Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων: Η άσκηση ακόμη και στο σπίτι βελτιώνει την ψυχολογία

Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων: Η άσκηση ακόμη και στο σπίτι βελτιώνει την ψυχολογία

«Κατά τη γνώμη μου σε αυτόν τον πανικό, το άγχος, το στρες, τον καταιγισμό πληροφοριών, του αρνητικού κλίματος παγκοσμίως, η ευεργετική επίδραση της άσκησης στην ψυχική υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νικόλαος Κομούτος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Αθλητικής Ψυχολογίας (International Society of Sport Psychology) και πρόεδρος της Eλληνικής Eταιρείας Ψυχολογίας της Άσκησης και του Αθλητισμού, αναφερόμενος στα οφέλη της άσκησης εν μέσω πανδημίας.

Είναι σημαντικό όλοι, προσθέτει ο καθηγητής, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις των ειδικών όσο δύσκολο και αν είναι. Αν για παράδειγμα έρθουν νέα μέτρα πιο αυστηρά μπορούμε να ασκούμαστε, σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις φορές την εβδομάδα. Και εξηγεί: «Το περπάτημα κυρίως για τα άτομα τρίτης ηλικίας είτε σε εξωτερικό χώρο στα όρια του σπιτιού, είτε σε διάδρομο στο σπίτι, ή η απασχόληση στον κήπο ή ακόμη και στο μπαλκόνι, το τρέξιμο για τους νεότερους ή οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για τη διατήρηση του μυϊκού μας συστήματος μέσα στο σπίτι με τη χρήση του βάρους του σώματος τους, τα παιχνίδια με κίνηση με τη βοήθεια της μουσικής για τα μικρότερα παιδιά μέσα στο σπίτι είναι απλές μορφές άσκησης που μπορούν να κάνουν όλοι χωρίς να ακουμπήσουν κάποια μεταλλική επιφάνεια σε εξωτερικό χώρο. Κατά τη σωματική άσκηση απελευθερώνονται ενδορφίνες φυσικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ενισχύουν τη διάθεση (υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που δρα η άσκηση στη βελτίωση της ψυχικής υγείας). Η βελτίωση της διάθεσης σταματά τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την άσκηση ενώ αισθανόμαστε κούραση παράλληλα αισθανόμαστε όμορφα».

Ειδική αναφορά ο κ. Κομούτος κάνει για τα παιδιά, τονίζοντας: «Στα παιδιά έχει βρεθεί ότι η άσκηση ενισχύει την προσοχή και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, η μείωση του άγχους και γενικά της γνωστικής λειτουργίας (IQ, μνήμη, λήψη αποφάσεων) αλλά και ο πιο ποιοτικός ύπνος είναι κάποιες από τις θετικές επιδράσεις της άσκησης στην ψυχική υγεία του ατόμου. Στις μεγάλες πόλεις, όταν περπατάτε σε εξωτερικό χώρο, αν δείτε κάποιον να έρχεται κατά πάνω σας καλύτερα να αλλάξετε πεζοδρόμιο ώστε να κρατήσουμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων σύμφωνα με τους ειδικούς, και στην πολυκατοικία καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούμε το ασανσέρ για αυτούς/αυτές που μπορούν. Έφτασε η ώρα να ανέβουμε από τη σκάλα χωρίς να ακουμπήσουμε πουθενά».

Για να καταλήξει τονίζοντας: «Ελπίζω με το πέρας όλης αυτής της πανδημίας να έχουμε αλλάξει όλοι και να ακολουθήσουμε πιο υγιεινές συμπεριφορές, να ασκούμαστε περισσότερο, να τρώμε πιο υγιεινά και λιγότερο, να πίνουμε λιγότερο αλκοόλ και να σταματήσουμε το κάπνισμα, ώστε να είμαστε πιο δυνατοί και προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε πρόσφατη αναφορά για τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού εν μέσω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα συνέστησε ημερησίως 30 λεπτά σωματικής άσκησης για τους ενήλικες και μία ώρα για τα παιδιά. Οι οδηγίες αυτές υπήρχαν και πριν την πανδημία. Το Lancet, ένα από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ιατρικής, το 2012 και το 2016 δημοσίευσε για πρώτη φορά μια σειρά ερευνών για μια νέα πανδημία – την πανδημία έλλειψης σωματικής δραστηριότητας σε μια ειδική έκδοση. Λίγοι ήταν αυτοί που διάβασαν τις δυο ειδικές εκδόσεις και ακόμη λιγότεροι αυτοί που ασκούνται έστω και μισή ώρα καθημερινώς. Αν και είναι γνωστό σε όλους ότι η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία, δεν δίνεται ανάλογη έμφαση στη θετική της επίδραση στην ψυχική υγεία. Βλέπουμε ότι τελικά η σωματική και ψυχική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο σε εποχές σαν και αυτές. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός στο κορυφαίο έργο του Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είχε γράψει, “ Πολλοί ‘ν’ οι δρόμοι πόχει ο νους”. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να σκεφτόμαστε θετικά ακόμη και κάτω από τέτοιες συνθήκες και η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δες επίσης

«Όχι» του Δημάρχου Μετεώρων στην επικείμενη συνένωση των ΔΕΥΑ της χώρας

Λευτέρης Αβραμόπουλος: «Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος μεριμνά μόνο για τα προβλήματα της Αττικής ...