- 1 κοτοπουλο 2 με 2,2 κιλά
Για την Γέμιση
- Λίγο ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 200 γρ συκωτάκια κότας
- 4-5 βρασμένα κάστανα
- 300 γρ βρασμένο ρυζι γλασε
- 50 γρ κουκουναρι
- 80 γρ σταφίδες
- Λίγο άνηθο
- Λίγο πιπέρι
- Μια πρέζα αλατι
- 200 γρ ζωμός κοτας
Για το αρωματικό βούτυρο
- 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- Δενδρολίβανο
- Θυμάρι
- Μια πρέζα αλατι
Για την γάστρα
- 200 γρ νερό
- 2 καροτα
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια κότας και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Κόβουμε σε μικρα κομμάτια τα βρασμένα κάστανα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, το πιπέρι το αλάτι και το βρασμένο ρύζι.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν και προσθέτουμε τον ζωμό κότας.
- Ανακατεύουμε αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Στο βούτυρο που έχουμε αφήσει σε θερμοκρασια δωματίου προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι , το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αλατίζουμε πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά το κοτόπουλο
- Γυρνάμε την κότα με το στήθος προς τα επάνω και ανασηκώνουμε την πέτσα με τα δάχτυλα μας από δεξιά και αριστερά να ξεκολλήσει
το δέρμα από το κρέας.
- Βάζουμε λίγο λίγο το αρωματικό το βούτυρο σε όλα τα σημεία κάτω από το δέρμα της κότας.
- Γεμίζουμε με την γέμιση το κοτόπουλο και στην άκρη για να μην ανοίξει το πιάνουμε με οδοντογλυφίδες.
- Δένουμε τα πόδια με σπάγκο μαγειρέματος και το τοποθετούμε σε μια γάστρα με το στήθος προς τα επάνω.
- Βάζουμε γύρω γύρω την γέμιση που περίσσεψε, το καρότο και το νερό.
- Σκεπάζουμε καλά με δύο λαδόκολλες, το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 2 ώρες στους 190 c, έπειτα αφαιρούμε τις λαδόκολλες, το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.
- Σερβίρουμε και το πιο ζουμερό, νόστιμο και εύκολο κοτόπουλο είναι έτοιμο για το Γιορτινό σας τραπέζι
Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές!!!