Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Ιδιωτικές εταιρείες μπαίνουν «σφήνα» στις τράπεζες για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

Ιδιωτικές εταιρείες μπαίνουν «σφήνα» στις τράπεζες για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

«Σφήνα» στη χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που μέχρι πρότινος αποτελούσε… δουλειά των τραπεζών – συστημικών και μη – ετοιμάζονται να μπουν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου ιδιωτικές εταιρείες, διευρύνοντας έτσι, τις επιλογές χρηματοδότησης των δανειοληπτών.

Πιο αναλυτικά, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, από τον υπουργό, κ. Κωστή Χατζηδάκη, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την απλούστευση της αδειοδότησης των εταιρειών παροχής πιστώσεων, προκειμένου αυτές να μπορούν να χορηγούν εκτός από καταναλωτικά και στεγαστικά – επιχειρηματικά δάνεια.

«Πρόκειται για έναν θεσμό, ο οποίος δεν είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, έχει θεσπιστεί εδώ και 22 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για μία εξέλιξη που μόνο θετική μπορεί να αποδειχθεί για τους δανειολήπτες και δη, αυτούς που για διάφορους λόγους παρέμεναν αποκλεισμένοι από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. «Κάποιος που δεν μπορούσε να πάρει στεγαστικό δάνειο τώρα έχει παραπάνω πιθανότητες, αφού δεν χρειάζεται να απευθύνεται μόνο στις τράπεζες», πρόσθεσε.

Ποιοι είναι, όμως, οι νέοι «παίκτες» που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τις τράπεζες στον ρόλο του πιστωτή; Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων εντάσσονται στην κατηγορία των πιστωτικών ιδρυμάτων και το νομικό τους καθεστώς ρυθμίζεται, από τον Μάιο του 2014, σύμφωνα με τον νόμο 4261/2014. Υπόκεινται στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και κύριος σκοπός τους – τουλάχιστον μέχρι πρότινος – ήταν η παροχή πιστώσεων σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών. Πλέον, με το νέο νομοσχέδιο οι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, προσφέροντας:

Σε φυσικά πρόσωπα: Στεγαστικά, καταναλωτικά ή αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου.

Σε επιχειρήσεις: Αποκλειστικά αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου ή πίστωση σε επιχείρηση με δάνεια σε καθεστώς ρύθμισης ή για αναδιάρθρωση δανειολήπτριας επιχείρησης. Ειδικά ως προς αυτό το σκέλος, η γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα, κυρία Θεώνη Αλαμπάση, ανέφερε: «Στην αναδιάρθρωση ο δανειολήπτης θα συμφωνεί με την εταιρεία παροχής πιστώσεων το νέο δανειακό προιόν, θα αποπληρώνει το ήδη υφιστάμενο δάνειο στην τράπεζα, λαμβάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις και ‘κούρεμα’, δεδομένου ότι θα προχωρά σε εξόφληση του συνόλου του ποσού, διατηρώντας πλέον ένα δάνειο με νέους όρους και όχι με επιτόκιο υπερημερίας, αλλά το συμβατικό».

Το προφίλ των νέων «παικτών»

Πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες, με έδρα την Ελλάδα, οι οποίες έχουν λάβει τη σχετική άδεια από την ΤτΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση τους ήταν η υποβολή, μεταξύ άλλων:

Αποδεικτικού ολοσχερούς κατάθεσης και κάλυψης του απαιτούμενου ελάχιστου αρχικού κεφαλαίου, το οποίο ανερχόταν σε εννέα εκατ. ευρώ, καθώς και τυχόν πρόσθετων κεφαλαίων που μπορεί να απαιτούντο, ώστε να διασφαλίζεται ότι, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας, τα ίδια κεφάλαια του νέου χρηματοδοτικού ιδρύματος καλύπτουν το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο σε συνεχή βάση.

Γνωστοποίησης της ταυτότητας των 20 μεγαλύτερων μετόχων (φυσικών ή νομικών προσώπων) και του ποσοστού συμμετοχής ή δικαιωμάτων ψήφου τους.

«Με το παρόν νομοσχέδιο απλοποιούμε τη διαδικασία αδειοδότησης, επιτρέποντας ακόμη και στις τράπεζες – εφόσον ακολουθήσουν τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν – να μπορούν να συστήσουν τέτοιες εταιρείες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον εντοπίζεται από πλευράς εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές και επιθυμούν να εισέλθουν και στην ελληνική.

«Η αγορά εξελίσσεται, υπάρχουν διαφορετικά προφίλ επιχειρήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι εταιρείες αυτές, για να βγάλουν τα λεφτά τους, θα στοχεύσουν σε συγκεκριμένους πελάτες, οι οποίοι θα δουν κάτι θελκτικό στο προϊόν που προσφέρουν», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Πηγή: newmoney

Δες επίσης

Κ. Παπαευθυμίου: Παρουσιάζουμε το Επιμελητήριο του αύριο

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση "Beyond Business" που διοργανώνει ο συνδυασμός μας «Επιχειρούμε Μαζί, Αλλάζουμε το ...