Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Γιορτινό Γεμιστό Κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα!!

Γιορτινό Γεμιστό Κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα!!

  • 1 κοτοπουλο 2 με 2,2 κιλά

Για την Γέμιση

  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 200 γρ συκωτάκια κότας
  • 4-5 βρασμένα κάστανα
  • 300 γρ βρασμένο ρυζι γλασε
  • 50 γρ κουκουναρι
  • 80 γρ σταφίδες
  • Λίγο άνηθο
  • Λίγο πιπέρι
  • Μια πρέζα αλατι
  • 200 γρ ζωμός κοτας

Για το αρωματικό βούτυρο

  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Δενδρολίβανο
  • Θυμάρι
  • Μια πρέζα αλατι

Για την γάστρα

  • 200 γρ νερό
  • 2 καροτα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  2. Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια κότας και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο τηγάνι.
  3. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  4. Κόβουμε σε μικρα κομμάτια τα βρασμένα κάστανα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  5. Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, το πιπέρι το αλάτι και το βρασμένο ρύζι.
  6. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν και προσθέτουμε τον ζωμό κότας.
  7. Ανακατεύουμε αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
  8. Στο βούτυρο που έχουμε αφήσει σε θερμοκρασια δωματίου προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι , το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  9. Αλατίζουμε πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά το κοτόπουλο
  10. Γυρνάμε την κότα με το στήθος προς τα επάνω και ανασηκώνουμε την πέτσα με τα δάχτυλα μας από δεξιά και αριστερά να ξεκολλήσει
    το δέρμα από το κρέας.
  11. Βάζουμε λίγο λίγο το αρωματικό το βούτυρο σε όλα τα σημεία κάτω από το δέρμα της κότας.
  12. Γεμίζουμε με την γέμιση το κοτόπουλο και στην άκρη για να μην ανοίξει το πιάνουμε με οδοντογλυφίδες.
  13. Δένουμε τα πόδια με σπάγκο μαγειρέματος και το τοποθετούμε σε μια γάστρα με το στήθος προς τα επάνω.
  14. Βάζουμε γύρω γύρω την γέμιση που περίσσεψε, το καρότο και το νερό.
  15. Σκεπάζουμε καλά με δύο λαδόκολλες, το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 2 ώρες στους 190 c, έπειτα αφαιρούμε τις λαδόκολλες, το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.
  16. Σερβίρουμε και το πιο ζουμερό, νόστιμο και εύκολο κοτόπουλο είναι έτοιμο για το Γιορτινό σας τραπέζι

Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές!!!

 

 

Δες επίσης

Atelier Papaioannou: Μια ιστορία για την παραδοσιακή ψαροφαγία

Ένας νέος γαστρονομικός προορισμός άνοιξε χθες για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κέντρο της ...