Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Η “πριγκίπισσα των μεταναστών”! Ήρθε στον κόσμο μεσοπέλαγα και έγινε σύμβολο ελπίδας

Η “πριγκίπισσα των μεταναστών”! Ήρθε στον κόσμο μεσοπέλαγα και έγινε σύμβολο ελπίδας

Ονομάστηκε “πριγκίπισσα των μεταναστών”. Το βρέφος από τη Νιγηρία που γεννήθηκε μεσοπέλαγα, πάνω στο πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού που διέσωσε την έγκυο μητέρα του στα ανοιχτά της Σικελίας, έγινε σύμβολο ελπίδας για όσους πρόσφυγες τολμούν το επικίνδυνο ταξίδι δια θαλάσσης ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή.

Στις αρχές Μαϊου, όταν ο διεθνής Τύπος πανηγύριζε τη γέννηση της πριγκίπισσας Σάρλοτ–του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας–η φωτογραφία ενός άλλου νεογέννητου φιλοξενήθηκε στα πρωτοσέλιδα.

Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν την Φραντσέσκα Μαρίνα (Ναυτικό στα ιταλικά) να κοιμάται, τυλιγμένη με ένα ροζ κουβερτάκι. Είναι και εκείνη ένα “βασιλικό” μωρό», έγραφε τότε στο Twitter το ιταλικό παράρτημα της Unicef, καλωσορίζοντας το βρέφος.

Η 25χρονη μητέρα της Στέφανι είναι κομμώτρια και πριν από δύο χρόνια εγκατέλειψε τη Νιγηρία με προορισμό τη Λιβύη. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε έναν συμπατριώτη της και παρέμεινε στη χώρα για μικρό διάστημα. Όταν όμως χώρισαν, εκείνη έφυγε μόνη της για την Ιταλία.

“Ημουν έγκυος εννέα μηνών. Επρεπε να επιβιβαστώ στο σκάφος, δεν είχα άλλη επιλογή. Δεν μπορούσα να γεννήσω στη Λιβύη”, είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόλις απέπλευσε το σκάφος, ξεκίνησαν οι ωδίνες της. “Ηταν πραγματικά δύσκολο, καθόμουν μέσα και πονούσα. Βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι μέσα στο σκάφος και καθόμασταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Ο πόνος ήταν υπερβολικός”.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν μέσα στη νύχτα από το σκάφος Bettica, έπειτα από οκτώ ώρες στη θάλασσα, κι εκεί γεννήθηκε η Φραντσέσκα Μαρίνα, που βαφτίστηκε έτσι προς τιμήν του πάπα Φραγκίσκου και των Ιταλών διασωστών της.

Η Στέφανι δεν θυμάται πολλά από τον τοκετό: λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της βρισκόταν ήδη στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί με ελικόπτερο. Αλλά και οι ιταλικές αρχές δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί.

Παρότι ο καπετάνιος του Bettica κατέγραψε τη γέννησή της στο Ημερολόγιο Πλοίου ούτε οι λιμενικές αρχές που επιθεωρούν το Ημερολόγιο, αλλά ούτε και οι ιατρικές υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών ενημέρωσαν τις αρχές, γεγονός που προκάλεσε μία γραφειοκρατική Οδύσσεια.

Οταν η Στέφανι με τη νεογέννητη έφθασαν στο κέντρο υποδοχής στη Σικελία, όπου διαμένουν μέχρι σήμερα και απ΄όπου θα υπέβαλαν αίτημα για άσυλο, ο φάκελός τους ήταν σχεδόν άδειος, λέει ο διευθυντής του κέντρου Αντόνιο Λα Μόνικα.

Χρειάστηκαν τηλεφωνήματα επί μήνες και πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο για την περίπτωσή τους προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος και τελικά η Φραντσέσκα έλαβε το ΑΦΜ της, χωρίς το οποίο όλες οι πόρτες στην Ιταλία θα παρέμεναν κλειστές.

Επισήμως, όταν κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης βρίσκεται εν πλω στα ιταλικά χωρικά ύδατα θεωρείται ότι βρίσκεται επί ιταλικού εδάφους, αλλά καθώς ο ιταλικός νόμος δεν επιτρέπει την εξασφάλιση της υπηκοότητας σε κάποιον που προέρχεται από ξένη χώρα αλλά γεννιέται στην Ιταλία, η Φραντσέσκα είναι Νιγηριανή σαν την μητέρα της.

“Η ιστορία της Φραντσέσκα είναι τυπικά ιταλική. Είναι μία ιστορία γεμάτη ζεστές καρδιές, η υποδοχή της ξεπέρασε όλων τις προσδοκίες. Αλλά σε κάθε βήμα της διαδρομής κάτι έλειπε. Είμαστε πολύ καλοί στο να υποδεχόμαστε, αλλά θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο να ενσωματώνουμε”, λέει ο Λα Μόνικα.

Το κέντρο υποδοχής στεγάζει περίπου 15 γυναίκες–σχεδόν όλες τους Νιγηριανές– οι οποίες περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο.

Η Φραντσέσκα πηγαίνει από αγκαλιά σε αγκαλιά κι έχει κερδίσει την αγάπη όλων τους με το χαμόγελό της. Η μητέρα της, μαζί με άλλες, μαθαίνει Ιταλικά προκειμένου να προετοιμαστεί για την νέα της ζωή μαζί με την κόρη της στην Ιταλία.

“Είναι τόσο γλυκιά…αλλά είναι δύσκολο, τα πάντα είναι για πρώτη φορά. Το πρώτο μου παιδί, η πρώτη μου φορά στην Ιταλία, κάθε εμπειρία είνα για πρώτη φορά. Αλλά νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω”, λέει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την Φραντσέσκα και για τα άλλα μωρά που γεννήθηκαν πάνω σε ιταλικά σωστικά σκάφη.

“Ντιαμπάμ, Σαλβατόρε, Ιντρίς Ιμπραήμ, Φραντσέσκα Μαρίνα…θα ήθελα αυτά τα ονόματα να συνδεθούν με τα ονόματα εκείνων που δεν τα κατάφεραν για να θυμάται ο κόσμος την πρόκληση που συνιστά η μεταναστευτική κρίση”, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δες επίσης

Κολομβία: Συνελήφθη η 23χρονη εκτελέστρια με το ψευδώνυμο «η κούκλα» – Έσπερνε τον τρόμο με την συμμορία της

Στα χέρια της αστυνομίας της Κολομβίας βρίσκεται μία 23χρονη με αγγελικό πρόσωπο που έχει πάρει το ψευδώνυμο ...

Αφήστε μια απάντηση