Η πινακίδα κάτω από τις βρομιές και τις μουτζούρες γράφει.
ΑΧΙΛΛΕΑ
Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΕ ΥΜΝΗΣΕ
Η ΛΑΜΙΑ ΣΕ ΤΙΜΗΣΕ
Ο Αχιλλέας υπήρξε ο ήρωας που έχει εμπνεύσει γενεές και γενεές Ελλήνων. Χάρη σε αυτόν οι παίδες των Ελλήνων εμψυχώνονταν από τα κατορθώματα του και έπαιρναν θάρρος μπροστά στον αντίπαλο. Χάρη σε αυτόν γίνονταν ευσυνείδητοι πολίτες-στρατιώτες- υπερασπιστές της πατρίδος τους.
Χιλιάδες ποιητές, ζωγράφοι, συγγραφείς, στρατιωτικοί, απλοί στρατιώτες και απλοί πολίτες σε όλο τον κόσμο έχουν εμπνευστεί από τα κατορθώματα του. Χιλιάδες τόμοι ιστορίας, πεζογραφίας, λογοτεχνίας, πίνακες ζωγραφικής σε όλο τον κόσμο είναι αφιερωμένοι στον μεγάλο Ομηρικό ήρωα που είχε σαν καταγωγή την πατρίδα μας.
Ποιος στρατιωτικός δεν ζήλεψε την δόξα του και τις στρατιωτικές του ικανότητες, ποιος στρατιώτης δεν θα τον ήθελε για επικεφαλή του, ποίος νέος δεν ζήλεψε το κάλλος του και τους έρωτες του, ποια γυναίκα μέσα στους αιώνες δεν τον ερωτεύτηκε για το κάλλος του και για την ρώμη του.
Και εμείς εδώ στην Λαμία στην σημερινή πρωτεύουσα της Φθίας, της πατρίδας του Αχιλλέα τον τιμούμε;
Η ταμπέλα γράφει “Η Λαμία σε τιμάει”. Κάποιοι κάποια στιγμή για κάποιους λογούς έφτιαξαν τον περίβολο και το άγαλμα του Ομηρικού Αχιλλέα. Ο Αχιλλέα για μερικές ημέρες έλαμψε. Μαζί του ίσως και περισσότερο έλαμψαν και αυτοί που τον πρόβαλαν. Οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια πέρασαν, ο περίβολος χορτάριασε οι τοίχοι έχασαν την λάμψη τους και το άγαλμα παραγκωνίστηκε και γέμισε βρομιές και μουτζούρες.
Όχι κυρίες και κύριοι. Η Λαμία δεν τον τιμάει τον Αχιλλέα και δεν τον τιμάει γιατί δεν ξέρει ποιος ήταν ο Αχιλλέας.
Οι περισσότεροι Φθίωτες δεν γνωρίζουν ότι ο Αχιλλέας ήτα ο πιο λαμπρός ήρωας της Φθιώτιδος. Οι γνώσεις τους γύρω από τον Αχιλλέα είναι αόριστες και γενικές. Ότι το βασίλειο του Αχιλλέα ηταν κάπου ανάμεσα στα Φάρσαλα και την Τραχίνα και γύρω από τον Σπερχειό ποταμό, δυστυχώς σήμερα το γνωρίζουν πλέων ελάχιστοι και μυημένοι.
Μπροστά από το άγαλμα που είναι αφιερωμένο στον μεγαλύτερο ήρωα της πατρίδος μας, κάθε ημέρα περνούν αδιάφορα δεκάδες άνθρωποι, είτε για να περπατήσουν, είτε για να πάνε στην εκκλησία του Αγίου Λουκά η στην Καφετερία που βρίσκετε στον λόφο του Αγίου Λουκά απέναντι από το άγαλμα ή στην παιδική χαρά.
Μπροστά στο άγαλμα του Αχιλλέα καθημερινά παρκάρουν δεκάδες αυτοκίνητα. Από τα αυτοκίνητα κατεβαίνουν οικογένειες με παιδιά. Αναρωτιέμαι πόσοι γονείς θεώρησαν σκόπιμο πριν πάνε στην παιδική χαρά η στην επιστροφή τους από αυτή αφιέρωσαν δέκα λεπτά από τον χρόνο τους και μπροστά στο άγαλμα του Αχιλλέα εξηγήσουν στον μέλλον της πατρίδος μας ποιος ήταν ο μυθικός Αχιλλέας;
Αναρωτιέμαι όταν οι Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης που περνάνε μπροστά από το άγαλμα δεν ενδιαφέρονται; Τόσες σοβαρές ασχολίες έχουν;
Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μας κάνει σαν Πολίτες να αδιαφορούμε για την ιστορία μας, τους ήρωες μας, τα πρότυπα μας και τα είδωλα μας;
Τι είναι εκείνο που έχει αλλάξει τόσο πολύ την συνείδηση του νεοέλληνα; Ναι γιατί το θέμα είναι καθαρά συνειδησιακό!!!
Σίγουρα όλοι μας έχουμε τις δικές του απαντήσεις ανάλογα με την δική μας συνείδηση.
Πέρα από αυτό όμως το άγαλμα του Αχιλλέα εδώ και δεκάδες χρόνια όπως και πολλά αγάλματα στην πόλη μας εξακολουθούν να “τιμούνται” σύμφωνα με την συνείδηση των νεοελλήνων που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.