομία να ξεκολλήσει επιτέλους από το τέλμα της ύφεσης. Να περάσει – κυρίως – σε μια ανάπτυξη, η οποία θα είναι διατηρήσιμη. Θα είναι στηριγμένη σε γερές και υγιείς βάσεις. Μια ανάπτυξη που θα είναι προσαρμοσμένη στις συνθήκες και στις απαιτήσεις της σύγχρονης, παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Στην αιχμή αυτής της ανάπτυξης, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται η ελληνική επιχείρηση. Και μάλιστα η Μικρομεσαία Επιχείρηση, η οποία σηκώνει διαχρονικά στις πλάτες της την οικονομία, την παραγωγή και την απασχόληση σε αυτή τη χώρα.
Στην αιχμή της ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας: της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, του ανθρώπινου δυναμικού, των παραγωγικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής.
Σε αυτά τα δύο επίπεδα, στη στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και στην αξιοποίηση των τοπικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων, τα Επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το κάνουμε ήδη, μέσα από την παροχή όλο και πιο εξελιγμένων υπηρεσιών προς τα μέλη μας. Ενδεικτικά, μόνο, θα αναφέρω:
• την αποτελεσματική διαχείριση του ΓΕΜΗ, που κατάφερε να διευκολύνει σημαντικά την επιχειρηματική καθημερινότητα, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος.
• την υπηρεσία Μιας Στάσης για την αδειοδότηση επενδύσεων.
• την ανάπτυξη της απομακρυσμένης Ψηφιακής Υπογραφής.
• την παροχή πληροφόρησης και στήριξης σε θέματα εξωστρέφειας
• τη συστηματική διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων για επιχειρηματίες και στελέχη.
Στηρίζουμε την ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες δομές και αναπτύσσοντας νέα εργαλεία. Αναφέρω ενδεικτικά:
• τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης, για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών
• δομές για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας και τα δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων.
Στηρίζουμε την ανάπτυξη, με τοπικές πρωτοβουλίες και δράσεις, για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής: στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό.
Στηρίζουμε την ανάπτυξη, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μας με ευρωπαϊκά επιμελητήρια:
• Μέσα από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, για την αξιοποίηση του θεσμού της Μαθητείας.
• Μέσα από συνεργασίες και κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.
Τα Επιμελητήρια είναι ο θεσμός που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα, τις προσδοκίες, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Είναι ο θεσμός που διαθέτει τοπική γνώση – το κλειδί, δηλαδή – τόσο για το σχεδιασμό, όσο και για την υλοποίηση αποτελεσματικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί εκπροσωπούμε το δυναμικό, το δημιουργικό, το ελπιδοφόρο κομμάτι της Ελλάδας. Τις 900.000 επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν δουλειά και εισόδημα σε εκατομμύρια οικογένειες. Τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται καθημερινά και στηρίζουν την οικονομία.
Για αυτές τις επιχειρήσεις, έχουμε χρέος να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Να γινόμαστε πιο χρήσιμοι, πιο αποτελεσματικοί, πιο δημιουργικοί. Να είμαστε εμείς ο σταθερός, ο αξιόπιστος σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, μέσα σε ένα περιβάλλον που παραμένει αντίξοο και αβέβαιο.
Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής μας συνάντησης. Και είμαι βέβαιος ότι θα ακουστεί δυνατά, μέσα από τη δική σας φωνή. Μέσα από το δικό σας έργο».

Δες επίσης

JAZZ NOIR At Christmas την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στο μουσικό στέκι Ανδρομέδα

Οι Jazz Noir σας προσκαλούν στην “Ανδρομεδα” την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στις 10μ.μ. σε μια ...

Αφήστε μια απάντηση