Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2024

Η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2024

Στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2024 μίλησε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, ο Τρικαλινός Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της χώρας σε ενεργειακό και ψηφιακό hub, καθώς επίσης και για την επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας.

Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα:

  • H ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς οι οποίοι είναι τρεις και τέσσερις φορές υψηλότεροι από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2023 αναπτύσσεται με ρυθμό 2,4% και στόχος μας για το 2024 είναι η ανάπτυξη να προσεγγίσει το 3%.
  • Αναπτύσσεται μέσα από την αύξηση των επενδύσεων, από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, από την αύξηση των εξαγωγών, από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η  ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
  • Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν το 2022 κατά 57%, όταν στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά μόλις 1% σε σχέση με το 2021. Οι εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν το 2022 κατά 67% σε σχέση με το 2019 και οι συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών και προϊόντων αυξήθηκαν κατά 35%.
  • Η ανεργία ήταν 17% όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου το 2019. Σήμερα η ανεργία έχει μειωθεί κάτω από το 10% και έχουμε ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον.
  • Νωρίτερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας της ΟΝΕΧ και της ATTICA GROUP, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την επισκευή των ακτοπλοϊκών πλοίων της χώρας μας, αλλά και την κατασκευή νέων, διασφαλίζοντας ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ένα βιομηχανικό κλάδο που είχε εγκαταλειφθεί.
  • Αυτή είναι η Ελλάδα που δημιουργεί και πρωτοπορεί. Και για αυτά χρειάζεται βεβαίως μια Κυβέρνηση, η οποία να έχει όραμα, να έχει την πολιτική βούληση και να έχει και την ικανότητα να τα υλοποιήσει. Αυτό θέλουμε να κάνουμε εμείς. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην επαναβιομηχάνιση της χώρας μας και μπορούμε να το πετύχουμε.
  • Η Ελλάδα παράγει, η Ελλάδα έχει βιομηχανία που πρέπει να αναπτυχθεί. Ήδη έχουμε φτάσει και έχουμε ξεπεράσει τους ρυθμούς και τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο εθνικό ΑΕΠ σε σχέση με το 2009. Η ελληνική βιομηχανία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους κάθε χρόνο. Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί. Θέλουμε να διασυνδέσουμε την έρευνα και την τεχνολογία με την βιομηχανία.
  • Στο νέο αναπτυξιακό καθεστώς, το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο εξάμηνο, εισάγουμε νέα κριτήρια αξιολόγησης των εταιρειών. Αυτές οι εταιρείες οι οποίες θα διασυνδέσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα με ένα ερευνητικό Ινστιτούτο ή με νεοφυείς επιχειρήσεις, θα αξιολογούνται και θα μοριοδοτούνται κατά προτεραιότητα. Επίσης, εισάγουμε κριτήρια που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος στους εθνικούς αναπτυξιακούς νόμους.
  • Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα logistic hub. Σε ένα κέντρο για την εφοδιαστική αλυσίδα που καλύπτει την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια,
  • Η Ελλάδα να μετατρέπεται  σε ένα ψηφιακό hub. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε data centers με ισχύ 30 MW. Θέλουμε αυτό να να τριπλασιαστεί, να ξεπεράσουμε και να φτάσουμε τα 120 MW  την επόμενη πενταετία. Γίνονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων από γιγαντιαίες εταιρείες όπως είναι η Microsoft, η Google κα
  • Βεβαίως, ο πράσινος μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγικής βάσης, του τουρισμού και των υπόλοιπων οικονομικών κλάδων είναι πολύ σημαντικός. Το δόγμα της Ελλάδας άλλαξε σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος από το 2019 και μετά, όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Ν. Υόρκη το 2019 ανακοίνωσε τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών θερμικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Και μετά πολλαπλασιάστηκε η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Αυτή είναι η διαφορά της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι έχουμε μία ξεκάθαρη στρατηγική. Έχουμε την πολιτική βούληση να αλλάξουμε την Ελλάδα, έχουμε μία ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα και προχωράμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουμε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Αυτός ο προϋπολογισμός ακριβώς αυτό έρχεται και εκφράζει».

 

Ακολουθούν σημεία από τη δευτερολογία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκα, στη σημερινή συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024 στη Βουλή των Ελλήνων:

 

  • Η Κυβέρνησή μας έχει λάβει μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου έχει μειωθεί ο ΦΠΑ, πχ η Ισπανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος της κυβέρνησής μας για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, οι έλεγχοι, αλλά και οι πρωτοβουλίες «Μόνιμη Μείωση Τιμής και το «Καλάθι του Νοικοκυριού» έχουν αποτέλεσμα.
  • Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει ψηφίσει νόμο για την αισχροκέρδεια, τον έχει εφαρμόσει και έχει επιβάλει πρόστιμα σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Όλα τα πρόστιμα θα πληρωθούν ή θα βεβαιωθούν στην Εφορία για είσπραξη. Δεν μπορεί να γλιτώσει κανείς. Κατέθεσα μάλιστα αποδεικτικά πληρωμής για μεγάλη εταιρεία που έσπευσε να πληρώσει το πρόστιμο. Από τα 12 εκατ. ευρώ πρόστιμα τα οποία έχουμε επιβάλλει συνολικά το τελευταίο έτος, έχει εισπραχθεί ή έχει βεβαιωθεί το μεγαλύτερο μέρος. Δεν σταματάμε την προσπάθεια για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό.

Δες επίσης

ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Η γέφυρα στο δρόμο για Λιβαδοχώρι και Παράμερο του Δήμου Πύλης, κατεστραμμένη και εγκαταλειμμένη

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας επισημαίνει την κακή κατάσταση γέφυρας στο δρόμο για ...