Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Ηλεκτρονικός τζόγος: Ποιες είναι οι 15 εταιρείες που παίρνουν άδεια

Ηλεκτρονικός τζόγος: Ποιες είναι οι 15 εταιρείες που παίρνουν άδεια

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν και τις δύο άδειες που εκχωρεί το ελληνικό Δημόσιο, Τύπου Α που αφορά στον διαδικτυακό στοιχηματισμό και Τύπου Β, που αφορά σε λοιπά παίγνια (καζίνο κ.λπ.).

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της ΕΕΕΠ είναι μέχρι 31 Ιουλίου, να έχει γίνει η μετάβαση στο νέο οριστικό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς και παράλληλα να σταματήσουν την λειτουργία τους όσοι διαθέτουν άδειες με το προηγούμενο καθεστώς και δεν συμμετείχαν στη νέα διαδικασία αδειοδότησης. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό κράτος θα καταφέρει να ελέγξει όσο το δυνατόν καλύτερα, μεγαλύτερο μέρος του διαδικτυακού τζόγου, που ακόμη και σήμερα παραμένει «κατά δήλωση» των ενδιαφερομένων.

Οι υφιστάμενοι παίκτες κατέχουν προσωρινές άδειες που τους εκχώρησε το ελληνικό κράτος πίσω στις αρχές του 2012. Οι άδειες αυτές αποτέλεσαν κυριολεκτικά λαχείο για ορισμένους και δημιούργησαν τεράστιες επιχειρήσεις με υπέρογκα κέρδη. Ενδεικτικό της πορείας που είχε διαδικτυακός τζόγος στη χώρα μας, είναι ότι ο τζίρος χρειάστηκε μόλις οκτώ χρόνια να φτάσει από το (θεωρητικό) μηδέν σε 11 δισ. ευρώ. Πολλοί μάλιστα, εκτιμούν ότι το νούμερο αυτό μπορεί να είναι και υποτιμημένο.

Ωστόσο, οι προσωρινές άδειες που δόθηκαν το 2012, επέτρεπαν στις εταιρείες να λειτουργούν σε μια «γκρίζα» κατάσταση, αφού απουσίαζε ο οποιοσδήποτε έλεγχος. Ο τζίρος και τα κέρδη των επιχειρήσεων ήταν κατά δήλωση, χωρίς δυνατότητα οποιουδήποτε ελέγχου, δεδομένου ότι τόσο η έδρα της επιχείρησης, όσο και οι servers βρίσκονταν σε άλλες χώρες (κυρίως στην Μάλτα). Τώρα με το νέο καθεστώς, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν τα αρχεία τους στην χώρα μας και μάλιστα τα πληροφοριακά τους συστήματα να είναι συνδεδεμένα μα τους υπολογιστές της ΕΕΕΠ.

Ποιοι θα αδειοδοτηθούν

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, όσοι πάροχοι λειτουργούν σήμερα και δεν θα αδειοδοτηθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα έχουν περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Σε άλλη περίπτωση θα τεθούν στη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ.

Οι τρεις πρώτες εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν είναι η BetMed Ltd., η Plumo Ltd., και η Lucky Stream Ltd. Και οι τρεις εταιρείες ενδιαφέρονται και για τους δύο τύπους άδειας, κι επομένως κάθε μια από αυτές, έχουν καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 3,75 εκατ. ευρώ, και την πρώτη, από τις τέσσερις δόσεις, του τιμήματος των αδειών. Οι δύο άδειες Τύπου Α και Τύπου Β, κοστίζουν 5 εκατ. ευρώ κι επομένως οι τρεις ενδιαφερόμενοι έχουν καταβάλει ως πρώτη δόση από 1,25 εκατ. ευρώ ο καθένας από αυτούς.

H Lucky Stream Ltd., είναι η μόνη που σήμερα λειτουργεί με το καθεστώς της προσωρινής άδειας. Οι εταιρείες BetMed και Plumo είναι νέες επιχειρήσεις, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. H Lucky Stream και η BetMed έχουν έδρα στην Μάλτα και η Plumo στην Κύπρο. Οι άλλες 12 εταιρείες που πρόκειται να αδειοδοτηθούν τις επόμενες ημέρες από την ΕΕΕΠ είναι οι:

  1. Β2Β Gaming Services
  2. Diamond Link
  3. Sporting Odds
  4. ΟΠΑΠ
  5. WM Interactive
  6. Interwetten Gaming
  7. Stoiximan Ltd
  8. Vistabet
  9. N1 Greece
  10. NetBet
  11. Gamart
  12. Bwin Gr Limited

Από τους ενδιαφερόμενους οι τέσσερις πρώτες (Β2Β Gaming Services, Diamond Link, Sporting Odds, ΟΠΑΠ) είναι υφιστάμενοι παίκτες καθώς κατέχουν (ή αξιοποιούν) προσωρινή άδεια τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Οι άλλες οκτώ είναι νεοεισερχόμενοι παίκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για άδειες είναι 21, αλλά τις έξι η ΕΕΕΠ προτίθεται να απορρίψει στο τέλος Ιουνίου καθώς αποτελούν διαφορετικά νομικά πρόσωπα που έχουν την ίδια μετοχική εξάρτηση. Για παράδειγμα αίτηση για άδεια έχει υποβάλλει τόσο η Stoiximan, όσο και η πρώην μητρική της Kaigen Gaming.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση για την απόκτησης άδειας τυχερών παιγνίων από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της ΕΕΕΠ, παραμένει ανοιχτή για τους νεοεισερχόμενους. Έτσι δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν και άλλες αιτήσεις, από ξένους και εγχώριους παίκτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕΠ, το 2020 οι Έλληνες πόνταραν στα sites των παρόχων τυχερών παιγνίων πάνω από 11,5 δισ. ευρώ τα οποία άφησαν στους παρόχους ακαθάριστα έσοδα ύψους 588 εκατ. ευρώ και φόρους ύψους περίπου 125 εκατ. ευρώ.

enikos

Δες επίσης

Φορολογικές υποθέσεις: Απόφαση βόμβα του ΣτΕ για την παραγραφή-Τι αναφέρει

Νέα δεδομένα στις φορολογικές υποθέσεις των πολιτών καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ( ΣτΕ)  βάζει ...