Το πλυντήριο ρούχων χρειάζεται καθάρισμα, προκειμένου να μην αναδύεται από τον κάδο δυσάρεστη οσμή, η οποία κατ’ επέκταση μεταφέρεται και στα ρούχα που μπαίνουν για πλύσιμο.

Είναι αλήθεια πως ακόμη και οι πιο επιμελείς νοικοκυρές ξεχνούν καμιά φορά ότι οι ηλεκτρικές συσκευές χρειάζονται καθάρισμα. Η δυσάρεστη μυρωδιά όταν ανοίγετε το πλυντήριό σας, δεν είναι ιδέα σας! Ο κάδος του πλυντηρίου σας -και όχι μόνο- έχει σίγουρα ανάγκη από… περιποίηση, αφού τείνει να μαζεύει υγρασία.

Πλυντήριο ρούχων: Ποιος είναι ο λόγος που έχει άσχημη μυρωδιά

Γιατί μυρίζει ο κάδος του πλυντηρίου, αφού υπάρχει συνεχής ροή νερού; Η άσχημη μυρωδιά προκαλείται από μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στις «κρυφές» κοιλότητες του κάδου! Άλατα και υπολείμματα απορρυπαντικού φυλακίζονται στο πλυντήριό σας, καθιστώντας το… όχι και τόσο καθαρό.

Για να είστε, λοιπόν, σίγουροι ότι τα ρούχα της οικογένειας πράγματι πλένονται, πρέπει δύο με τρεις φορές το χρόνο, να πλένετε τόσο τον κάδο, όσο και τις θήκες, αλλά και το λάστιχο του πλυντηρίου ρούχων σας.

Για να… προλάβετε το κακό, αφήστε μισάνοιχτη την πόρτα του πλυντηρίου σας μεταξύ των πλύσεων, ώστε να αποφεχθεί η δημιουργία μούχλας.

 

Πλυντήριο ρούχων: Πώς να καθαρίσετε τον κάδο του

Μπορείτε να απολυμάνετε τον κάδο του πλυντηρίου χρησιμοποιώντας απλά απορρυπαντικό. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα υψηλής θερμοκρασίας και αφήστε το πλυντήριο να πραγματοποιήσει την πλύση κανονικά χωρίς καθόλου ρούχα στον κάδο.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ξύδι, που είναι φυσικό και φτηνό απολυμαντικό. Θέστε το πλυντήριο σε λειτουργία (σε πρόγραμμα των 90 περίπου βαθμών, ώστε να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια). Όταν ο κάδος γεμίσει νερό, βάλτε δύο κούπες λευκό ξίδι στη θήκη του απορρυπαντικού και αφήστε το οικολογικό καθαριστικό να κάνει για ‘σας τη βρωμοδουλειά! Μπορείτε επίσης να περάσετε την επιφάνεια του κάδου με ένα πανάκι βουτηγμένο σε ξύδι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνετε μια πλύση με σκέτο νερό στο τέλος, για να απομακρυνθεί η μυρωδιά του ξιδιού.

Τέλος, η χρήση μαγειρικής σόδας (σε ποσότητα αντίστοιχη του απορρυπαντικού) θα απομακρύνει άλατα και δυσάρεστες μυρωδιές. Και σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία είναι η ίδια: πλύση σε υψηλή θερμοκρασία – σόδα στη θήκη του απορρυπαντικού – πλύσιμο και στράγγιγμα – ξέπλυμα στο ίδιο πρόγραμμα με σκέτο νεράκι.

Πλυντήριο ρούχων: Πώς να καθαρίσετε τις θήκες

Σε ένα κουβά ή σε μια λεκάνη, βάλτε καυτό, καθαρό νερό. Αφαιρέστε τις θήκες για το μαλακτικό και το απορρυπαντικό και αφήστε τις να μουλιάσουν για περίπου 15 λεπτά. Βγάλτε τις από το νερό και τρίψτε τις καλά με ένα καθαριστικό σπρέι, για να απομακρύνετε λεκέδες, άλατα και μυρωδιές. Σκουπίστε καλά με απορροφητικό χαρτί ή μια καθαρή πετσέτα και τοποθετήστε ξανά τις (πεντακάθαρες) θήκες στη θέση τους!

Πλυντήριο ρούχων: Πώς να καθαρίσετε το λάστιχο

Σε μια μικρή λεκάνη, φτιάξτε ένα απολυμαντικό μείγμα από υγρό λευκαντικό (περίπου ένα φλιτζάνι αρκεί) και ζεστό νερό (500 περίπου ml). Μουλιάστε ένα πανάκι ή μια πετσέτα και περάστε το λάστιχο τρίβοντάς το καλά! Μπορείτε να το ξεπλύνετε χρησιμοποιώντας μια νωπή πετσέτα ή ένα βιτέξ.

Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και το πλυντήριο ρούχων δεν θα μυρίσει ποτέ ξανά άσχημα, ούτε τα ρούχα σας!

ΠΗΓΗ: Enimerotiko.gr