Οι υψηλές θερμοκρασίες «όπλο» ενάντια στον κορωνοϊό;
Στα πάνω απο 1.041.126 ανέρχονται μέχρι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως, με 55.132 συνολικά θανάτους, 59 εκ των οποίων στη χώρα μας. Η Ελλάδα θεωρήθηκε από την αρχή ως μία από τις πλέον «ευνοημένες» χώρες λόγω του κλίματός της, με τους επιστήμονες να σχολιάζουν από την πρώτη στιγμή πως η θερμοκρασία των επόμενων μηνών αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά του φονικού ιού.
Μιλάμε για έναν ιό ο οποίος μόνο τυχαία δεν «χτύπησε» χειμώνα. Όπως και ο SARS -που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2002- έτσι και ο COVID-19 μόλυνε τα πρώτα θύματα μέσα στον χειμώνα, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Γιουχάν της Κίνας. Αποδεδειγμένα, μάλιστα, μιλάμε για ιούς όμοιους γενετικά.
Γιατί SARS και COVID-19 ξέσπασαν χειμώνα;
Η επιστημονική κοινότητα έχει επιβεβαιώσει τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα και την ευκολότερη και γρηγορότερη εξάπλωση των κορωνοϊών σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν σκεφτούμε ότι στην Κίνα το περισσότερο κρύο παρατηρείται από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο -με μέση θερμοκρασία τους… μηδέν βαθμούς Κελσίου!-, το γεγονός της τόσο γρήγορης διασποράς της νέας επιδημίας δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση.
Τώρα, νέα έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κύρια ερευνήτρια την δρ. Ουρανία Κώτσιου, επιβεβαιώνει ότι η διασπορά του ιού σε χώρες με θερμοκρασίες άνω των 18 oC είναι μικρότερη, παρουσιάζοντας μας τα δεδομένα βάσει κρουσμάτων. Οι χώρες με τα λιγότερα συνολικά κρούσματα -και τη μικρότερη διασπορά του ιού- είχαν υψηλότερες θερμοκρασίες όταν ξέσπασε ο ιός σε σχέση με εκείνες που βιώνουν το μεγαλύτερο πλήγμα.
«Προηγούμενες έρευνες παρατήρησαν ταχεία πτώση της επιβίωσης των κορονοϊών που προκάλεσαν τις επιδημίες MERS και SARS-CoV σε υψηλότερες θερμοκρασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής της εν λόγω έρευνας, καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
«Εντοπίσαμε μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές 0-18 βαθμών Κελσίου εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά ημέρα, και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας η επίδραση της θερμοκρασίας φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το χρόνο εκδήλωσης του πρώτου κρούσματος και της πυκνότητας του πληθυσμού. Φυσικά στον τελικό αριθμό των κρουσμάτων πρωτεύοντα ρόλο παίζει η λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού και τα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων της κάθε χώρας, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν», κατέληξε.
Στο γράφημα που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα, οι χώρες διακρίνονται σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που σημειώθηκε στην καθεμία από αυτές και τη μέση θερμοκρασία τους τη χρονική στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Οι χώρες με τα λιγότερα κρούσματα και την υψηλότερη θερμοκρασία φέρουν μπλε χρώμα, εκείνες με τη χαμηλότερη θερμοκρασία και τα περισσότερα κρούσματα, πράσινο χρώμα και τέλος κόκκινο χρώμα φέρουν οι χώρες με τη χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερα από 50.000 κρούσματα. Ακόμα, υπάρχει διαχωρισμός ανάλογα με τον μήνα κατά τον οποίο διαγνώστηκε ο πρώτος ασθενής με κορωνοϊό.
Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο μέχρι σήμερα είναι οι Η.Π.Α, Κίνα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην «ουδέτερη ζώνη» .
Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι πως έχουμε μπει για τα καλά στην άνοιξη, με τους μήνες που θα ακολουθήσουν να αποτελούν παράγοντα ικανό να βάλει φρένο στον φονικό ιό.θερμοκρασίες .