Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Καταγγελία του ΚΚΕ για τη βεβήλωση του μνημείου στα Νταμάρια Τρικάλων ΦΩΤΟ

Καταγγελία του ΚΚΕ για τη βεβήλωση του μνημείου στα Νταμάρια Τρικάλων ΦΩΤΟ

Το ιστορικό μνημείο στη θέση “Νταμάρια” βρέθηκε στο στόχαστρο θρασύδειλων δείχνοντας την ανησυχία που προκαλεί στην αστική τάξη η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου και του πρωτοπόρου ρόλου που διαδραμάτισε το Κόμμα της εργατιάς.

Τα Νταμάρια του Προφήτη Ηλία είναι ένα μέρος σύμβολο θυσίας για την πόλη μας και την χώρα. Ένας χώρος όπου στο εκτελεστικό απόσπασμα σύμφωνα με τα στοιχεία οδηγήθηκαν 94 αγωνιστές και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως των Ομάδων Αυτοάμυνας οι καταδίκες – εκτελέσεις ήταν μαζικές.

Το ΚΚΕ πριν λίγα χρόνια,το 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ιστορίας του πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής μνήμης και διδαγμάτων για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στα Νταμάρια Τρικάλων μετά από καταδικαστικές αποφάσεις του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρικάλων την περίοδο 1947 – 1949.

        Στην εκδήλωση εκείνη δημιουργήθηκε από το ΚΚΕ χώρος μνήμης στα Νταμάρια και παρουσιάστηκε το ιστορικό του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρικάλων  από τον Γιώργο Παπαθεοδώρου, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, που, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: «Στο Στρατοδικείο Τρικάλων από τον Μάη του 1947 έως τον Απρίλη του 1950 εκδικάστηκαν συνολικά 1.082 υποθέσεις. Το 1947 εκδικάστηκαν 321 υποθέσεις και επιβλήθηκαν διάφορες ποινές ή απαλλάχτηκαν 897 άτομα, το 1948 εκδικάστηκαν 417 υποθέσεις που αφορούσαν 800 άτομα, το 1949 σε 332 υποθέσεις παραπέμπονται 471 άτομα και το 1950 εκδικάστηκαν 12 υποθέσεις που αφορούσαν 25 άτομα. Συνολικά παραπέμφθηκαν 2.193 άτομα. Από αυτά 186 αγωνιστές καταδικάστηκαν σε θάνατο, 190 σε ισόβια, 284 πρόσκαιρα, 231 σε ειρκτή, 174 σε φυλάκιση, 810 αθωώθηκαν, 499 απαλλάχτηκαν, 19 τέθηκαν σε επιτήρηση. Από τους 186 καταδικασθέντες αγωνιστές σε θάνατο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στρατοδικείου Τρικάλων, εκτελέστηκαν οι 112. Σήμερα έχουμε στοιχεία για τους 94 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στα Νταμάρια, ωστόσο υπήρχαν αγωνιστές που οδηγήθηκαν για εκτέλεση σε άλλες περιοχές, προφανώς επειδή το καθεστώς φοβόταν τον αντίκτυπο. Αυτό συνέβη στις περιπτώσεις της Ματίνας Πλατογιάννη από τα Τρίκαλα και της Δήμητρας Κορδαλή από τη Μεσοχώρα, που εκτελέστηκαν στου Γουδή. Μοναδική γυναίκα που εκτελέστηκε στα Νταμάρια ήταν η αντάρτισσα του ΔΣΕ Ευθυμία Ντιντή από το Μικρό Κεφαλόβρυσο, που εκτελέστηκε την 1η Νοέμβρη 1947».

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη δράση των μηχανισμών που δρουν σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τις παρακαταθήκες του. Καλεί το λαό του νομού Τρικάλων να περιφρουρήσει και να προστατέψει το μνημείο, που αποτελεί τιμή στην Ιστορία του τόπου και δίνει έναυσμα στη νεολαία να διδαχτεί την ανυπότακτη και αδούλωτη στάση ζωής του λαού  μας. Το μνημείο που ζωντανεύει τη μνήμη  όλων  εκείνων που βάδισαν αγέρωχοι και αλύγιστοι μέχρι το θάνατο για τη νίκη του λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας.

Δες επίσης

Μετακόμισε από την Αθήνα σε χωριό της Καλαμπάκας με 65 κατοίκους – Ο Γιώργος περιγράφει τη νέα του ζωή

Ο Γιώργος Αντωνίου άλλαξε τη ζωή του μετακομίζοντας από την Αθήνα σε ένα ορεινό χωριό, ...