Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Η θεραπευτική αξία της τέχνης μέσα από τα χαρακτικά

Η θεραπευτική αξία της τέχνης μέσα από τα χαρακτικά

Η στροφή στον εαυτό και η πραγματική γνωριμία με αυτόν είναι πια κοινή σε πολλούς ανθρώπους σήμερα. Στον δρόμο της αυτοβελτίωσης όχημα είναι η ενασχόληση με την τέχνη και τις μεταξοτυπίες. Η εικαστική ψυχοθεραπεία κερδίζει όλο και περισσότερους, που επιθυμούν να ανασύρουν καλά κρυμμένα στο υποσυνείδητο θέματα, και να έρθουν αντιμέτωποι με αυτά. Άλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο σε κάθε θεραπείας έκφρασης.

Με τον συγκεκριμένο τρόπο ο θεραπευόμενος κοιτά κατάματα φόβους, άγχη, απωθημένες σκέψεις, που τον εμποδίζουν να εξελιχθεί. Τα διαχειρίζεται με τον μοναδικά διακριτικό τρόπο, που η τέχνη προσφέρει μέσα από συμβολισμούς και ασυνείδητα στοιχεία με την καθοδήγηση του θεραπευτή. Και η διαδικασία της επούλωσης εκκινεί. Ας δούμε ακολούθως πως η εικαστική ψυχοθεραπεία συνεισφέρει στην αυτοβελτίωσή μας.

  • Με την τέχνη γινόμαστε πιο… έξυπνοι

Αν και αυτός είναι ένας υπεραπλουστευμένος τρόπος να αναφερθεί κανείς στη νευροπλαστικότητα και την αύξηση των εγκεφαλικών συνάψεων, ωστόσο είναι ακριβής. Η νευροπλαστικότητα είναι εν ολίγοις η δυνατότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί συνάψεις και μετά τη γέννηση. Μάλιστα πλέον οι επιστήμονες έχουν καταρρίψει τον μύθο, ότι όσο μεγαλώνουμε δε δημιουργούνται νέοι νευρώνες. Απλώς κάποιοι ενισχύονται, κάποιοι καταργούνται και δημιουργούνται και καινούριοι.

Στο διά ταύτα, μέσα από το περιβάλλον και τις εμπειρίες μας αυξάνεται η γνωστική λειτουργία μας. Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε ερεθίσματα. Και αν έχει κάτι η τέχνη να προσφέρει είναι άπλετα οπτικά ερεθίσματα. Αυξάνοντας τη νευροπλαστικότητά μας, αυξάνουμε τις δυνατότητές μας να μαθαίνουμε νέα πράγματα, να βελτιώνουμε τις υπάρχουσες δεξιότητές μας, να ενδυναμώνουμε εγκεφαλικές περιοχές ανάλογα με τις δραστηριότητές μας.

Πώς βελτιώνεται η νευροπλαστικότητα με τα χαρακτικά

Υπάρχει μία σειρά δραστηριοτήτων με τη βοήθεια των οποίων βελτιώνεται η νευροπλαστικότητα και τα χαρακτικά περιλαμβάνονται σε αυτές. Συγκεκριμένα η ενασχόληση με την τέχνη, η δημιουργία και η παραγωγή περιεχομένου οποιουδήποτε είδους συνεισφέρουν στο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας. Επιπρόσθετα με την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, μιας ξένης γλώσσας ή μιας νέας δεξιότητας, εξασκούμε τον εγκέφαλό μας διατηρώντας τον σε εγρήγορση. Το διάβασμα, η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ, τα παιχνίδια μνήμης ή τα παιχνίδια αντιστροφής συνηθισμένων δεξιοτήτων είναι κάποιες επιπλέον μέθοδοι αύξησης της νευροπλαστικότητας.

  • Η τέχνη απαλύνει τον πόνο

Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, αλλά και από το άγχος, την κατάθλιψη που μπορεί να τα συνοδεύουν. Η τέχνη επιτρέπει στους πάσχοντες να ξεχνούν το πρόβλημά τους και να εστιάζουν σε πιο θετικές εμπειρίες. Την ίδια στιγμή επιτελεί μια ακόμη πιο σημαντική λειτουργία. Τους επιτρέπει να θυμούνται ποιοι ήταν προτού διαγνωστούν με μια ασθένεια. Ταυτόχρονα η ενασχόληση με την καλλιτεχνική δημιουργία μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

  • Η τέχνη ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Όταν ήμασταν παιδιά η έκθεση της ζωγραφιάς μας στην πόρτα του ψυγείου ήταν η υπέρτατη καταξίωση. Ενίσχυε τη χαρά, που αντλούσαμε από την επίτευξη κάποιου κατορθώματος και ενδυνάμωνε την αυτοπεποίθησή μας. Σήμερα το να κρεμάσει κάποιος σε έναν τοίχο μια δημιουργία μας μπορεί να προσφέρει την ίδια ικανοποίηση. Μπορεί το έργο καθενός μας να μη συγκρίνεται με τις μεταξοτυπίες Φασιανού, δεν παύει να είναι το πόνημά μας.

Εκθέτοντάς το λοιπόν ενισχύεται η έκκριση του νευροδιαβιβαστή, γνωστού ως ντοπαμίνη. Η τελευταία είναι γνωστή για τη δυνατότητα να ενδυναμώνει τη συγκέντρωση, την κινητοποίησή μας για δημιουργία και την εστίαση στον στόχο. Ταυτόχρονα βοηθά στον προγραμματισμό, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι και να αντιστέκεται κανείς στις παρορμήσεις. Δημιουργίες που περιλαμβάνονται στο φάσμα των χειροτεχνιών, όπως φωτογραφία, μεταξοτυπίες, χαρακτικά, ξυλόγλυπτα, πλέξιμο, diy εργασίες κ.α.) αυξάνουν την ντοπαμίνη, εξαλείφουν την κατάθλιψη και σταματούν τη γήρανση του εγκεφάλου.

  • Βελτιώστε τη δημιουργική σας σκέψη

Η εγκεφαλική κατάπτωση δεν οφείλεται στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά στην απώλεια των διόδων επικοινωνίας μεταξύ αυτών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο δρ. Lawrence Katz, συγγραφέας του βιβλίου: Κρατήστε τον εγκέφαλό σας ζωντανό. 83 Νευροβικές ασκήσεις για να αποτρέψετε την απώλεια μνήμης και να αυξήσετε την πνευματική ευεξία σας. Με την τέχνη εξασκείτε τον εγκέφαλό σας και τον διατηρείτε «fit». Είναι χαρακτηριστικό, ότι με την τέχνη ενισχύονται οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς σε αντίθεση πχ με τα μαθηματικά, στην τέχνη δεν υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση. Η δημιουργική σκέψη σας επιτρέπει να επινοήσετε μοναδικές λύσεις βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων νευρώνων.

  • Η τέχνη ενισχύει την αυτογνωσία και την αυτοέκφραση

Κοιτάζοντας κανείς έργα καλλιτεχνών του εξπρεσιονισμού, όπως τις μεταξοτυπίες Μυταρά, κατανοεί κανείς τη λύτρωση, που βιώνει ο καλλιτέχνης μέσα από την αυτοέκφραση. Εξ ου και τα έντονα χρώματα, που δε χρειάζονται τη συνοδεία μορφών ή σχημάτων απαραιτήτως για να εκφράσουν το συναίσθημα, την κρίση, τον ψυχισμό. Ωστόσο η έκφραση μέσω τέχνης δε σημαίνει, ότι είναι προνόμιο των καλλιτεχνών.

Η δημιουργικότητα είναι ο δρόμος για την αυθεντικότητα. Καθώς δημιουργούμε, προσεγγίζουμε τις βαθύτερες σκέψεις μας. Ως εκ τούτου όσο περισσότερο δημιουργούμε, τόσα περισσότερα μαθαίνουμε για τους εαυτούς μας. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο την ημέρα στη δημιουργία, ακονίζουμε τη δεξιότητά μας να εκφραζόμαστε καλύτερα και να επικοινωνούμε τις ιδέες μας ορθότερα στους άλλους.

Η ανακάλυψη του εαυτού, η αλλαγή και η επούλωση είναι μόνο κάποια από τα οφέλη, που μπορεί να ανακαλύψει κανείς ενασχολούμενος με την εικαστική ψυχοθεραπεία.

Δες επίσης

“Κράτος Οπερέτα”

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D. Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και ...