Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Καύσωνας που ξυπνά μνήμες του 1987 – Ποιες περιοχές θα καούν -Ανάμεσα στις πιο “θερμές” πόλεις τα Τρίκαλα

Καύσωνας που ξυπνά μνήμες του 1987 – Ποιες περιοχές θα καούν -Ανάμεσα στις πιο “θερμές” πόλεις τα Τρίκαλα

Σκηνές από το μέλλον ενός πλανήτη παραδομένου στην κλιματική αλλαγή, θα βιώσουν οι κάτοικοι της χώρας αυτές τις ημέρες. Ενα ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο παρατεταμένου καύσωνα, που ξυπνά μνήμες του 1987, εξελίσσεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κατά τόπους ακόμη και στους 45°C, οι ελάχιστες τιμές δεν θα πέφτουν κάτω από τους 27°C – ακόμη και σε μη αστικές περιοχές – ενώ η κορύφωση της ζέστης προβλέπεται να ξεκινήσει την Κυριακή και να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις μέρες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο από αυτά που οι επιστήμονες ανέμεναν ότι θα εκδηλώνονταν στη Νότια Ευρώπη μερικές δεκαετίες αργότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 Ο Θ. Κολυδάς

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, «σε αυτό το τρίτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα έχουμε κατά μέσο όρο μέγιστες θερμοκρασίες 43 °C, που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσουν τους 44 ή 45 βαθμούς. Η κορύφωση του φαινομένου ξεκινά από σήμερα με υψηλότερες τιμές την Κυριακή, που θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη». Ο ίδιος επισημαίνει πως στο επίκεντρο του καύσωνα θα βρεθούν «περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ο Κάμπος των Σερρών, η Θεσσαλία, η Αττική, περιοχές της Βοιωτίας, όπως ο Αλίαρτος και η Θήβα, η Δυτική Ελλάδα, το Αγρίνιο, και η Πελοπόννησος – Ηλεία και Αργολίδα».

Δύο είναι τις ατμοσφαιρικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες δημιουργώντας τις συνθήκες εκδήλωσης του ακραίου φαινομένου: Η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική και οι έντονα καθοδικές τους κινήσεις. «Μπορούμε να μιλήσουμε για μια «θερμή λίμνη» κατ’ αντιστοιχία της «ψυχρής λίμνης» που είχαμε αναφέρει στην περίπτωση των πλημμυρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης», λέει ο μετεωρολόγος και προσθέτει: «Ο αντικυκλώνας που σχηματίζεται πάνω από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Ιταλία, θα λειτουργήσει ως «καπάκι στη χύτρα» που κλείνει και από κάτω βράζει. Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασιακές αλλαγές στην επιφάνεια, λόγω των καθοδικών ανέμων που επικρατούν αυτήν την περίοδο, η ζέστη θα εγκλωβίζεται προκαλώντας τις υψηλές θερμοκρασίες».

Στο ίδιο πλαίσιο οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του meteo.gr επισημαίνουν πως «η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης και καθώς ο καύσωνας θα έχει μεγάλη διάρκεια, αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μέγιστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών».

 

 

 

in.gr

Δες επίσης

«Γεύσεις μικρής Σαρακοστής» στην Πύλη

Μια όμορφη εορταστική εκδήλωση με θέμα την γαστρονομία με τίτλο «Γεύσεις μικρής Σαρακοστής», που οργάνωσαν ...