Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Υγεία / Κακοσμία Στόματος • ‘Ασχημη αναπνοή • Αντιμετώπιση

Κακοσμία Στόματος • ‘Ασχημη αναπνοή • Αντιμετώπιση

Η κακοσμία του στόματος ή άσχημη αναπνοή είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά άτομα επηρεάζοντας δυσμενώς την κοινωνική τους ζωή. Η επιλογή της κατάλληλης μέθοδου για την αντιμετώπιση της κακοσμίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί (Αιτίες άσχημης αναπνοής).

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως είναι απαραίτητο να γίνεται διερεύνηση της αιτιολογίας του προβλήματος, και όχι απλά να προσπαθούμε να συγκαλύψουμε τα συμπτώματα της κακοσμίας.

Πρόληψη της Κακοσμίας Στόματος

Για να προλάβετε την εκδήλωση προβλημάτων άσχημης αναπνοής, μπορείτε να ακολουθείτε τις συμβουλές που ακολουθούν:

  • Διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή. Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για να απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών που είναι οι συχνότερες αιτίες κακοσμίας. Παράλληλα όμως βοηθάει και στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας που επίσης προκαλούν άσχημη αναπνοή. Αν βρίσκεστε κάπου που δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το γεύμα, τουλάχιστον ξεπλύντε τα με άφθονο νερό. Αν έχετε γέφυρες δοντιών αυτές πρέπει να εφαρμόζουν σωστά και να μην επιτρέπουν να παγιδεύονται κατάλοιπα τροφών κάτω από αυτές.
  • Βουρτσίζετε τη γλώσσα σας. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε όχι μόνο τα δόντια σας αλλά και τη γλώσσα σας. Η ράχη της γλώσσας λόγω της ανώμαλης τραχιάς επιφάνειας της παρέχει ιδανικό περιβάλλον για τη συγκράτηση βακτηρίων και νεκρών κυττάρων και για τη παραγωγή δύσοσμων ουσιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οδοντόβουρτσα σας ή να προμηθευτείτε τις ειδικές βούρτσες καθαρισμού γλώσσας που υπάρχουν στην αγορά.
  • Ακολουθείτε σωστή διατροφή. Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση τροφών με έντονα αρωματικά στοιχεία πχ. κρεμμύδια, σκόρδα, καρυκεύματα καθώς και μπρόκολα, πράσα ή λάχανο. Επίσης μην κάνετε υπερβολική κατανάλωση ζωικών λιπαρών και πρωτεινών που ο μεταβολισμός τους παράγει πολλές θειούχες ενώσεις που προκαλούν κακοσμία στόματος.
  • Πίνετε άφθονα υγρά. Η κατανάλωση πολλών υγρών, κατά προτίμηση νερού, κρατά το στόμα υγρό και βοηθά την παραγωγή σάλιου, εμποδίζοντας την εκδήλωση ξηροστομίας ενώ παράλληλα βοηθά στο ξέπλυμα των καταλοίπων των τροφών και των μικροβίων από το στόμα.
  • Μασάτε τσίχλες. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη, βοηθά στην πρόληψη της κακοσμίας όχι μόνο αρωματίζοντας το στόμα (που έχει μόνο προσωρινή επίδραση) αλλά κυρίως ενεργοποιώντας και αυξάνοντας τη ροή του σάλιου που ξεπλένει συνεχώς το στόμα απομακρύνοντας τις δυσάρεστες οσμές.
  • Καθαρίζετε τις προσθετικές εργασίες. Τα άτομα που έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες ή εξαρτήματα ορθοδοντικής, επιβάλλεται να τα καθαρίζουν τακτικά και προσεκτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούνται για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα και να καθαρίζονται καθημερινά με μια οδοντόβουρτσα με ή χωρίς οδοντόκρεμα. Ο σχολαστικός καθαρισμός της τεχνητής οδοντοστοιχίας και του στοόματος είναι απαραίτητη για την πρόληη της στοματικής κακοσμίας. Επίσης πρέπει να ελέγχεται τακτικά η σωστή εφαρμογή τους στο στόμα ώστε να μην επιτρέπουν να παγιδεύονται τροφές ανάμεσα ση βάση τους και τα ούλα.
  • Επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο προλαμβάνουν τα προβλήματα των δοντιών και των ούλων, αλλά μπορεί να βοηθήσουν και στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ενός προβλήματος κακοσμίας του στόματος που δεν έχει γίνει ήδη αντιληπτό από τον ασθενή.

Τρόποι αντιμετώπισης της Κακοσμίας του Στόματος

Οι συμβουλές που δόθηκαν για την πρόληψη της κακοσμίας του στόματος θα βοηθήσουν σημαντικά για τις περιπτώσεις που αυτή είναι προσωρινή οφειλόμενη στην διατροφή ή την φτωχή στοματική υγιεινή, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πιό σοβαρές χρόνιες περιπτώσεις που οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας είτε μέσα στο στόμα είτε σε άλλα όργανα του σώματος.

Το σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση μιας χρόνιας κακοσμίας του στόματος είναι η σωστή διάγνωση και εξακρίβωση των αιτιών που την προκαλούν. Η αρχική διερεύνηση γίνεται συνήθως από τον οδοντίατρο, επειδή οι οδοντιατρικές αιτίες αντοιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% των περιπτώσεων. Αν δεν εντοπιστεί αίτιο που να μπορεί να αναλάβει την επίλυση του ο οδοντίατρος, ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (παθολόγο, γαστρεντερολόγο, πνευμονολόγο, διαβητολόγο, νεφρολόγο), ιδιαίτερα όταν υπάρχει χαρακτηριστική οσμή της αναπνοής που δείχνει σχέση με κάποια συστημική πάθηση.

Βελτίωση στοματικής υγιεινής

Ο καλύτερος καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας καθημερινά έχει πάντα θετικά αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο (ενδοστοματικό ή εξωστοματικό) η προσεκτική στοματική υγιεινή είναι αρκετή για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Θεραπεία σχετικών παθήσεων

Στις περιπτώσεις που η άσχημη αναπνοή οφείλεται σε κάποια παθολογική κατάσταση, η ριζική αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει μόνο με την θεραπεία της πάθησης που είναι η γενεσιουργός αιτία. Τα χαλασμένα δόντια πρέπει να σφραγιστούν ή να εξαχθούν, η ουλίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί με καθαρισμό, ριζική απόξεση, ή άλλη περιοδοντική θεραπεία, κ.ο.κ. Αντίστοιχα, απαιτείται η σχετική θεραπεία όταν πρόκειται για συστημικές μη στοματικές παθήσεις, πχ, γαστρεντερικά προβλήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού κλπ.

Αντιμετώπιση ξηροστομίας

Σε περιπτώσεις που γενεσιουργός αιτία είναι η ξηροστομία, η άσχημη αναπνοή μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

  • Τεχνητό σάλιο (υπάρχουν ειδικά σκευάσματα στο εμπόριο)
  • Αύξηση λήψης υγρών
  • Τσίχλες χωρίς ζάχαρη ( το μάσημα τσίχλας ενεργοποιεί τη ροή σάλιου)

Ελάττωση καπνίσματος

Η μείωση και αν είναι δυνατόν η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση σε καπνιστές με πρόβλημα κακοσμίας στόματος.

Οδοντόκρεμες, διαλύματα, spray για δροσερή αναπνοή

Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα κατά της κακοσμίας του στόματος αλλά αυτά μπορούν να βοηθήσουν μόνο προσωρινά καλύπτοντας τα συμπτώματα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα. Οι οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά μόνο στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης καθημερινής φροντίδας του στόματος για τη μείωση της οδοντικής πλάκας και την πρόληψη των παθήσεων των δοντιών και ούλων.

DontiaStoma.gr

Δες επίσης

Τι αλλάζει το 2025 σε νοσοκομεία, φάρμακα και ραντεβού με γιατρούς

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό, ψηφιοποίηση μέρους του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και άλλες ...