Ο κ. Σκρέκας ήταν καλεσμένος της Προέδρου της Επιτροπής, Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, για να παρουσιάσει στους βουλευτές τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Στην περίοδο της πανδημίας έγινε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο με τον τριτογενή τομέα να διασφαλίσει ένα σταθερό επίπεδο ευημερίας για όλους τους Έλληνες, σημείωσε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο πέρα από τον τουρισμό να ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις αυξημένες εξαγωγές που παρουσίασαν πολλά αγροτικά προϊόντα μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού και στο πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών της, λόγω των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν τα ελληνικά προϊόντα. Επιπλέον, ανέδειξε την αξία της καλής οργάνωσης για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, δηλαδή την οργάνωση των παραγωγών σε συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμούς που θα έχουν υγιείς βάσεις, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος.
Για την Κυβέρνηση, ανέφερε ο Υφυπουργός, ο αγροτικός τομέας συνδέεται άρρηκτα με την προστασία του περιβάλλοντος. Πέρα και πάνω από τη στρατηγική της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις κατευθύνσεις που δίνει, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δράσεις σε τρεις άξονες, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των φυσικών πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής:
α) Μείωση του κόστους ενέργειας με κίνητρα για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγροτική παραγωγή.
β) Την προετοιμασία ενός σχεδίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους άρδευσης.
γ) Την προώθηση των πρακτικών γεωργίας ακριβείας, ώστε να περιορισθεί η κατανάλωση νερού, λιπασμάτων και φαρμάκων, με προφανή οφέλη για το κόστος παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος.