Η Εξωνοσοκομειακή Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων. Πολλοί θάνατοι μετά από Καρδιακή Ανακοπή θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι παρευρισκόμενοι πολίτες δράσουν άμεσα εφαρμόζοντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Η αύξηση της συχνότητας εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους, είναι μια από τις πιο επιτυχείς στρατηγικές στη μάχη ενάντια της Εξωνοσοκομειακής Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής.
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους πολίτες, είναι να εκπαιδευτούν οι μαθητές στα σχολεία.
Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι μια σειρά απλών ενεργειών, που βοηθούν το θύμα Αιφνίδιας Εξωνοσοκομειακής Καρδιακής Ανακοπής να κρατηθεί στη ζωή, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας (ασθενοφόρο). Αυξάνοντας τον αριθμό των μελών στην κοινότητα που γνωρίζουν τις σωτήριες για τη ζωή δεξιότητες της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβιώσει ένα θύμα Καρδιακής Ανακοπής. Εκπαιδεύοντας τους μαθητές αυξάνεται ο αριθμός των μελών στην κοινότητα που γνωρίζουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, ενώ παράλληλα καλλιεργείται το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης.
Σήμερα διεθνείς οργανισμοί (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, Διεθνής Σύνδεσμος Επιτροπών Αναζωογόνησης, Παγκόσμια Ομοσπονδία Αναισθησιολογικών Εταιρειών) δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση των μαθητών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, αναδεικνύοντας το σχολείο ως ιδεώδες περιβάλλον για την εκμάθηση αυτών των βασικών και σωτήριων για τη ζωή δεξιοτήτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με πρόσφατη σύστασή του, προτείνει την εκπαίδευση των μαθητών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, από την ηλικία 12 ετών ή και νωρίτερα, για 2 ώρες το χρόνο, σ’ όλο τον κόσμο. (Kids Save Lives – Training School Children in Cardiopulmonary Resuscitation Worldwide).
Με την εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση οι μαθητές μαθαίνουν τις ζωτικής σημασίας δεξιότητες ώστε να είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα, όταν παραστεί ανάγκη. Εκπαιδεύοντας περισσότερους μαθητές στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση παρέχουμε περισσότερους διασώστες στην κοινωνία και στο σπίτι.
Παράλληλα βελτιώνονται οι κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών. Μαθαίνοντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση τα παιδιά μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους και αναπτύσσουν το αίσθημα της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της κοινωνικής ευθύνης.
Aπό τους μαθητές ενημερώνονται οι οικογένειές τους, το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι σημαντικοί πολλαπλασιαστές και μακροπρόθεσμα η αναλογία των εκπαιδευμένων πολιτών στην κοινότητα θα αυξηθεί γεωμετρικά, οδηγώντας σε αύξηση της συχνότητας εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους, σε περίπτωση Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής. Η εκπαίδευση των μαθητών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά!
Οι μαθητές και οι νέοι άνθρωποι αν εκπαιδευτούν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, ειδικά αν η εκπαίδευση επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων, όχι μόνο διατηρούν τη γνώση να δράσουν αποτελεσματικά, αλλά έχουν την κουλτούρα ανταπόκρισης, σώζοντας ζωές.
Η εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση πρέπει να είναι υποχρεωτική, για όλους τους μαθητές και στη χώρα μας.
Σαν γονείς, συγγενείς, φίλοι και δάσκαλοι διδάσκουμε στους νέους μας τόσα πολλά, φροντίζοντας να τους παρέχουμε κατάλληλα εφόδια για τη ζωή τους και για τη σωστή ανατροφή τους. Είναι ώρα να προσθέσουμε τις ζωτικής σημασίας δεξιότητες της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης!
Οι μαθητές μπορούν και πρέπει να γίνουν η νέα γενιά διασωστών, δίνοντας μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στην κοινωνία μας!
FACEBOOK.COM/RESTARTAHEARTTHESSALIA
Ελένη Πολύζου
Ιατρός Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων
Διευθύντρια Σεμιναρίων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης