Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Καρκίνος του μαστού: Τα συναισθήματα και οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας

Καρκίνος του μαστού: Τα συναισθήματα και οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας

Καρκίνος του μαστού….όταν μια γυναίκα ακούει αυτές τις λέξεις τότε ο χρόνος σταματάει ενώ τα συναισθήματα ξυπνάνε και εξαπλώνονται χωρίς έλεγχο. Φόβος, οργή, ελπίδα, ενοχή, άρνηση, θλίψη, μοναξιά, είναι μερικά από όσα νιώθουν οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο. 

Είναι φυσικά σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και βιώνει τον καρκίνο του μαστού με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η διάγνωση της ασθένειας θα επηρεάσει τις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους ανθρώπους που σας φροντίζουν, καθώς κάθε άτομο αντιδρά με τον δικό του τρόπο σε μια τέτοια κατάσταση.

Όταν διαγνωστεί μια γυναίκα για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί το σημείο εκκίνησης μιας μακροσκελούς διαδικασίας για τη γυναίκα που νοσεί. Ιατρικές εξετάσεις και αλλεπάλληλες επισκέψεις στον γιατρό. Η θεραπευτική αγωγή, η οποία συνήθως περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μεθόδων με μια πληθώρα από παρενέργειες και επιπτώσεις, άλλες περιστασιακές και άλλες μόνιμες. Αλλά και το συναισθηματικό κόστος που φορτίζει τη γυναίκα το οποίο μπορεί να βιώνεται ως κάτι σχετικά προσωρινό, ενώ άλλες φορές αφήνει ένα βαθύ σημάδι στον ψυχισμό της.

Ακριβώς όπως η διάγνωσή σας μπορεί να διαφέρει από εκείνη άλλων ατόμων με καρκίνο του μαστού, η συναισθηματική σας εμπειρία μπορεί επίσης να διαφέρει. Η γνώση του τι έχουν βιώσει άλλοι επιζώντες και η λήψη βοήθειας, μπορεί να είναι χρήσιμη για να αντιμετωπίσετε την ασθένεια.

Ακολουθούν μερικές συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσετε. 

Στάδιο 1: Άρνηση και σοκ

«Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια»

Στάδιο 2: Θυμός και οργή

«Αυτό δεν είναι δίκαιο»

«Γιατί εγώ;»

Στάδιο 3: Άγχος και κατάθλιψη

«Νιώθω τόσο λυπημένη»

«Γιατί να κάνω τη θεραπεία; Θα πεθάνω ούτως ή άλλως»

Στάδιο 4: Θλίψη και φόβος

«Θα πεθάνω, αλλά δεν θέλω»

«Δεν θα νιώσω ποτέ ξανά ασφαλής»

Στάδιο 5: Αποδοχή και προσαρμογή

«Εντάξει, είναι αλήθεια. Έχω καρκίνο του μαστού, αλλά δεν χρειάζεται να μου αρέσει ή να το αφήσω να καθορίσει ποιος είμαι»

Στάδιο 6: Καταπολέμηση και ελπίδα

«Θα παλέψω για τη ζωή μου! Παίρνω όλη τη βοήθεια και την υποστήριξη που υπάρχει εκεί έξω για μένα»

Μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση μιας νέας διάγνωσης είναι δύσκολη και ίσως να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Ένα από τα καλύτερα πρώτα βήματα είναι να ζητήσετε βοήθεια. Πολλοί πρώην ασθενείς διαπιστώνουν ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου άλλαξε τη ζωή τους με θετικό τρόπο.

Μιλήστε με τους γιατρούς σας καθώς και με άλλους ασθενείς που έχουν περάσει αυτήν την εμπειρία, για να λάβετε τις απαντήσεις και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Και ενώ είναι σημαντικό να έχετε θετική στάση, είναι εξίσου σημαντικό να εκφράσετε και τα αρνητικά σας συναισθήματα. Γιατί η μη έκφραση των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές.

Βρείτε έναν φίλο με τον οποίο μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις λιγότερο θετικές σκέψεις και αν ανακουφιστείτε.

Ζητήστε βοήθεια. Καθώς η θεραπεία συνεχίζεται, είναι σύνηθες να αισθάνεστε πολύ μόνοι. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Κάντε διαλογισμό ή γιόγκα. Υπάρχουν πολλές θεραπείες μυαλού-σώματος που έχουν βρεθεί ότι βοηθούν τα άτομα με καρκίνο. Το άγχος είναι συχνό σε άτομα με καρκίνο, και έχει αναφερθεί ότι επηρεάζει περίπου το 45% των ατόμων που βρίσκονται σε θεραπεία. Ο διαλογισμός και η γιόγκα έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν τη δυσφορία.

Τι μπορεί να νιώθετε όταν τελειώσει η θεραπεία και είστε και πάλι υγιείς 

Στάδιο 1: Φόβος επανάληψης

«Θα επιστρέψει ο καρκίνος μου;»

«Μήπως αυτός ο πόνος που νιώθω σημαίνει ότι καρκίνος μου επέστρεψε;»

Στάδιο 2: Αίσθημα ότι είστε ευάλωτοι

«Έχω τελειώσει με τη θεραπεία. Πώς μπορώ να διαφυλάξω την υγεία μου;»

Στάδιο 3: Φόβος 

«Είμαι εξαντλημένος»

«Θα αισθανθώ ξανά φυσιολογικά;»

Μια μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη είναι συχνή σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και συνήθως αναπτύσσεται τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη διάγνωση. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τα ποσοστά σοβαρής κατάθλιψης ήταν 36%.

Ενημερώστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης ότι αντιμετωπίζετε άγχος ή θλίψη, ώστε να μπορούν να σας προτείνουν συμβουλές και ίσως φάρμακα. Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε άτομα που είχαν προηγουμένως βιώσει κατάθλιψη, αλλά είναι συχνό και σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό κατάθλιψης.

Με την υποστήριξη άλλων επιζώντων, της οικογένειας, των φίλων και του γιατρού σας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

 

ΠΗΓΗ: jenny.gr

newsitamea.gr

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...