Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / “Ειδικές συμφωνίες” για τα χρέη της Εκκλησίας στο φορολογικο νομοσχέδιο

“Ειδικές συμφωνίες” για τα χρέη της Εκκλησίας στο φορολογικο νομοσχέδιο

Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. Ζητούν εξηγήσεις για το ποιες οφειλές αφορά και κάνουν λόγο για αδιαφάνεια
 Ρύθμιση με άρωμα ρουσφετιού για τα χρέη της Εκκλησίας, περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που συζητείται στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Σύμφωνα με το άρθρο 90 του νομοσχεδίου τα ΝΠΔΔ που σχετίζονται με την Εκκλησία μπορούν να διαμορφώνουν ειδικές συμφωνίες για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Το άρθρο του νομοσχεδίου έχει ιδιαίτερα περίπλοκη διατύπωση με παραπομπές σε παλιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις. Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι δημιουργεί ένα ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης των οφειλών της Εκκλησίας που μπορούν να ρυθμίζονται κατ’ εξαίρεση των διατάξεων που ισχύουν συνολικά. Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στην δυνατότητα παραγραφής. Το άρθρο αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 90 Ρυθμίσεις εκκλησιαστικών ν.π.δ.δ.

 1. Κατά την αληθή έννοια του άρθρου 57 του ν. 1591/1986 (Α΄ 50): α) στο άρθρο αυτό περιλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 590/1977 (Α΄ 146) και β) η εξαίρεση των παραπάνω ν.π.δ.δ. από το ν.δ. 496/1974 (Α΄ 204) δεν περιλαμβάνει και την εξαίρεση των κάθε είδους απαιτήσεών τους από το Κεφάλαιο Θ΄ του ν.δ. 496/1974.

2. Τα ν.π.δ.δ. της παρ. 1 μπορούν να συμφωνούν με κάθε οφειλέτη τους ρυθμίσεις για την ολοσχερή ή τμηματική εξόφληση, εφάπαξ ή περιοδικώς, των πάσης φύσεως απαιτήσεών τους και των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής τους, καθώς και την παροχή εκπτώσεων.

3. Η παραγραφή των κάθε είδους απαιτήσεων των ν.π.δ.δ. της παρ. 1 σε βάρος κάθε είδους οφειλέτη τους διακόπτεται με την αναγνώριση χρέους και αναστέλλεται από τη σύναψη της συμφωνίας της παρ. 2 και για όσο διάστημα η συμφωνία ισχύει.

Απο συνεδρίαση της Ιεράς Συνοδου  EUROKINISSI

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου το άρθρο αυτό προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η κοινωνία περνάει μια δύσκολη στιγμή και είναι διπλά επικίνδυνο και προκλητικό να θεσμοθετείται η αδιαφάνεια που συχνά συνιστά μήτρα σκανδάλων». Σημείωσε μάλιστα πως ««τo νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ να ρυθμίζουν τις οφειλές που έχουν προς αυτά άλλα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, με έναν τρόπο αόριστο, με έναν τρόπον που είναι επικίνδυνος. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για το χρόνο αποπληρωμής ούτε για το ύψος των εκπτώσεων. Με απλή εκατέρωθεν συμφωνία, σα να είναι εσωτερικό θέμα, οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε ΝΠΔΔ».

Εξηγήσεις ζήτησε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως είπε «θέλουμε διευκρινίσεις για τα θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων της Εκκλησίας. Υπάρχουν και εκκλησιαστικές αντιπαραθέσεις σε αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι ο νόμος απελευθερώνει πλήρως τη δυνατότητα της εκκλησίας να διαχειριστεί τις οφειλές». Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει προηγουμένως να μας πει ποιοι είναι αυτοί που οφείλουν. Μπορεί να υπάρχει και συναλλαγή που είναι αθέμιτη. Θα έπρεπε και η ίδια η εκκλησία να δει το θέμα με ευαισθησία. Η διάταξη είναι γενική και ισοπεδωτική».

Πάντως στην εισηγητική ομιλία του για το νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέφυγε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο άρθρο.

news247

Δες επίσης

Οργή Γεωργιάδη για όσα είπε η Λατινοπούλου για τον Σημίτη: Φρικώδεις δηλώσεις, είναι προφανώς άσχετη από ελληνική ιστορία

Ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας όσα είπε η επικεφαλής της Φωνής Λογικής, έκανε λόγο για φρικώδεις ...