Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα που “χτυπούν καμπανάκι”

Καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα που “χτυπούν καμπανάκι”

Σε μάστιγα εξελίσσεται ο καρκίνος του μαστού καθώς αποτελεί τη σοβαρότερη και συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Κάθε χρόνο προσβάλλει τουλάχιστον 4.000 – 5.000 νέες ασθενείς στη χώρα μας.

Η διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής Μαστού του Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν, Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου περιγράφει στο enikos.gr ποια είναι τα συμπτώματα εκείνα που πρέπει να ανησυχήσουν μια γυναίκα και να την οδηγήσουν στον γιατρό

Γράφει η διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής Μαστού του Μετροπόλιταν, Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου

Ο καρκίνος μαστού είναι η σοβαρότερη και συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες και προσβάλλει κάθε χρόνο τουλάχιστον 4.000 -5.000 νέες ασθενείς στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμα κάποια επίσημη καταγραφή. Εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή ενός σκληρού όγκου στον μαστό ή σε τυχαίο έλεγχο σε ασυμπτωματικές γυναίκες. Όπως σε όλες τις κακοήθειες, πρόκειται για μία ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή κάποιων ελαττωματικών κυττάρων τα οποία αναπτύσσονται εις βάρος των υγειών με τις γνωστές σε όλους μας καταστροφικές συνέπειες.

Σε ασυμπτωματικές γυναίκες, με ελεύθερο οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να γίνεται μία Μαστογραφία , ψηφιακή αν είναι δυνατό, κάθε χρόνο ή το αργότερο κάθε 18 μήνες, μετά την ηλικία των 40 ετών. Ειδικότερα, για τις γυναίκες μεταξύ 50-75 ετών, μετά δηλαδή την εμμηνόπαυση ο ετήσιος έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η αξιολόγηση της Μαστογραφίας θα πρέπει να συνοδεύεται με κλινική εξέταση από ειδικό μαστολόγο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο οποίος θα καθορίσει τον υπόλοιπο απεικονιστικό έλεγχο που πιθανό να χρειαστεί, όπως υπερηχογράφημα, ελαστογραφία ή ό,τι άλλο κρίνει εκείνος ανάλογα με τα ευρήματα.

καρκίνος του μαστού

Οποιαδήποτε γυναίκα ψηλαφίσει κάτι στον μαστό της ή δει κάποια αλλαγή στο δέρμα όπως εισολκή, οίδημα, τραχύτητα, εικόνα σαν φλούδα πορτοκαλιού με συνοδό φλεγμονή, αιματηρό έκκριμα από τη θηλή ή ό,τι άλλο γενικώς δεν προϋπήρχε και την προβληματίζει, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον μαστολόγο που θα την κατευθύνει στη σωστή απεικονιστική εξέταση και διερεύνηση της βλάβης μέχρι αυτή να ταυτοποιηθεί.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι 7 στις 10 βλάβες που ψηλαφούμε δεν είναι κακοήθειες αλλά καλοήθη ευρήματα όπως κύστεις, πυκνός αδένας κλπ. οπότε ο πανικός δεν πρέπει να μας αποτρέπει από την άμεση επίσκεψη στον ειδικό γιατρό που θα επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

Παρόλο που δεν έχει αποδειχτεί, όπως και για τις περισσότερες κακοήθειες, κάποιο συγκεκριμένο αίτιο εμφάνισης του καρκίνου μαστού, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι είναι μη αντιστρεπτοί όπως το κληρονομικό ιστορικό, η έκθεση σε ακτινοβολίες, γενετικοί παράγοντες κ.α. αλλά υπάρχουν και αντιστρεπτά επιβαρυντικά αίτια που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μαστού και τα οποία αξίζει να διορθωθούν όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

Τέτοια αίτια είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών, η μειωμένη σωματική άσκηση, η μεγάλη κατανάλωση ζωικού λίπους, το στρες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σίγουρα επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού μας και μας καθιστούν πιο ευάλωτους σε κάθε μορφής νόσο, ειδικά όμως στις περιπτώσεις κακοήθειας η καλή φυσική κατάσταση είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας.

Δες επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: 6 ασυνήθιστα σημάδια στα πόδια που υποδεικνύουν πρόβλημα

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή δολοφόνος” καθώς μπορεί να αυξήσει ...