Ιρανός καταδικάστηκε σε περίπου 8 χρόνια κάθειρξη για τον αποκεφαλισμό της ανήλικης συζύγου του, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ στη χώρα.
Παρά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που έγιναν πρόσφατα στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, μετά τον ξυλοδαρμό που υπέστη από την Αστυνομία Ηθών, όπως φαίνεται δεν έχουν αλλάξει και πολλά για τις γυναίκες στο θεοκρατούμενο καθεστώς της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δικαστήριο του Ιράν καταδίκασε έναν άντρα σε λίγο περισσότερο από οκτώ χρόνια κάθειρξη, επειδή το 2022 αποκεφάλισε τη σύζυγό του και στη συνέχεια περιέφερε το κεφάλι της στον δρόμο.
Η Μόνα Χεϊνταρί, 17 ετών, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 από τον σύζυγό της, ο οποίος την κατηγορούσε για μοιχεία, και τον κουνιάδο της, στην Αχβάζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουζεστάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν.
Βίντεο που έδειχνε τον σύζυγό της να περπατά στον δρόμο χαμογελαστός, κρατώντας το κεφάλι της, προκάλεσε σοκ και αγανάκτηση στο Ιράν.Οι γονείς συγχώρεσαν τον δολοφόνο της κόρης τους
Σήμερα, ο Μασούντ Σεταγιεσί, εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι γονείς της Μόνα «συγχώρεσαν» τον δολοφόνο της Σαζάντ Χεϊνταρνάβα.
«Ο άνδρας καταδικάστηκε σε επτάμισι χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση μιας μουσουλμάνας και σε οκτώ μήνες για κακοποίηση» τόνισε ο Σεταγιεσί, προσθέτοντας ότι «ο κατηγορούμενος δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει την ποινή και η απόφαση είναι οριστική».
«Ο δεύτερος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 45 μήνες φυλάκιση για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση», σημείωσε ο Σεταγιεσί.
Την εποχή του συμβάντος, τα τοπικά μέσα είχαν μεταδώσει ότι η Μόνα ήταν μόλις 12 ετών όταν παντρεύτηκε και μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού όταν τη σκότωσαν. Η 17χρονη είχε καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσει από την κακοποίηση του συζύγου της, όμως στενοί συγγενείς την ανάγκασαν να επιστρέψει στο Ιράν.
Αλλαγές στη νομοθεσία ζητούν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Μετά το τραγικό περιστατικό, πολλοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τις ιρανικές αρχές να τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία και να αυξήσουν την κατώτατη ηλικία γάμου για τα κορίτσια, που τώρα είναι τα 13 έτη.
iefimerida.gr