Ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα που καταγράφονται στο πεδίο του τουρισμού, με 20 νέα καταλύματα και 100 επιπλέον κλίνες να καταγράφονται στην ευρύτερη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, τα 10 από τα 20 νέα καταλύματα έχουν δημιουργηθεί σε Πήλιο και Βόρειες Σποράδες.
Από τα δέκα νέα καταλύματα, τα οκτώ βρίσκονται στο Πήλιο, ένα βρίσκεται στη Σκιάθο και ένα στην Αλόννησο, ενώ επαναλειτουργούν δύο ακόμη παραδοσιακά ξενοδοχεία στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα. Όπως εξηγεί ο Νίκος Σαρούκος, τμηματάρχης επιθεωρήσεων, ελέγχου και τουριστικής ανάπτυξης της ΠΥΤ Θεσσαλίας, το ειδικό σήμα λειτουργίας είχε ανακληθεί, γιατί αποχώρησε ο προηγούμενος επιχειρηματίας, έμεινε κενό το κτίριο χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από νέους επενδυτές.
Στο μεταξύ, υπολογίζονται σε 600 σε όλη τη Θεσσαλία οι επιπλωμένες τουριστικές επιπλωμένες και οι επιπλωμένες τουριστικές επαύλεις που λειτουργούν, ενώ στη Μαγνησία ειδικότερα, ανέρχονται σε 100 περίπου.
«Πρόκειται για εξοχικά, τα οποία υπό όρους, εφόσον καλύπτουν κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές περιγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία, μπορούν να λάβουν τουριστικό χαρακτήρα», επεσήμανε ο κ. Σαρούκος.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία νέων κλινών, αλλά και στην αναβάθμιση υπηρεσιών, γεγονός το οποίο «συνολικά αρχίζει και δημιουργεί μια άλλη βάση πιο απαιτητική σε επίπεδο ποιότητας, που και αυτό πιστώνει με επιτυχία την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο ίδιος.
Ελεγχοι και πρόστιμα
Στο μεταξύ, οι έλεγχοι που διενεργούν κλιμάκια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας είναι διαρκείς. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία, το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν ελεγχθεί συνολικά 16 μονάδες δωματίων – διαμερισμάτων στην ηπειρωτική μαγνησία, 14 ξενοδοχεία, 11 παραδοσιακά ξενοδοχεία, 9 μονάδες επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών, 4 μονάδες τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων και διερευνήθηκαν 13 καταγγελίες, εκ των οποίων επιβεβαιώθηκαν μόνον δύο.
«Οι καταγγελίες αφορούσαν είτε σε κακές συνθήκες ευταξίας και καθαριότητας, είτε ακόμη και σε παράνομη λειτουργία καταλύματος» ανέφερε ο κ. Σαρούκος, ο οποίος σημείωσε ότι σε δύο περιπτώσεις που αφορούσαν προβολή υπηρεσιών, τις οποίες δεν μπορούσε να προσφέρει η μονάδα προς τον καταναλωτή, επιβλήθηκαν κυρώσεις που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.
«Εάν εντοπίσουμε προβλήματα, ο δικός μας έλεγχος έχει τη φιλοσοφία του εντοπισμού κενών, μιας παθογένειας ή ενός ζητήματος ενός ξενοδοχείου, και ταυτόχρονα υποχρέωσή μας είναι να επισημάνουμε στον επιχειρηματία τρόπους επίλυσης», σημείωσε ο αρμόδιος τμηματάρχης της ΠΥΤ Θεσσαλίας. «Συμβουλεύουμε – υποδεικνύουμε – καθοδηγούμε. Θα φτάσουμε στην έννοια της διοικητικής τιμωρίας, εφόσον έχουμε εξαντλήσει πριν όλα τα εργαλεία».
Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)