Του Πρωτ. Αθανασίου Π. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού
Εδώ και σαράντα περίπου χρόνια υπάρχει στην πόλη μας η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Από το 1986 με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Αλεξίου αναγνωρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεκάδες μαθητές της με το Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλων που απέκτησαν απ’ αυτή διορίστηκαν στα Μουσικά Σχολεία της χώρας. Άλλοι πάλι κοσμούν τα ψαλτήρια των εκκλησιών της πόλεώς μας αλλά και άλλων πόλεων.
Δεκάδες μαθητές της Σχολής είναι μέλη χορωδιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλές χώρες του κόσμου σε διάφορες συναυλίες. Την προηγούμενη εβδομάδα, πέντε απόφοιτοι της Σχολής μας με χοράρχη τον συμπολίτη μας καθηγητή Πανεπιστημίου της Μουσικολογίας Αθηνών, Δημήτριο Μπαλαγεώργο παρουσίασαν το μεγαλείο της Ψαλτικής Τέχνης σε πανεπιστήμια της Βόρειας Ιταλίας.
Όλοι οι Ευρωπαίοι επιστήμονες αναγνωρίζουν σήμερα την αξία του Βυζαντινού Πολιτισμού και των τεχνών που αναπτύχθηκαν στην καθ’ ημάς Ανατολή, γι’ αυτό δεν υπάρχει στον κόσμο μουσικολογικό συνέδριο στο οποίο να μην παρίσταται βυζαντινή χορωδία ή μουσικολόγος ειδικός στην ψαλτική τέχνη.
Εφτά χιλιάδες (7.000) χειρόγραφοι κώδικες βυζαντινής μουσικής διάσπαρτοι στις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες όλου του κόσμου περιμένουν νέους επιστήμονες, να τους μελετήσουν και να τους κάνουν γνωστούς στον επιστημονικό κόσμο. Έργα ανάλογης αξίας με τα έργα του Μπετόβεν και του Μπαχ δεν έχουν ακόμα ακουστεί και ερμηνευτεί σε κανένα Μουσικό Μέγαρο του κόσμου. Νέος ή νέα που κατέχει σε βάθος την βυζαντινή μουσική είναι σχεδόν αδύνατον να μη βρει δουλειά στην σημερινή σκληρή αγορά εργασίας.
Η Βυζαντινή μουσική είναι απαραίτητο εφόδιο όχι μόνο για όσους ασχολούνται με την ψαλτική τέχνη αλλά και για την εκμάθηση του δημοτικού τραγουδιού και όλων των παραδοσιακών οργάνων. Δεν είναι δυνατόν κάποιος νέος να κάνει αξιόλογη καριέρα στο Δημοτικό τραγούδι, στο κλαρίνο, στο λαούτο, το παραδοσιακό βιολί, το κανονάκι και τα άλλα παραδοσιακά όργανα εάν δεν γνωρίζει άριστα Βυζαντινή Μουσική η οποία είναι η πιο αξιόπιστη συνέχεια της αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.
Άριστο εφόδιο επίσης είναι και για όσους μαθητές επιδιώκουν να σπουδάσουν στα Μουσικά Σχολεία και τις Μουσικολογικές Σχολές της χώρας μας και όλης της Ευρώπης.
Πολλά θα διδαχτεί ένα παιδί για τις αρετές της ψυχής αν μάθει να ψάλλει τους ύμνους της Εκκλησίας μας. Το σίγουρο είναι ότι θα περάσει μια ήρεμη εφηβεία χωρίς άσκοπες συγκρούσεις με τους γονείς του και την κοινωνία. Θα μάθει από μικρό ότι τα πνευματικά αγαθά είναι ανώτερα από τα υλικά.
Πολλοί απόφοιτοι της Σχολής κατάφεραν να σπουδάσουν σε διάφορα Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού ασκώντας το επάγγελμα του Ιεροψάλτου ανακουφίζοντας έτσι οικονομικά τις οικογένειές τους.
Οι εγγραφές γίνονται τον μήνα Σεπτέμβριο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 7 έως 8 το απόγευμα παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγ. Αναργύρων στο Βαρούσι Τρικάλων από τον Διευθυντή της Σχολής π. Αθανάσιο Τύμπα. Καθηγητές της Σχολής είναι ο Ευθύμιος Σπύρου, Θεολόγος και Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής και οι Μουσικολόγοι Παπαϊωάννου Κων/νος και Παπαγεωργίου Νεκτάριος.Η σχολή διαθέτει χορωδία δημοτικού τραγουδιού και δεκαπενταμελή ορχήστρα παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού.
Στη σχολή μπορούν να φοιτήσουν μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου από την πέμπτη τάξη, μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και επαγγέλματος. Τα δίδακτρα είναι ένα συμβολικό ποσό για όλη τη χρονιά, ενώ οι πολύτεκνοι και τα παιδιά των πολυτέκνων σπουδάζουν δωρεάν.
Ο διευθυντής, οι καθηγητές και οι μαθητές της Σχολής ευχαριστούν τον Σεβασμιώτατο που στηρίζει ηθικά και οικονομικά τη Σχολή ώστε η λειτουργία της να είναι απρόσκοπτη.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 24310-72773 και 6973298555.(π. Αθ. Τύμπας).