Ήταν η κυρία Ελένη, η οποία έχασε την Ερατώ της το 2019. Κρατώντας ένα κερί και ένα φύλλο χαρτί με τη φωτογραφία της κόρης της, η μητέρα της αδικοχαμένης 24χρονης υπενθύμισε ότι μπορεί ο συζυγοκτόνος να καταδικάστηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι έξω πάλι.

Γιατί τα ισόβια δεν είναι ισόβια στην Ελλάδα, αλλά μόλις 16 χρόνια. Και με τυχόν ελαφρυντικά, εφέσεις και καλή συμπεριφορά στη φυλακή μπορεί να γίνουν 10 χρόνια. Σε μια δεκαετία, δηλαδή, θα κυκλοφορούν και πάλι ανάμεσά μας ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο συζυγοκτόνος της Ερατούς, οι δολοφόνοι και βιαστές της Ελένης Τοπαλούδη, ο βιαστής της καθαρίστριας στα Πετράλωνα…

Η υπόθεση της Ερατούς που είχε συγκλονίσει

Η υπόθεση της Ερατούς έχει μια ανατριχιαστική ομοιότητα με αυτή της Καρολάιν: η 24χρονης τότε κοπέλα δολοφονήθηκε στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης από τον εν διαστάσει σύζυγό της, δίπλα στο δωμάτιο του παιδιού τους.

Η Ερατώ ζούσε μόνη της, μακριά από τον μετέπειτα δολοφόνο της και μεγάλωνε την κορούλα της στη Λέσβο.

Στις 24 Μαϊου 2019, ο 25χρονος εν διαστάσει σύζυγός της εισέβαλε στο σπίτι της και την πυροβόλησε εν ψυχρώ με καραμπίνα. Η Ερατώ μιλούσε εκείνη την ώρα στο τηλέφωνο με έναν φίλο της, ενώ η 2χρονη τότε κόρη τους κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.

Ο δράστης λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη από αστυνομικούς. 

Τότε, από τα μέσα ενημέρωσης είχε προβληθεί ως «αιτία» του εγκλήματος η… ζήλεια του δράστη, ο οποίος επιθυμούσε την επανασύνδεσή του με την Ερατώ.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χίου καταδίκασε τον δολοφόνο σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απορρίπτοντας τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της «εν βρασμώ» ψυχικής κατάστασης.

Η κινητοποίηση στην Ηλιούπολη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των γυναικών της Ηλιούπολης στη δράση της ομάδας «Οι Ηλιουπολίτισσες» στην κεντρική πλατεία της πόλης της απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουνίου.

Η δράση διαμαρτυρίας με τίτλο «Η Πατριαρχία Σκοτώνει» η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ιδρύτριας της ομάδας «Οι Ηλιουπολίτισσες» Γωγώς Τσακογιάννη και της συντονίστριας Χρύσας Δουζένη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών γυναικών που συμμετείχαν ενεργά, φορώντας μαύρα ρούχα και εκφράζοντας την αντίθεση τους στην βία και τις διακρίσεις κατά των γυναικών. 

Αφορμή για τη δράση στάθηκε η γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά, με τις Ηλιουπολίτισσες να οργανώνουν την εν λόγω διαμαρτυρία, δίνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα κατά της πατριαρχίας και ζητώντας:

  • Nα αλλάξει ο νόμος για τη συνεπιμέλεια που επιτρέπει σε κακοποιητές και εν δυνάμει δολοφόνους να έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους.
  • Όχι στο 10ωρο και το νέο εργασιακό μεσαίωνα που αποξενώνει τη γυναίκα από την οικογένεια και τα παιδιά της αλλά επίσης εξαφανίζει τον ελεύθερο χρόνο της.
  • Να θεσπιστεί η γυναικοκτονία σαν διακριτή μορφή εγκλήματος στον Ποινικό Κώδικα.
  • Να λειτουργήσουν υποστηρικτικές δομές σε κάθε δήμο, ώστε κάθε κακοποιημένη γυναίκα να μπορεί να προσφύγει εκεί με ασφάλεια.
  • Να μπορούμε να περπατάμε ελεύθερες, να ζούμε ελεύθερες.