Ο καφές και το τσάι είναι και οι δύο εξαιρετικοί τρόποι για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αν σου αρέσουν και τα δύο και σε κάνουν να νιώθεις καλά, δεν υπάρχει λόγος να διαλέξεις το ένα από το άλλο. Ωστόσο, εάν θέλετε να πίνετε το ένα πιο συχνά από το άλλο για λόγους υγείας, εδώ είναι μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.
Καφεΐνη
Το τσάι περιέχει συνήθως λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Food Data Central του USDA, ο καφές που παρασκευάζεται στο σπίτι περιέχει κατά μέσο όρο 92 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά φλιτζάνι 250 ml και ο καφές σε καφετέρια έχει 150 έως 235 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα 350 ml. Εν τω μεταξύ, τα 250 ml μαύρου τσαγιού περιέχει περίπου 47 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης και 250 ml πράσινου τσαγιού περιέχει περίπου 29 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναφέρει ότι η κατανάλωση έως και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες και μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την ενέργεια και την συγκέντρωση και, με μέτρο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, νόσου Πάρκινσον, ηπατικής ίνωσης, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι ή νευρικοί. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία σε μερικούς ανθρώπους εάν καταναλώνουν ποτά με καφεΐνη πολύ αργά μέσα στην ημέρα.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, ο καφές μπορεί να σας δώσει μια πιο γρήγορη έκρηξη ενέργειας, αλλά το τσάι περιέχει L-θεανίνη, μια χημική ουσία που, σε συνδυασμό με καφεΐνη, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε διανοητικά σε εγρήγορση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Με άλλα λόγια, ένα φλυτζάνι με καφέ χτυπά δυνατά και γρήγορα, αλλά το τσάι μπορεί να προσφέρει πιο αργή, πιο σταθερή ενέργεια.
Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης στο σώμα που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες—αιωρούμενα μόρια που δημιουργούνται από την πέψη των τροφίμων ή την έκθεση σε ρύπανση, ακτινοβολία και άλλους στρεσογόνους παράγοντες.
Ο καφές και το τσάι περιέχουν διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών, αλλά και τα δύο περιέχουν πολυφαινόλες. Οι ποσότητες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας ή παρασκευής των ροφημάτων.
Μια έρευνα του 2013 για τον καφέ, το τσάι και τα αλκοολούχα ποτά όπως το κόκκινο κρασί σημειώνει ότι ο εσπρέσο έχει την περισσότερη αντιοξειδωτική δύναμη, αλλά μια άλλη συγκριτική μελέτη του 2022 παρόμοιων ροφημάτων δείχνει ότι το πράσινο τσάι κερδίζει.
Τόσο ο καφές όσο και το τσάι περιέχουν ενώσεις που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην υγεία σας, επομένως θα μπορούσατε να είστε σε καλό δρόμο για σημαντικά οφέλη πίνοντας μια μεγάλη ποικιλία ροφημάτων με καφεΐνη.
Πρόληψη ασθενείας
Επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά, το τσάι και ο καφές έχουν προστατευτικές ιδιότητες —ακόμα και όταν δεν περιέχουν καφεΐνη.
Η τακτική κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και ορισμένων τύπων καρκίνου, ειδικά των καρκίνων του στόματος και του πεπτικού συστήματος.
Ο καφές έχει επίσης οφέλη για την υγεία. Μια ανάλυση 201 μετα-μελετών διαπιστώνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω μιας μεγάλης ποικιλίας αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και των νευρολογικών, μεταβολικών και ηπατικών παθήσεων. Συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο λευχαιμίας, καρκίνου του προστάτη, του ενδομητρίου και του δέρματος.
Φυσικά, δεν πρέπει να βασίζεται κανείς μόνο στο τσάι ή τον καφέ για την πρόληψη ασθενειών, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συστατικό μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.
Παρενέργειες του καφέ και του τσαγιού
Η μελέτη-ομπρέλα που αναφέρθηκε παραπάνω υπογραμμίζει τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφέ και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης και η απώλεια εγκυμοσύνης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Αναφέρει επίσης μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου κατάγματος των οστών στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες.
Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση στο Clinical Epidemiology, οι κίνδυνοι εγκυμοσύνης του καφέ οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, η οποία θα μπορούσε να ισχύει και για υψηλές δόσεις τσαγιού με καφεΐνη. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αναφέρει ότι η κατανάλωση καφεΐνης κάτω από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα (το ισοδύναμο περίπου δύο φλιτζανιών καφέ στο σπίτι) δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, αλλά η σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και του χαμηλού βάρους γέννησης παραμένει αναποφάσιστος.
Μια μελέτη στο Osteoporos International αποκαλύπτει επίσης αυξημένο κίνδυνο κατάγματος οστών όταν οι γυναίκες πίνουν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Εάν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης, αξίζει να έχετε κατά νου αυτή τη σύνδεση.
Άλλες κοινές παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης (από οποιαδήποτε πηγή) περιλαμβάνουν νευρικότητα και αϋπνία. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες του καφέ, του τσαγιού ή της καφεΐνης γενικά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πρόσθετα
Ένας από τους πιο ύπουλους και πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το τσάι ή ο καφές μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή σας προέρχεται από αυτό που επιλέγετε να προσθέσετε στα ποτά σας.
Η ζάχαρη, η κρέμα, τα γαλακτοκομικά ή εναλλακτικά γάλατα και γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, ειδικά όταν τα πίνετε κάθε μέρα.
Εάν ένα γλυκαντικό ή ένα συγκεκριμένο είδος γάλακτος σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί ή αδιαθεσία – ή εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε συγκεκριμένες επιπλοκές στην υγεία – μπορεί να έχετε καλό λόγο να σκεφτείτε να δοκιμάσετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις .
enikos