Σκηνικό σύγκρουσης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά με «απόνερα» και εντός της ΝΔ καθώς ως γνωστόν υπάρχουν βουλευτές που στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό, οι απόψεις του οποίου έχουν ιδιαίτερο εκτόπισμα και βάρος για τους ίδιους.
Χρειάστηκαν δέκα λέξεις διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για να καταγραφεί ξαφνική κλιμάκωση στο εσωκομματικό πεδίο της κυβερνητικής παράταξης. Μία κλιμάκωση, όπως αναγνωρίζουν όλες οι γαλάζιες πλευρές, η οποία δείχνει να επιδεινώνει σημαντικά το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον αρχικά της αποστασιοποίησης και έπειτα της αποξένωσης του Αντώνη Σαμαρά από κεντρικές επιλογές και συμπεριφορές του Μαξίμου.
Τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», δημιουργούνται οι συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης του νυν και του πρώην πρωθυπουργού.
«Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του» ήταν η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που πυροδότησε τις εξελίξεις. Δεν επρόκειτο μόνο για το ξεκαθάρισμα του Μητσοτάκη στον τρόπο που θα αντιμετωπίζει εφεξής τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, αφού βλέποντας τροχιά διάλυσης της Κουμουνδούρου, έβαλε επισήμως στο κάδρο του βασικού αντιπάλου τον Νίκο Ανδρουλάκη και το δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή των λέξεων «συνομιλώ- χαριεντίζομαι» ερμηνεύτηκε ως έμμεσος πλην δηκτικός σχολιασμός του πρωθυπουργού για την προ 10ημερου συνύπαρξη Σαμαρά- Παππά με χειραψία αι συζήτηση σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Τι απαντά η πλευρά Σαμαρά
Σε αυτό απάντησαν χθες ευθέως με σφοδρότητα συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, επιλέγοντας κι εκείνοι λέξεις με (πολιτικό) βάρος- για παράδειγμα ότι ο Μητσοτάκης «επιτίθεται».
Κατά τους ίδιους κύκλους, η «επίθεση» δεν σχετίζεται με τη χειραψία και τη συζήτηση Σαμαρά – Παππά (τον οποίο αναφέρουν ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης), αλλά με τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ο πραγματικός λόγος είπαν «βρίσκεται στα ήρεμα νερά με την Τουρκία που διαταράσσονται πλέον καθημερινά μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή με τη νέα NAVTEX της Τουρκίας που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνο η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα».
Η επισήμανσή τους αφορούσε στην έγερση αξιώσεων με αντι- NAVTEX της Άγκυρας για ελληνικές έρευνες για την εγκατάσταση καλωδίου σε περιοχή μεταξύ της Χίου και της Λέσβου, με τους κύκλους Σαμαρά να προτρέπουν «να ασχοληθούμε με τα σοβαρά, στα σύνορά μας, χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια σύμφωνα φιλίας και υποκλίσεις». Ως προς την υπόθεση Novartisοι συνεργάτες Σαμαρά τονίζουν ότι ο ίδιος μένει σταθερός στη θέση του να πάει τους υπεύθυνους «μέχρι τέλους».
Παρότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν σήκωσε το γάντι, είναι σαφές ότι έχει υπάρξει ενόχληση στο Μαξίμου για τη στάση του Μεσσήνιου πολιτικού το τελευταίο διάστημα, ιδίως ως προς την κριτική για την εξωτερική πολιτική αλλά και ότι υπήρξε δυσφορία στο νεοδημοκρατικό πεδίο για τις εικόνες της πρόσφατης εκδήλωσης κατά την οποία, σύμφωνα με την πλευρά Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργό έτυχε να καθίσει δίπλα στον Νίκο Παππά.
Η κυβέρνηση έμεινε μόνο σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίως, χωρίς διάθεση περαιτέρω σχολιασμού ή ανταπαντήσεων.
Διαχωρίζει τον Καραμανλή
Στο μεταξύ εν αναμονή νέας παρέμβασης του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή (Θεσσαλονίκη 4 Νοεμβρίου) έγινε σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει ως «δίδυμο» τους Σαμαρά και Καραμανλή.
Χαρακτηριστική ήταν η στήριξη του Μητσοτάκη στην κυβέρνηση Καραμανλή, στην αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Όταν γυρνάτε στο 2010, η Ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών» είπε προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι το 2009 «ψηφίσατε έναν προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε αύξηση δαπανών γιατί «λεφτά υπήρχαν». Δεν το είπατε απλά, δεν το είπε ο τότε πρωθυπουργός εν τη ρύμη του λόγο, το έκανε πράξη. Και 4 μήνες μετά η χώρα «έσκασε» στα χέρια του».