Την τιμητική τους έχουν τα ανθοπωλεία της πόλης που έχουν ετοιμάσει ειδικές συνθέσεις για την ημέρα, τα καταστήματα εστίασης που προσφέρουν ειδικά μενού για τους ερωτευμένους και τα ζαχαροπλαστεία στις βιτρίνες των οποίων ξεχωρίζουν γλυκές γεύσεις σε σχήμα καρδιάς καθώς και πολλά εμπορικά καταστήματα.
«Παράγουμε 280- 300 τούρτες καθώς και ίδιο αριθμό με ατομικά γλυκά. Η ζήτηση είναι μεγάλη καθώς οι πελάτες μας θέλουν να “γλυκάνουν” τη σχέση τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Μανώλης Κλιματσάκης.
Τα προσωπικά δώρα όπως αρώματα και καλλυντικά σε ειδικές συσκευασίες, μικρά κοσμήματα, τα ιδιαίτερα προσωπικά δώρα και άλλα είδη είναι αυτά που κατακτούν τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
«Τα είδη που δίνουμε περισσότερο είναι αρωματάκια και προϊόντα περιποίησης για το σώμα σε όμορφες συσκευασίες από καρδιά» μας είπε ιδιοκτήτης αρωματοπωλείου ενώ στα ανθοπωλεία της πόλης κυριαρχούν τα κόκκινα τριαντάφυλλα.
Οι πελάτες των καταστημάτων είναι μοιρασμένοι σχεδόν κατά το ήμισυ όσον αφορά το φύλλο.
Στα ανθοπωλεία «κυριαρχούν» οι άνδρες ενώ στις αγορές δεν υπάρχει ηλικιακό όριο.
Ο Κρητικός άγιος της αγάπης
Ωστόσο η Κρήτη έχει τον δικό της Βαλεντίνο και τη δική της γωνιά των ερωτευμένων, τιμώντας κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου στα ορεινά Ανώγεια στο Ρέθυμνο τον Άγιο Υάκινθο της αγάπης.
Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τα Υακίνθεια που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι και αποτελούν σημείο αναφοράς εντός και εκτός συνόρων και συνδέονται κυρίως με πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Όσοι προτιμούν να γιορτάζουν τον, κατά την κρητική παράδοση, Έλληνα Άγιο της αγάπης επισκέπτονται τον ναό του Αγίου Υακίνθου, ένα λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Υάκινθος υπήρξε θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα.
Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μΧ, σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν.
Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την ελληνορθόδοξη παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό που του ξαναέδωσε το φως του.
Παράλληλα, το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με τα πανάρχαια ήθη. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν τον θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.
nooz.gr